fbpx
NaslovnicaCrna GoraHodžić u finalu, Malović i Maksimović za bronzanu medalju

Hodžić u finalu, Malović i Maksimović za bronzanu medalju

Gvadalahara, (MINA) – Crnogorski karatista Mario Hodžić plasirao se u finale, dok će se Nikola Malović i Jelena Maksimović boriti za bronzanu medalju na Evropskom prvenstvu u Gvadalahari.

Hodžić je plasmanom u finale obezbijedio drugu medalju na šampionatima Evrope u seniorskoj konkurenciji, nakon što je bio bronzini 2017. godine u turskom Koćeliju.

Član Omladinca prije šest godina u Gvadalahari postao je kadetski prvak svijeta.

Hodžić je u polufinalnom meču kategorije do 67 kilograma pobijedio Stefana Joksića iz Srbije 7:1 i izborio prvo seniorsko finale za crnogorski karate od sticanja nezavisnosti.

On je na startu šampionata bio slobodan, u drugom kolu savladao je Mađara Martiala Iveša Tadišija 4:0, u trećem naturalizovanog Norvežanina Danijela Jonsena Čoa 2:1, dok je pobjedom protiv Hrvata Borana Beraka sudijskim izjašnjavanjem 5:0 (1:1) izborio meč za finale.

Protivnik Hodžića u subotnjem finalu biće Francuz Stiven Dakosta, koji je u polufinalnoj borbi pobijedio Engleza Džordana Tomasa 5:1.

“Prezadovoljan sam ostvarenim rezultatom. Ispunio sam dječački san i izborio finale na nekom velikom takmičenju. To ne znači da ću stati na tome, uradiću sve da svojoj državi donesem zlatnu medalju. Ponosan sam na sebe, na ljude koji su bili uz mene kada mi je bilo najteže. U posljednje vrijeme imao sam padova, ali sam se vratio na pravi način i nastavio sa ostvarivanjem velikih rezultata”, kazao je Hodžić agenciji MINA.

On je naglasio da veliku zahvalnost duguje svom klubu, treneru Žarku Rakoviću, selektoru Slobodanu Vlahoviću i sparing partnerima.

“Posebna zahvalnost moja porodici, koja je svo vrijeme bila uz mene. Bila je moja podrška i veliki motiv”, kazao je Hodžić.

Na pragu finala i najvećeg uspjeha u karijeri bio je i Malović.

Član nikšićkog Onogošta u meču za finale u kategoriji do 84 kilograma poražen je od Ugura Aktaša iz Turske 5:3.

Malović je na startu šampionata pobijedio Mađara Danijela Đorđija 4:0, u drugom kolu Letonca Densa Sadikovsa 7:0, u trećem je slavio protiv Gruzijca Tamazija Gočelašvilija 1:0, dok je u meču za polufinale eliminisao Kosovara Alvina Karaćija 8:6.

Protivnik Malovića u subotnjoj borbi za pobjedničko postolje biće Federiko Adrian Salas Lopez iz Norveške.

“Imao sam pet teških mečeva. Bio sam na pragu velikog finala, ali sam u polufinačlnoj borbi poražen od najboljeg na svjetskoj rang listi. On je nekadašnji prvak Evrope, a na posljednja dva velika takmičenja bio je bronzini. U posljednjoj sekundi, kod rezultata 5:3, nijesu mi dosuđenja tri poena, a moju akciju podržao je samo jedan sudija, što nije bilo dovoljno za pobjedu”, kazao je Malović.

On je kazao da žali zbog poraza, ali da se okreće borbi za medalju.

“Ostaje žal, posebno zbog načina na koji sam poražen, ali će to ujedno biti i motiv više da u subotu pružim svoj maksimum i pobijedim. Želim medalju, a da budem iskren smatram da sam je i zaslužio”, rekao je Malović

Maksimović je borbu za medalju izborila kroz repesaž.

Članica Omladinca na startu takmičenja u kategoriji do 55 kilograma pobijedila je Šveđanku Sabinu Laverin 2:1, ali je u drugom izgubila od Dženifer Vorling iz Luksemburga 6:1.

Plasmanom u finale Luksemburžanka je povukla crnogorsku reprezentativku u reprsaž, gdje je na startu savladala Albulenu Gervalu sa Kosova 2:0.

Borbu za medalju izborila je pobjedom protiv Poljakinje Dorote Banaščik 1:0.

Protivnica u meču za medalju biće joj Škotlanđanka Emi Konel.

“Pravda je zadovoljana. Vratila sam se na tatami poslije dužeg odsustva zbog povrede. Žao mi je zbog poraza od Vorling, ali je na kraju sve dobro ispalo. Dobila sam novu šansu i želim da je iskoristim”, kazala je Maksimović.

Po dva trijumfa prvog takmičarskog dana šampionata u Gvadalahari ostvarili su Marina Raković i Nenad Dulović, a po jedan Dragana Konjević i Predrag Smolović.

Dulović (do 60) je u prva dva kola pobijedio Azerbejdžanca Firdovsa Farzalijeva 5:0 i Hrvata Dina Povrzenića 2:0, ali je u trećem izgubio od Emila Pavlova iz Makedonije 4:2.

Raković (do 68) je eliminisala Alison Berne iz Luksemburga 5:0 i Njemicu Johanu Kner 3:2, ali je od borbe za medalju odvojio poraz od Holanđanke Šeldin Vold 1:0.

Ona je u narednom kolu poražena od Švajcarkinje Elene Kirići, čime je crnogorskoj reprezentativki zatvorila vrata repesaža.

Smolović (preko 84) je na startu bio slobodan, u drugom kolu pobijedio je Irca Rurija Dodžala 3:0, a u trećem izgubio od Bosanca Anesa Čonga 2:1.

Uspješna na startu bila je i Dragana Konjević (preko 68), koja je slavila protiv Lore Ciler iz Austroje 6:2.

U narednoj borbi poražena je od Ukrajinke Anastasije Stepaško sudijskim izjašnjavanjem.

U kategoriji do 75 kilograma Nemanja Brašanac bio je slobodan u prvom kolu, a u drugom poražen je od Bekima Baše iz Albanije 2:1.

Crnogorski predstavnicu katama, Vladimi Mijač i Biserka Radulović, nijesu uspjeli da se umiješaju u borbu za medalju.

Mijač je kao drugoplasirani u grupi sa 23,78 bodova plasirao se među 16 najboljih.

U drugoj fazi takmičenja njegova kata ocijenjena je sa 23,36 bodova, što je bilo dovoljno za šesto mjesto u grupi.

Borbu za medalju iz druge runde takmičenja nastavili su po trijica najboljih.

“Zadovoljan sam svojim nastupom. Opravdao sam svoja očekivanja u izuzetno jakoj konkurenciji. Okrećem se ekipnom nastupu I nadam se da ćemo imati malo više sreće nego prethodnih godina”, kazao je Mijač.

Plasman među četiri najbolje u grupi nije uspjela da izbori Biserka Radulović, čiji je nastup ocijenjen sa 20,84 boda, što nije bilo dovoljno za nastavak takmičenja i drugu rundu.

Sjutra, drugog takmičarskog dana, na programu su ekipna takmičenja.

Crnogorski karate predstavljaće muški kata tim i obje ekipe u borbama.

U katama nastupiće ekipa u sastavu Vladimir Mijač, Mijat Vojvodić i Srđan Vuković (9.00), mušku ekipu u borbama činiće Nenad Dulović, Mario Hodžić, Nemanja Brašanac, Nikola Malović, Predrag Smolović, Vuk Popović i Luka Ivanović (10), a žensku Jelena Maksimović, Marina Raković, Dragana Konjević i Ksenija Rajović (13).

Za sjutra planirano je i svečano otvaranje šampionata.

Najčitanije

Perović puštena da se brani sa slobode

Podgorica, (MINA) - Direktorica Agencije za sprječavanje korupcije (ASK) Jelena Perović puštena je da...