fbpx
NaslovnicaMINA SvijetRegionObjavljena Strategija Francuske za Zapadni Balkan

Objavljena Strategija Francuske za Zapadni Balkan

Skoplje, (MINA) – Francuska ambasada u Sjevernoj Makedoniji objavila je danas Strategiju te zemlje za Zapadni Balkan, donijetu na zahtjev francuskog predsjednika Emanuela Makrona.

Makron je zatražio izradu Strategije na osnovu analize u kojoj se navodi da su zemlje regiona, Slovenija, Hrvatska, Albanija, Bosna i Hercegovina, Kosovo, Sjeverna Makedonija, Crna Gora i Srbija ostvarile značajan napredak, ali da su, međutim, potrebne mnoge reforme koje bi omogućile stalnu stabilizaciju i odgovori na izazove sa kojima se suočava, prenosi B92.

Kako se navodi, oblasti u kojima su potrebne reforme su ekonomska i socijalna pitanja, poteškoće u stalnom uspostavljanju vladavine prava, bezbjednosna pitanja i spoljni uticaji koji preusmeravaju region iz njegove evropske perspektive.

Prema zahtjevu Makrona, konkretna Strategija za Zapadni Balkan podrazumjeva veću predanost Francuske stabilizaciji šest zemalja regiona, koje nijesu članice Evropske unije (EU), a u smislu njihovog ekonomskog i društvenog razvoja i jačanja vladavine prava.

Francuska će prema toj strategiji intenzivirati političke odnose sa zemljama regiona.

Ta država će, kako se dodaje, ojačati bilateralnu saradnju sa zemljama regiona u četiri oblasti – Ekonomski i socijalni razvoj kroz intervenciju Francuske razvojne agencije (AFD).

AFD će, ističe se, podržati regionalnu integraciju zemalja Zapadnog Balkana kako bi pomogli njihov razvoj i stabilizaciju.

Ona će podržati tranziciju ka održivom razvoju, davanje prioriteta energetskoj i ekološkoj tranziciji, kao i teritorijalnu tranziciju, oblasti u kojima AFD može da poboljša iskustvo i francusku ekspertizu, dok istovremeno doprinosi postizanju klimatskih ciljeva koje su utvrdile francuske vlasti.

Ta agencija će implementirati projekte u oblasti rodne ravnopravnosti i podržati pomirenje i mlade kroz Regionalnu kancelariju za saradnju mladih na Zapadnom Balkanu.

Napominje se da će godišnja pomoć, koju pruža AFD u početku iznositi od 100 do 150 miliona EUR i služiće kao podrška za unaprjeđenje finansiranja drugih donatora, posebno njemačkog Instituta za kreditiranje obnove (KFV).

U oblasti bezbjednosti biće preduzete mjere u borbi protiv nedozvoljenog malokalibarskog i lakog naoružanja: dalja primjena francusko-njemačkih smernica za mobilizaciju zemalja regiona kroz konkretne mere, posebno u pogledu sigurnosti, borbe protiv trgovine ljudima i stvaranja ilegalne zalihe oružja, i kroz koordinaciju pomoći međunarodne zajednice u borbi protiv trgovine oružjem.

Predviđeno je jačanje bilateralne saradnje uključujući uspostavljanje stalnih obaveštajnih jedinica u kriminalu (UPRC).

Predviđena je i borba protiv terorizma i radikalizma uz podršku uspostavljanja platformi za izvještavanje ili predstavljanje ilegalnog sadržaja na internetu, kao i jačanje mehanizma operativne saradnje za pitanja unutrašnje bezbednosti.

U oblasti pravde predviđen je nastavak tehničke saradnje u borbi protiv trgovine drogom, trgovine oružjem i trgovine ljudima i borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije.

Predviđeno je uspostavljanje nove saradnje u oblasti finansijskog i privrednog kriminala, borba protiv trgovine kulturnim dobrima i zaštićenim vrstama, koje bi takođe mogle biti izvori finansiranja terorizma, kao i stvaranje zajedničkih istražnih timova sa svim zemljama u regionu.

Kao četvrta oblast navodi se zaštita, a predviđeno je intenziviranje razmjene sa zemljama regiona (političko-strateški dijalozi, posjete vojnih vlasti), u operacionoj komandi EUFOR-Althea, 27. marta, zatim veća obuka za službenike zemalja Zapadnog Balkana u francuskim školama za obuku, kao i za državljane tih zemalja u Institutu za visoke studije nacionalne odbrane (IHEDN).

Takođe, predviđena je podrška uključivanju zemalja Zapadnog Balkana u zajedničke operacije očuvanja mira u inostranstvu.

Napominje se da predložena Strategija nadopunuje aktivnosti preduzete u okviru berlinskog procesa, u kojima Francuska učestvuje od svog osnivanja i biće djelimično implementirana u francusko-njemačkom okviru.

Strategija je objavljena na francuskom, makedonskom i albanskom jeziku na sajtu Ambasade Francuske u Skoplju, dan nakon što je u Berlinu održan samit lidera zemalja Zapadnog Balkana.

Najčitanije

SNP

Kaluđerović: Bez odlaganja uvesti Amber Alert sistem

Podgorica, (MINA) - Poslanica Socijalističke narodne partije (SNP) Slađana Kaluđerović pozvala je Vladu i...