fbpx
NaslovnicaCrna GoraAzil i uvođenje poreza ključ za rješavanje problema

Azil i uvođenje poreza ključ za rješavanje problema

Podgorica, (MINA) – Državne institucije i lokalna samouprava još nijesu spremne da na kvalitetan način počnu da rješavaju problem prevelikog broja pasa lutalica i mačaka u Baru, smatraju u nevladinoj organizaciji (NVO) Prijatelji životinja Bar.

Osnivač i predsjednica te NVO, Milena Zoranović, ukazala je da je Bar jedan od rijetkih razvijenijih gradova u Crnoj Gori koji nema sklonište za napuštene pse i mačke.

Ona je navela i da Crna Gora nema Centralni registar pasa i mačaka, ali i da ima mnogo neregistrovanih odgajivačnica koje prodaju razne vrste kućnih ljubimaca.

Zoranović je kazala da je problem napuštenih pasa najvidljiviji, a da u Baru ne postoji nijedna služba kojoj bi se građanin mogao da obrati kako bi prijavio problem iz te oblasti.

„Svi prepoznaju problem lutalica, ali lokalna samouprava niti istitucije države još nijesu spremne da na kvalitetan način počnu da se bave rješavanjem tog problema“, rekla je Zoranović agenciji MINA.

Korak u rješavanju problema lutalica bi, smatra ona, bio da Opština uvede porez na nesterilisanu kerušu i mačku.

„Time bi se vlasnici natjerali da budu odgovorniji i da spriječe nekontrolisano parenje pasa i mačaka, svojih ljubimaca, a legla izbacuju i ostavljaju pored kontejnera da umiru u najvećim mukama“, ocijenila je Zoranović.

Kako je istakla, svakodnevno se primenjivanem nepopularnih mjera, kao što je porez, mora podizati svijest i odgovornost vlasnika.

Zoranović je kazala da je priča o azilu samo jedan korak koji bi pomogao u kvalitetnom rješavanju problema.

Prema njenim riječima, kada bi grad imao azil ne bi davali ogroman novac privatnim pansionima koji čuvaju pse i mačke.

„Govorim o azilu koji ne bi bio logor za pse već mjesto gdje bi se sklonili, liječili, zbrinjavali najugroženiji psi. Azil kao mjesto odakle bi ste mogli da usvojite zdravog psa a ne da kupujete iz divljih odgajivačnica po relativno jeftinoj ceni i da ga za par meseci izbacite na ulicu jer vam ne treba“, navela je Zoranović.

Ona je ukazalda da više gradova u okruženju Bara ima azile koji zadovoljavaju profesionalne standarde i u kojima se zaposleni ljudski odnose prema zatočenim životinjama.

„Svjedoci smo da povremno u Baru, budu ostavljene grupe pasa koji su donijeti iz nekih drugih gradova“, rekla je Zoranović i zamolila predstavnike lokalne samouprave u Baru da razgovaraju sa predstavnicima drugih gradova kako bi ta praksa prestala.

Zoranović je rekla da u Baru postoji nekoliko NVO koje, iz ljubavi prema životinjama, rade posao službi koje bi trebalo da postoje u gradu.

„Mi sklanjamo, liječimo povređene i bolesne, odazivamo se na pozive naših sugrađana, ali i vapaje nevoljnika koji su gladni, bolesni, povrijeđeni na ulicama našeg grada“, navela je ona.

Prema riječima Zoranović, nijedna NVO nema stalni izvor finansiranja, već da njihov rad zavisi od donacija i da troše lična sredstva kako bi spasili životinje koje su se našle na ulici.

„Baru smo obezbijedili stotine sterilizacija pasa i mačaka, zahvaljujući stranim donatorima. Naš rad je prepoznat van granica Crne Gore i zato uživamo povjerenje ljudi iz cijelog svijeta koji su spremni da za sterilizacije izdvajaju lična sredstva, kroz donacije, i time pomognu i ovom gradu kako bi problem bio na kvalitetan način riješen“, rekla je Zoranović.

Nažalost, dodaje ona, izuzev deklarativne podrške za to što rade nema konkretih aktivnosti.

Zoranović je rekla da direktor Turističke organizacije Bar, sa kojim je razgovarala, svakodnevno dobija negativne komentare turista na odnos i položaj pasa i mačaka na ulicama Bara.

Ona smatra da je za rješavanje tog problema potrebno mnogo karika od državnih institucija do lokalne samoprave i NVO sektora.

„Nažalost sada smo mi iz NVO jedini koji pokušavamo da radeći, Sizifov posao, spasimo i pomognemo malom broju onih koji ne mogu sami da se bore za sebe“, navela je Zoranović.

Najčitanije

Futsal reprezentacija na turniru u Novigradu

Podgorica, (MINA) - Omladinska futsal reprezentacija Crne Gore naredne sedmice učestvovaće na turniru u...