fbpx
NaslovnicaCrna GoraAbazović da ispoštuje stav cetinjskog parlamenta

Abazović da ispoštuje stav cetinjskog parlamenta

Podgorica, (MINA) – Socijaldemokratska partija (SDP) pozvala je potpredsjednika Vlade Dritana Abazovića da ispoštuje stav cetinjskog parlamenta i ogromnog dijela crnogorske javnosti i da se na temelju Ustava i zakona donese odluka o ustoličenju mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija van Cetinja.

Potpredsjednik SDP-a Nikola Đurašković kazao je da su objašnjenja Abazovića da država ne može da arbitrira o mjestu ustoličenja, ordinarne neistine i manipulacije, sračunate da se u cijeloj toj stvari drži strana i zastupaju interesi isključivo Srpske pravoslavne crkve (SPC).

“Podsjećamo javnost da su u nebrojeno prilika do sada vjerske slobode, recimo vjernicima Crnogorske pravoslavne crkve, bile ograničavane upravo iz razloga bezbjednosti”, navodi se u saopštenju.

Kako je rekao Đurašković, posljednji takav primjer je bio nedavno, tokom služenja u crkvi na Ivanovim Koritima kada je policija zabranila okupljanje.

On je kazao da bi Abazović to trebalo da zna i uvaži kao činjenicu, sem ukoliko za njega ne postoje građani prvog i drugog reda, što bi se, kako je naveo, dalo zaključiti iz čitavog njegovog dosadašnjeg ponašanja.

“Svime što i kako radi, Abazović pokazuje vrhunsku državničku neodgovornost i potpunu nesenzibilnost prema zahtjevima cetinjske i crnogorske javnosti”, rekao je Đurašković.

Cetinjska i crnogorska javnost, kako je naveo, u činu ustoličenja na Cetinju opravdano vide akt provokacije i simboličnog pokoravanja Crne Gore od crkve koja ne priznaje Crnogorcima identitet, niti njihova nacionalna, vjerska i kulturna prava.

“Abazović u svojoj servilnosti SPC ide toliko daleko da ignoriše i stav sopstvene partije, čiji su odbornici u cetinjskom parlamentu glasali za inicijativu i zajedničke zaključke o neodržavanju ustoličenja na Cetinju”, kazao je Đurašković.

On je istakao da interes građana, stabilnost i bezbjednost svakome odgovornome u Crnoj Gori moraju biti na prvom mjestu.

“Zato još jednom pozivamo Abazovića da se prema tom pitanju odnese odgovorno i državnički, a ne da se ponaša kao advokat i apologeta SPC, jer u suprotnom, zbog nečinjenja, preuzima punu odgovornost za sva događanja koja mogu uslijediti”, navodi se u saopštenju.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije