fbpx
NaslovnicaCrna GoraAbazović: Samo evropska Crna Gora može biti održiva i progresivna

Abazović: Samo evropska Crna Gora može biti održiva i progresivna

Podgorica, (MINA) – Samo evropska Crna Gora može biti održiva i progresivna, kazao je potpredsjednik Vlade Dritan Abazović, i poručio građanima da, što se tiče nacionalnih interesa, mogu da budu potpuno spokojni dok je URA u Vladi.

On je u parlamentu, na pitanje poslanika Demokratske partije socijalista (DPS) Dragutina Papovića zašto je u koaliciji sa političkim partijama čiji je cilj stvaranje srpskog sveta, rekao da ako je neko stvarao srpski svet, to je DPS.

„Vi ste bili aktivni učesnik, vaša partija, ne vi lično, ratova devedesetih, vi ste prvobitnu akumulaciju stvorili iz ratnog profiterstva. Kad ste vi došli na vlast bilo je 90 odsto Crnogoraca“, naveo je Abazović odgovarajući Papoviću.

On je dodao da ne želi da obezvrijedi pitanje Papovića.

„Meni spočitavate srpski svet? Ja sam za evropski svijet i za evropsku Crnu Goru. Samo evropska Crna Gora je Crna Gora koja je održiva, progresivna i napredna“, kazao je Abazović.

Crnoj Gori, kako je istakao, najviše odgovara regionalna stabilnost i da ima korektne relacije sa svima.

„Dok je URA u Vladi možete slobodno da budete spokojni što se Crne Gore tiče. To što će da priča Andrija Mandić ili Vulin ili neko iz DPS-a, za nekoga je možda relevantno, za nekog nije. Dok smo ovdje budite potpuno spokojni što se tiče nacionalnih interesa i pravca Crne Gore“, poručio je Abazović.

Abazović je upitao koji je to državni interes narušen, koja tačka sporazuma narušena.

„Pričali ste da će nestati Crna Gora, nije nestala. Pričali ste da će Crna Gora izaći iz NATO-a. Nije. Da će se odreći evropskog puta. Nije“, naveo je Abazović.

On je kazao da se mora pričati argumentovano.

„Potpaljivanje vatre i atomizacija društva samo šteti Crnoj Gori“, rekao je Abazović.

Na pitanje poslanika URA-e Miloša Konatara koje aktivnosti preduzima Vlada u cilju suzbijanja šverca cigareta, Abazović je odgovorio da su krenuli u borbu protiv kriminala, i da „nema toga do koga neće stići, ako operativni podaci daju i najmanju sumnju da se negdje na teritoriji Crne Gore dešava nešto vezano za šverc“.

On je kazao da je država prezadužena, a da su određene osobe ostvarile enormno bogatsvo.

„Ako mi želimo da budemo švercerska destinacija, ja to ne želim. Ako treba za to da se plati velika cijena, da Crna Gora izađe iz takvih kandži, ja sam spreman da je platim“, naveo je Abazović.

On je apelovao na sve poslanike da u septembru ili oktobru bude usvojen Zakon o porijeklu imovine, koji bi im, kako je ocijenio, dodatno pomogao da dokažu spregu između šverca cigareta i enormnog bogaćenja pojedinaca.

Prema riječima Abazovića, usvajanje takvog zakona bio bi veliki, povoljni vjetar u jedra pravde koja u Crnoj Gori treba da se ostvari.

„Treba nam zakon o porijeklu imovine, jer će dokazni postupak ići na mnogo lakši način nego sa postojećim zakonima, koji takođe mogu da se upotrijebe, ali bi sa tim zakonom situacija bila definitivno olakšana“, rekao je Abazović.

Kako je dodao, mjera zabrane skladištenja duvanskih proizvoda u slobodnoj zoni Luke Bar je mjera koja mora da se izrekne, do momenta kada ljudi koji su postali dio mreže ne budu smijenjeni i ne budu odgovarali.

Odgovarajući na pitanje Konatara da li će Vlada pokrenuti dodatne istrage o tome ko je učestvovao u švercu proteklih 30 godina, ko je pružao političku zaštitu, a koji službenici carine i policije su bili involvirani, Abazović je naveo da bez jakog tužilaštva ne mogu da otkrivaju ko su bili saučesnici.

On je kazao da je šverc cigareta, kao jedan segment organizovanog kriminala, prisutan u Crnoj Gori posljednjih 30 godina.

Abazović je kazao da su jako zadovoljni, jer je, kako je naveo, Pandorina kutija konačno otvorena.

Poslanik DPS-a Luiđ Škrelja pitao je Abazovića šta je preduzeo povodom, kako je naveo, političke korupcije u mjestu Javljen u Nikšiću tokom ovogodišnjih lokalnih izbora u tom gradu.

Abazović je, odgovarajući na to pitanje, kazao da se bore protiv svih vidova korupcije, da nije lako i da čekaju novo tužilaštvo.

On je naveo da je i politička korucija dio agende, naročito ona koja se dešavala u prethodnom periodu.

„Kolege iz tadašnje opozicije su znale da bi bilo dobro da URA dobije taj drugi mandat, a da DPS izgubi taj jedan mandat. To je bila logika. Kolegama iz tada opozicionih partija to nije značilo, a jeste ostavljalo mogućnost da se poveća pobjeda dotadašnje opozicje u odnosu na DPS“, rekao je Abazović.

To je, kako je kazao, tipični drugi krug.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

policija, Podgorica

Za 24 sata 19 saobraćajnih nezgoda


Podgorica, (MINA) – U Crnoj Gori u posljednja 24 sata dogodilo se 19 saobraćajnih...