fbpx
NaslovnicaCrna GoraPoštovati najviše profesionalne i etičke standarde

Poštovati najviše profesionalne i etičke standarde

Podgorica, (MINA) – Ombudsmani Dana, Vijesti, Monitora i Medijski savjet za samoregulaciju (MSS) apelovali su na sve novinare i medije da u teškim i složenim vremenima poštuju najviše profesionalne i etičke standarde i da u svom pisanju, kako navode, čuvaju druge od sebe kako bi odgovorili svim izazovima koje ovo vrijeme nameće.

Navodi se da dani iza nas i dani pred nama predstavljaju izazov sa kojim se Crna Gora gotovo da i nije sretala u svojoj istoriji.

„Vodile su se različite bitke, ali ovakvog protivnika još nijesmo imali. Crna Gora se suočava sa pandemijom novog korona virusa, koji predstavlja veliko iskušenje za cijelo naše društvo, a posebno za medije koji imaju značajnu ulogu u ovom zaista posebnom trenutku“, kaže se u zajedničkom saopštenju.

Ističe se da je u vremenu u kome je teško ostati smiren i pribran u uslovima ograničenog kretanja i mogućnosti, djelimične ili potpune samoizolacije, tačna i blagovremena informacija od suštinske važnosti za organizovani odgovor društva na ovaj izazov i sprječavanje ne samo širenja zaraze, već i panike i nereda koji je mogu pratiti.

„Mediji stoga imaju ključnu ulogu u osiguravanju istinitog, brzog i odgovornog izvještavanja o pandemiji koja je preko noći korjenito izmijenila živote miliona širom svijeta“, kaže se u saopštenju ombudsmana Dana, Vijesti, Monitora i MSS-a.

Oni podsjećaju zaposlene u medijima, imajući u vidu da profesionalno i etičko izvještavanje nikada nije bilo od veće važnosti nego danas, na neophodnost poštovanja načela Kodeksa novinara i novinarki Crne Gore (KNCG) i značaj profesionalnog izvještavanja o novom koronavirusu i pandemiji koju je uzrokovao.

„Posebno ističemo važnost poštovanja načela 1. i 7. KNCG, odnosno onih njihovih smjernica koje se odnose na obavezu tačnog, cjelovitog i izbalansiranog izvještavanja i zabranu senzacionalizma. Od izuzetne je važnosti i korištenje dovoljnog broja izvora da bi se provjerila tačnost objavljenih informacija“, navodi se4 u saopštenju.

Upozorava se da je značajno poštovati privatnost osoba o čijem se zdravstvenom stanju izvještava i neobjavljivanje njihovih ličnih podataka (imena i prezimena, ostalih identifikujućih podataka), osim u slučaju kada oboljela osoba to traži ili ih sama objavi.

Javni interes, kako se ocjenjuje, nikada nije bio važniji, pa broj lajkova, posjeta ili pregleda tekstova danas ne smije biti kriterijum za objavljivanje tekstova.

„Zbog svega navedenog, ombudsmani Dana, Vijesti, Monitora i MSS apelovali su na sve novinare i medije da u ovim teškim i složenim vremenima poštuju najviše profesionalne i etičke standarde i da u svom pisanju čuvaju druge od sebe kako bi zaista odgovorili svim izazovima koje ovo vrijeme nameće“, kaže se u zajedničkom saopštenju.

Saopštenje su potpisali ombudsmanka Vijesti i Monitora, Paula Petričević, ombudsman Dana, Ilija Jovićević i izvršni sekretar MSS Ranko Vujović.

Najčitanije