fbpx
NaslovnicaCrna GoraAbazović: Dati novu energiju bilaternim odnosima na Balkanu

Abazović: Dati novu energiju bilaternim odnosima na Balkanu

Podgorica, (MINA) – Odnosima na Balkanu treba dati novu energiju drugačijim pristupom, oslobođenim bremena prošlosti, ocijenio je potpredsjednik Vlade Dritan Abazović.

On je, nakon bilateralnog sastanka sa albanskim predsjednikom Iljirom Metom, kazao da Crnu Goru i Albaniju karakteriše dobrosusjedska politika, okrenuta evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana.

“Ukupnim bilateralnim odnosima na Balkanu treba dati novu energiju i dodatan podstrek, sasvim drugačijim pristupom, oslobođenim bremena prošlosti”, rekao je Abazović.

On je, kako je saopšteno iz Vlade, naglasio da je Crna Gora, kao zemlja koja je najdalje odmakla u procesu pregovora sa EU, spremna da pruži ekspertsku, tehničku i svaku drugu vrstu pomoći Albaniji u ostvarivanju ciljeva iz evropske agende.

Abazović je istakao da su napori Crne Gore usmjereni na dalji napredak u oblasti vladavine prava, kao okosnice pregovaračkog poglavlja, i da su u tom smislu postignuti određeni rezultati, ali da je u narednom periodu potrebna veća odlučnost svih nadležnih institucija.

On je iskazao zadovoljstvo aktuelnom turističkom sezonom, navodeći da ona prevazilazi sva optimistička očekivanja.

Meta je, kako se navodi u saopštenju, rekao je da bi izgradnja graničnog prelaza Krajina – Zoganj umngome povezala dva kraja i otvorila puno mogućnosti za valorizaciju Skadarskog jezera i njegovog zaleđa.

Abazović i Meta saglasili su se da je bliska i intezivna saradnja od velike važnosti za realizaciju velikih infrastrukturnih projekata Jonsko-Jadranskog gasovoda i Jadransko-jonskog autoputa, ali i onim manjih, kao što su izgradnja mosta na Bojani, između Štoja i Velipoje, i graničnog prelaza u dolini Cijevne.

“Sagovornici su konstatovali da bi njihovom realizacijom dvije zemlje ostvarile višestruku korist, kako u smislu garantovanja energetske sigurnosti, finansijskih benefita i bolju saobraćajnu povezanost, protok ljudi i roba do finalnih atraktivnih turističkih destinacija”, zaključuje se u saopštenju.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije