fbpx
NaslovnicaCrna GoraAmfilohije: Đukanović i Marković da povuku Zakon

Amfilohije: Đukanović i Marković da povuku Zakon

Podgorica, (MINA) – Mitropoloit crnogorsko-primorski Amfilohije pozvao je predsjednika države Mila Đukanovića i premijera Duška Markovića da povuku, kako je kazao, bezbožni Zakon o slobodi vjeroispovjesti.

U Podgorici se danas održan Svetosimeonski sabor, u čast svetog Simeona Mirotočivog, Stefana Nemanje. Poslije liturgije u hramu Hristovog vaskrsenja održana je litija do Nemanjinog grada, koju je predvodio mitropolit kijevski Onufrije.

Amfilohije je rekao da zahtijevaju od premijera, predsjednika i Skupštine Crne Gore da povuku bezbožni, antievropski, antisrpski i antivaseljenski Zakon o slobodi vjeroispovijesti, “radi njihovog obraza”.

“I da tako i u njima i u svima nama pobijedi pravda božija. Nadamo se da će to uraditi, ako hoće da budu zapamćeni u istoriji kao časni ljudi, a ne kao sramna grupa koja je vladala Crnom Gorom”, poručio je Amfilohije.

Mitropolit Onfurije je čestitao jubilej, 800 godina od rukopoloženja Svetog Save za episkopa srpskog.

“Crna Gora je veoma interesantna, poznata po živopisnoj prirodi, arhitekturi iz različitih perioda i lijepim, hrabrim i dobrim ljudima. rnoj Gori je mnogo svetinja i drevnih hramova”, istakao je Onufrije.

On je dodao da u Crnoj Gori mnogo stoljeća duhovnu i spasiteljsku misiju nosi MCP.

“U Crnoj Gori postoje mnoge drevne svetinje i hramovi, koji su uneseni u spisak međunarodnog nasleđa. Posebno mjesto među njima zauzima Sveti Simeon Mirotočivi. Narod Crne Gore je od Svetog Simeona naslijedio odanost pravoslavnoj vjeri”, poručio je Onufrije.

Crnogorski narod, kako je kazao, prolazi kroz mnoga iskušenja.

“Ništa ne može da nas odvoji odluci od ljubavi Božije. Naše jedinstvo i ljubav i danas se pokazuju u zajedničkoj molitvi i litiji. Molimo se da se zla srca otkrave i nastupi mir u našim bratskim crkvama”, rekao je Onufrije.

Kako je kazao, za osam vjekova od dana utvrđenja episkopije u Crnoj Gori, bilo je i radosnih i tužnih događaja, koji su ojačali crnogorski narod i njihovu vjeru u boga.

“Želimo da kroz molitve zaštitnicima Svetom Simeonu i Svetom Savi oči Gospoda budu otvorene za vaš narod”, poručio je Onufrije.

Najčitanije