fbpx
NaslovnicaCrna GoraAmfilohije: Ne glasajte za zakon

Amfilohije: Ne glasajte za zakon

Podgorica, (MINA) – Mitropolit crnogorsko-primorski, Amfilohije, poručio je da Predlog zakona o slobodi vjeroispovijesti onako formulisan ne zaslužuje da bude razmatran u Skupštini Crne Gore, i pozvao poslanike da učešćem ne daju legitimitet raspravi i glasanju tom aktu.

On ih je pozvao ili da glasaju protiv njega, ako, ipak, razum ne prevlada, pa dođe do glasanja o njemu.

On je pismo dostavio poslanicima Demokratske partije socijalista (DPS), Socijaldemokratske partije (SDP), Socijaldemokrata (SD), Bošnjačke stranke (BS), Hrvatske građanske inicijative (HGI), Force i Liberalne partije (LP), objavio je Dan.

Mitropolit je upozorio poslanike da je predloženi zakon u funkciji politički nedopustivih pritisaka na Crkvu.
Ista pisma je dostavio i predsjedniku države, Vlade, ministrima pravde i ljudskih i manjinskih prava Milu Đukanoviću, Dušku Markoviću, Zoranu Pažinu i Mehmedu Zenki.

»Nakon što smo Vam preko Vašeg Kluba poslanika, uz propratno pismo, poslali Primjedbe Mitropolije na Predlog zakona o slobodi vjeroispovijesti, koji se nalazi u skupštinskoj proceduri, obraćamo Vam se ovoga puta i lično sa nadom da nećete podržati taj Predlog zakona koji grubo diskriminiše Pravoslavnu Mitropoliju crnogorsko-primorsku i druge eparhije Srpske patrijaršije u Crnoj Gori, koje je prije osam vijekova osnovao Sveti Sava, prvi arhiepiskop srpski«, kazao je Amfilohije.

Istakao je da Crkva ne traži i ne očekuje nikakve privilegije i da nisu protiv pripreme i donošenja novog zakona.

»Budući zakon se mora pripremiti u aktivnom i odgovornom dijalogu Vlade sa crkvama, vjerskim zajednicama i pravnim stručnjacima, u skladu sa obavezujućim normama međunarodnog prava i Ustava Crne Gore«, naglasio je mitropolit u pismu poslanicima.

Najčitanije

Institut za javno zdravlje, IJZ, hpv vakcinacija

IJZ: Dodatni termini za HPV vakcinaciju

Podgorica, (MINA) - Institut za javno zdravlje (IJZ) i domovi zdravlja organizovaće tokom naredne...