fbpx
NaslovnicaCrna GoraAlbanija će u najkraćem roku dostaviti sve informacije

Albanija će u najkraćem roku dostaviti sve informacije


Podgorica, (MINA) – Albanija će u najkraćem roku dostaviti sve informacije u vezi sa gradnjom malih hidroelektrana na Cijevni i o uticaju na životnu sredinu, kazao je danas ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović.

On je u parlamentu odgovarajući na pitanje poslanika Neđeljka Rudovića na koji način će Ministarstvo vanjskih poslova i nadležni resori reagovati povodom početka gradnje malih hidroelektrana (mHE) na Cijevni u Albaniji, rekao da Crna Gora u vezi sa pripremnim radnjama za gradnju mHE nije dobila zvanično obavještenje, ali da očekuje da će se to pitanje riješiti u duhu dobrosusjedskih odnosa.

Darmanović je podsjetio da je Ministarstvo održivog razvoja i turizma zatražilo, preko Ministarstva vanjskih poslova, sve relavantne podatke od Albanije, u kontekstu uticaja na životnu sredinu, a u skladu sa Konvencijom o procjeni uticaja na životnu sredinu u prekograničnom kontekstu (ESPOO).

Kako je naveo, ambasador Crne Gore u Albaniji je, na sastanku sa predstavnicima Ministarstva za infrastrukturu i energetiku i Ministarstva održivog razvoja i turizma zatražio punu informaciju i kompletnu dokumentaciju u vezi sa tim pitanjem.

„Albanska strana je obavijestila da će u najkraćem roku dostaviti sve informacije“, kazao je Darmanović.

On je podsjetio da je Crna Gora ratifikovala ESPOO, kojom se reguliše pitanje obavještavanja susjednih država o učešću u razmjeni informacija u prekograničnom kontekstu.

Ta konvencija, kako je dodao, predstavlja okvir za komunikaciju sa susjednom Albanijom u vezi sa svim planiranim aktivnostima gradnje mHE na rijeci Cijevni.

„Ministarstvo vanjskih poslova će pratiti dalje postupanje albanske strane i u komunikaciji sa ministarstvom zaduženim za to pitanje obavijestiti javnost. Uvjeren sam da ćemo to pitanje riješiti u duhu dobrosusjedskih odnosa i uz poštovanje ESPO“, rekao je Darmanović.

Crna Gora i Albanija, kako je dodao, njeguju dobre odnose , koji su osnaženi intezivnim kontaktima na najvećem političkom nivou.

Najčitanije

skupština, Andrija Mandić, iseljenici, turska, državljanstvo, bedri gul muković

Pitanje državljanstva iseljenika pokrenuto u parlamentu

Podgorica, (MINA) - Pravna služba Skupšine radi na iznalaženju rješenja za ostvarivanje prava na...