fbpx
NaslovnicaCrna GoraAbazović: Zakon o SDT bio kamen spoticanja

Abazović: Zakon o SDT bio kamen spoticanja

Podgorica, (MINA) – Međunarodni partneri nijesu bili zadovoljni prethodnim rješenjima u vezi tužilačkih zakona, ali su se oni ticali procedura, a ne suštine izmjena, kazao je potpredsjednik Vlade Dritan Abazović.

On je rekao da Crna Gora nije dobila nikakav “šamar” od Evropske unije (EU), jer u državi postoji blokada tužilačkog i sudskog sistema.

Abazović je, u emisiji Načisto na Televiziji Vijesti, kazao da je u Briselu razgovarao sa partnerima i shvatio u čemu je problem.

On je dodao de se odustalo od promjene Zakona o specijalnom tužilaštvu kako bi se napravio ustupak Evropskoj komisiji (EK), američkoj administraciji i ostalim partnerima.

“To je bio najveći kamen spoticanja”, rekao je Abazović, prenosi portal Vijesti.

On je kazao da su političkim dijalogom uspjeli da dođu do dogovora oko izmjena zakona i da su predstavnici Demokrata bili prisutni na svim sastancima.

“Nakon trećeg sastanka smo obavijestili javnost da imamo Nacrt, ali je proces otvoren i dnevno se mijenja. Otvoren je sve dok ne bude izglasan u Skupštini”, istakao je Abazović i dodao da su protiv tužilačkih zakona oni koji ne žele dobro Crnoj Gori.

On je kazao da se mijenja kompozicija Tužilačkog savjeta, odnosno da će ga sada činiti pet predstavnika tužioca, pet eksperata pravnih nauka, ministar pravde ili predstavnik ministra pravde, i da je ona potpuno usklađena sa mišljenjem Venecijanske komisije (VK).

Kako je istakao, nema više političkog monopola gdje se iz jednog centra moći odlučuje.

“Ako smo uskladili 90 odsto ili više zakona sa mišljenjen VK i partnera, dozvolite da imamo suvereniteta da za barem deset odsto odlučimo sami o izmjeni zakona”, rekao je potpredsjenik Vlade.

Abazović je kazao da je spreman i da razgovara sa predstavnicima opozicije oko tužilačkih zakona.

On je rekao da će se uskoro pojaviti Izvještaj u kojem se navodi da je u Crnoj Gori bilo 944 slučaja visoke korupcije, da je samo 38 otvoreno, dok nije nije bilo presuda.

“Toliko o značaju izmjena i dopuna Zakona o državnom tužilaštvu. Ako ovako nastavimo nećemo isporučivati rezultate”, rekao je Abazović.

On je saopštio da je jedan od tužilaca dobio stan od države usred slučaja “državni udar”.

Abazović tvrdi da imaju operativne podatke da savjetnik za odbrane i bezbjednost predsjednika Crne Gore Veselin Veljović i još četiri osobe od kojih su neki bivši, a neki sadašnji pripadnici policije i Specijalne antiterorističke jedinice imaju veze sa okupljanjima građana.

“To što postoje operativna saznanja ne znači da je neko počinio i krivično djelo”, dodao je Abazović.

On je poručio građanima da ne budu izmanipulisani od onih koji štite svoje nezakonito bogatstvo pričom o patriotizmu i zaštiti državnih interesa.

Abazović smatra da promjene u policiji nijesu u potpunosti besmislene jer prikupljeni podaci mogu biti korišćeni i u kasnijem periodu.

On je kazao da je opasna manipulacija da država radi na političkom i etničkom inžinjeringu.

“Oni su ekonomskom politikom istjerali ljude odavde. Oni su davali državljanstva ljudima koji su njima politički bliski”, rekao je Abazović,

On je poručio da niko neće izgubiti crnogorsko državljanstvo ako ga se sam ne odrekne.

Abazović je kazao da je situacija sa ministrom pravde Vladimirom Leposavićem neobična, ali ne i apokaliptična.

“Naše odluke neće zavisiti od odluka drugih, a ovo je predlog premijera. Ako predlog ne prođe, premijer može da kaže da idemo dalje ili da zahtjeva glasanje o povjerenju Vladi”, dodao je Abazović.

Najčitanije