fbpx
NaslovnicaCrna GoraAbazović: Neophodni mir, tolerancija i suzdržanost

Abazović: Neophodni mir, tolerancija i suzdržanost

Podgorica, (MINA) – Lider koalicije Crno na bijelo, Dritan Abazović pozvao je građane, uoči ustoličenja mitropolita crnogorsko-promorskog Joanikija na Cetinju, na mir, toleranciju i suzdržanost.

“Ovo je naša jedina zajednički država i treba sve da uradimo da je zaštitimo i napravimo uspješnom evropskom pričom”, rekao je on na konferenciji za novinare.

Abazović je pozdravio sve poruke od evropskih partnera koji pozivaju na mir.

“Siguran sam da većina građana nije na strani nijednog ekstremizma, da ogromna većina želi suzdržanost, nazovimo ga treći put – građanskog, evropskog i prosperitetnog društva”, rekao je on.

Abazović je rekao da URA ostaje posvećena cilju za građansku Crnu Goru.

On je naglasio da se zalažu za poštovanje Ustava i zakona Crne Gore.

“Na nama je da građanima obezbijedimo slobodu vjeroispovijesti i slobodu okupljanja”, rekao je on.

On je poručio da Crna Gora treba da zna da će poslije 5. biti i 6. septembra.

Upitan da li država može da garantuje bezbjednost svakog građanina, Abazović je rekao da će država preduzeti sve što je u njenoj nadležnosti da se do kraja ispoštuje svačije ustavno pravo.

“Sistem stoji u zaštiti svih”, poručio je Abazović.

On je rekao da “misli da se predsjednik Crne Gore Milo Đukanović neće pojaviti na skupu na Cetinju”.

Abazović je rekao i da bi bilo dobro da Đukanović bude na Cetinju jer će to umanjiti mogućnost da dođe do bilo kakvog incidenta.

“Ali mislim da neće doći. On na indirektan način preuzima odgovornost za ono što se može desiti”, rekao je Abazović.

Upitan da li apeli na mir imaju odjeka, Abazović je rekao da će se to znati narednih dana.

“Mogu da kažem da u Crnoj Gori nema ničeg vanrednog osim što ima veće polarizacije koje indukuju političari sa raznih strana, neki mediji i intelektualci”, rekao je on.

Abazović je kazao da se moraju garantovati ustavna prava građana.

“Vlada preuzima sve što je u njenoj nadležnosti da se to ostvari. Da li će neodgovrni pojedinac ili grupa nešto da se pojavi u međuvremenu niko to me isključuje”, rekao je Abazović.

On je rekao da je u ovom trenutku cilj da podstaknu građane da suzdržanost da svojim djelovanjem ne elektrišu atmosferu nego da relaksiraju.

“Iz razloga jer nema racionalnog pristupa da ovdje ima elemenata neke vanrednosti”, dodao je on.

Članovi Vijeća bili bi neodgovorni kad bi rekli da ne postoji zabrinutost, kazao je Abazović odgovarajući na pitanje da li postoji zabrinutost za razne scenarije koji su se pojavili u javnosti, da postoji oružje na nekim lokacijama, da postoje grupe koje planiraju upad u Cetinjski manastir.

“Ne možemo da zatvaramo oči pred problemima, a pred kojima se Crna Gora se nalazi. Da li je bilo propaganda, jeste, da li su tome doprinijeli mediji jesu, da li iza nekih medija stoje kriminalci – da”, rekao je Abazović.

On je podsjetio da je, zbog objavljenog teksta da su strane vojne formacije došle da pomognu policiji Crne Gore, novinarka prošle godine uhapšena.

“Zaista smatram da se neki mediji ponašaju neodgovorno, da se iznose neistine. To sve sve radi jer se nije uradilo prije godinu, tada su propustili šansu, a sad ne žele da je propuste”, kazao je on.

Abazović je podsjetio na Član 25 Ustava koji garantuje slobodu vjeroispovijesti čak i u vanrednim okolnosti, ali da se javno okupljanje može zabraniti.

“Mi imamo situaciju da je skup unutar zidina manastira nije javni skup, sa druge strane imamo skup koji nije prijavljen”, rekao je Abazović.

