fbpx
NaslovnicaCrna GoraAmfilohije pozvao vjernike da ne glasaju aktuelnu vlast

Amfilohije pozvao vjernike da ne glasaju aktuelnu vlast

Podgorica, (MINA) – Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije pozvao je danas vjernike da ne glasaju aktuelnu vlast koja je, kako je naveo, bezbožna i otima svetinje.

“Iako nijesu dali istinsko obećanje da će promijeniti Zakon o slobodi vjeroispovijesti, ja se i dalje nadam. Jer ako neće, takvu vlast narod ne treba da glasa”, kazao je Amfilohije, nakon molebna u Sabornom Hramu Hristovog Vaskrsenja u Podgorici.

On je dodao da Crnogorci nikad takvu vlast nijesu glasali “bez iz straha, ali straha nema više”.

Amfilohije je najavio da će nastaviti sa litijama uz poštovanje zdravstvenih propisa.

“Sabranja crkve vjekovima traju na ovim prostorima i sada se nastavljaju. Litije pozivaju na izmirenje braće, ove naše litije su jedinstvene”, kazao je Amfilohije.

Kako je naveo, u Crnoj Gori se narod probudio duhovno i ne traži ni novac ni zarade, već se sabrao da u ljubavi proslavlja Boga.

“Naša sabranja su vezana za bezakonje koje je nametnula Skupština Crne Gore”, rekao je Amfilohije.

Prema njegovim riječima, ono što je zapanjujuće je rušenje crkava božijih.

“Započelo je sa otimanjem i rušenjem konaka kod Ulcinja. Ono što je okupator srušio, to je narod toga mjesta krenuo da obnavlja”, rekao je Amfilohije.

Međutim, kako je naveo, grupe su došle naoružane do zuba kod četiri monahinje i srušili su konak.

“Vrijeme okupatora je prošlo i treba da prođe vrijeme onih koji zabranjuju da se obnove svetinje”, poručio je Amfilohije.

U Episkopskom savjetu Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori smatraju da najnovija zbivanja nedvosmisleno govore da je Vlada praktično odustala od dijaloga i pregovora.

“Prošlo je mjesec otkako čekamo odgovor premijera Duška Markovića na mitropolitov dopis da se dijalog i pregovori nastave odmah poslije objavljenog ublažavanja zdravstvenih mjera početkom maja ove godine. Do danas ga nijesmo dobili”, navodi se poruci Savjeta koja je pročitana ispred hrama.

Iz Episkopskog savjeta su kazali da je prošla godina od njihove Trojičindanske zakletve da će braniti svoje Svetinje.

“Iza nas je i pola godine pokušaja da sa ovdašnjim vlastodršcima razgovaramo o izmjeni neustavnog i diskriminatornog Zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica”, dodali su iz Savjeta.

Oni tvrde da državna vlast pospješuje vjersku netrpeljivost u sredinama gdje pravoslavni narod čini manjinu.

“Vlast u Crnoj Gori epidemiju koronavirusa koristi za promociju opasnijeg virusa – vlastoljublja, a selektivnom primjenom su obesmišljene mjere zaštite protiv virusa”, navodi se u u poruci.

Iz Savjeta su najavili da će litije krenuti u svim hramovima crnogorskih gradova od nedjelje, i to istim onim ulicama na kojima sU, kako su dodali, ovih dana mogla vidjeti i druga masovna okupljanja.

“Naše litije idu ka ostvarenju četiri cilja – mir, ljubav, pravda i bratsko pomirenje. I taj ćemo cilj postići, uz božiju pomoć”, poručili su iz Savjeta.

Oni su pozvali predstavnike Vlade i skupštinske većine da odustanu od svojih “jednostranosti i inata”, i da državu sa njenim pravnim poretkom, grade zajednički, u dogovoru, poštujući Ustav i Božiju pravdu.

Ispred hrama se nakon molebana okupilo više od stotinu sveštenika i monahinja, a na platou se okupilo oko stotinu građana.

Najčitanije