fbpx
NaslovnicaCrna GoraAbazović: Koračajmo putem pomirenja, progresa i uspjeha

Abazović: Koračajmo putem pomirenja, progresa i uspjeha

Pogorica, (MINA) – Za Crnu Goru višestruko je značajan 9. maj kao datum koji simbolizuje pobjedu čovječanstva nad fašizmom i novu nadu, koju je Evropljanima dalo formiranje Evropske unije (EU), saopštio je potpredsjednik Vlade Dritan Abazović.

On je to kazao povodom 9. maja, Dana pobjede nad fašizmom i Dana Evrope, koji se obilježava u znak sjećanja na kraj Drugog svjetskog rata u Evropi i početaka stvaranja Evropske unije.

Abazović je naglasio da Crna Gora, kao prva zemlja u Evropi koja je 13. jula 1941. godine podigla oružani ustanak protiv fašizma i savremena Crna Gora, svoju sadašnjost i budućnost veže za Evropu i EU, kao i da je značajno povezana sa ovim datumom.

Prema njegovim riječima, antifašizam je u 21. vijeku pred ogromnim izazovima koji se manifestuju u oblicima koji su imanentni savremenom dobu.

“Fašizam se danas najviše ispoljava kroz netoleranciju i netrepeljivost prema drugima i drugačijima od sebe, kroz uskraćivanje prava ugroženim grupama i istorijski revizionizam. U tom kontekstu, veoma je važno njegovati kulturu sjećanja koja mora biti antifašistička”, naveo je Abazović.

On je istakao da je Crnoj Gori, nakon članstva u Alijansi, pridruživanje EU jedina spoljnopolitička vizija.

Abazović je rekao da Crna Gora EU vidi kao luku spasa i da za djelovanje u tom pravcu, nakon prve demokratske smjene vlasti, postoji nikad veći konsenzus kod crnogorskih građana.

“Koračajmo hrabro putem pomirenja, progresa i uspjeha, kako bismo našim građanima garantovali stabilnu budućnost”, poručio je Abazović.

On je kazao da je siguran da će posvećenost reformama i odlučnost u evropskim integracijama uskoro biti krunisana punopravnim članstvom Crne Gore u EU.

“Iskreno navijamo i da čitav region Zapadnog Balkana krene tim putem i da, u što skorijem periodu, bude dio evropske porodice”, zaključio je Abazović.

Najčitanije