Upitan da li misli da će predsjednik Milo Đukanović doći na protest kako je najavio, Abazović je rekao da bi on prijavio protest da je šef države a da smatra da su interesi Crne Gore ugroženi.

“Trebalo je da ode i podnese zahtjev da je organizator skupa i da stoji iza svega što će se desiti”, rekao je Abazović.

On je rekao da misli da je dobro da Đukanović prisustvuje skupu zato što će to, kako je rekao, umanjiti mogućnost za bilo kakve incidente.

Abazović je rekao da misli da se Đukanović neće pojaviti, dodajući da je to njegov lični stav.

“Mislim da je sve što je čovjek radio u prethodnih 30 godina jedan bleferski pristup. Mislim da bi bilo dobro da se pojavi i da je dobro da se DPS identifikovao i da oni na indirektan način preuzmu odgovornost”, kazao je Abazović.

On je rekao da smatra da se poslanicima Demokratske partije socijalista (DPS) treba omogućiti da budu sa građanima na Cetinju ako već dijele te stavove.

“To će biti poruka i međunarodnoj javnosti i domaćoj javnosti”, poručio je Abazović.

Govoreći o tome što još uvijek nije postavljena ograda oko Cetinjskog manatstira, kazao da ima određenih problema sa Komunalnom policijom.

“Bilo bi dobro da niko ne opstruira rad policije, ko to radi preuzima odgovornost za bezbjednost građana”, rekao je Abazović.

Ponovo je apelovao na Mitropoliju crnogorsku-primorsku da dobro razmisli da li bi ustoličenje trebalo održati na Cetinju.

“Međutim ukoliko njihov stav bude da njihov religijski obred žele da održe u Cetinjskom manastiru, mi kao država moramo to da poštujemo”, rekao je Abazović.

On je kazao da je MCP napravio veliki ustupak povlačeći se od prvobitnog plana da na Cetinje na hiljade vjernika dođe na svenarodni sabor, a da druga strana nije pokazala nikakvu želju da uradi jedan mali ustupak.

“Ne kažem da ne protestuju, nego da se sve svede u gabaritima koji neće izazvati veći organizacioni problem”, rekao je on.

Abazović je saopštio i da funkcioneri Demokratskog fronta (DF) neće prisustvovati ustoličenju na Cetinju.

“Mislim da je to dobra stvar, tako da će DPS tamo ostati sam”, poručio je Abazović.

Upitan da odgovori da li ima novih detalja oko Krstovića i da li će biti novih hapšenja, Abazović je rekao da nije čuo da će DPS da ide na protest dok nije ‘’pala’’ 1,4 tona kokaina.

“Najavljeno je davno da će ustoličenje biti 5. septembra, možda je to stvarno slučajnost”, rekao je on.

Generalni sekretar CIVIS-a Zoran Miljanić je rekao da se nada da 5. septembar neće biti “dan D” u Crnoj Gori, te da 5. septembra, ali i svih ostalih dana moramo živjeti i raditi zajedno.

“Nadam se da Cetinjani ni sad neće dozvoliti da oni koji su pohodili taj grad prije 30 godina, pod nekim drugim zastavama, da Crnu Goru gurnu na put kojim ne treba da ide i ubijeđen sam da neće”, rekao je Miljanić.

Predsjednik Stranke pravde i pomirenja Hazbija Kalač kazao je da tema ustoličenja nastavak priče koja je započeta prije godinu dana.

“Priča koja govori da su nastale promjene koje su se čekale 30 godina i da one donose brojne neizvjesnosti i nepoznanice”, rekao je Kalač.

On je rekao da društvo mora znati svoje obaveze, ali i obaveze prema odreženim međunarodnim deklaracijama.

“U tom smislu Vlada mora imati u vidu činjenicu da je povelja o lokalnoj samoupravi obavezala i Vladu da ima u vidu da je parlament Cetinja donio odluku koja obavezuje Crnu Goru da se učini napor kako bi ta odluka bila sprovedena bez zadiranja u vjerska prava”, kazao je Kalač.

On je rekao da između ta dva zahtjeva, koji su u ovom momentu u oprečnosti, Vlada mora naći rješenje koje daje mir u Crnoj Gori.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije