fbpx
NaslovnicaCovid19Zdravstveni sistem i KCCG spremni da odgovore na sve zadatke

Zdravstveni sistem i KCCG spremni da odgovore na sve zadatke


Podgorica, (MINA) – Zdravstveni sistem Crne Gore i Klinički centar (KCCG), kao njegov nosilac, apsolutno su spremni da odgovore na sve zadatke koji su pred njima, poručio je direktor te zdravstvene ustanove Jevto Eraković.

Kako je naveo, da bi Crna Gora uspješno izašla na kraj sa epidemijom, neophodno je da budu uključena tri faktora, a to su mjere koje donose Vlada i Nacionalno koordinaciono tijelo (NKT), spremnost zdravstvenog sistema i odnos građana prema ovoj situaciji.

„Ono što mogu da konstatujem, u ime KCCG i svih ostalih ustanova, jeste da je zdravstveni sistem Crne Gore apsolutno spreman, što se do sada i pokazalo. Možemo na kvalitetan i pravi način da se suočimo sa svim problemima“, rekao je Eraković.

On je, na konferenciji za novinare, kazao da se u KCCG nalazi 16 pacijenata, od čega 12 na Infektivnoj klinici i oni su stabilnog stanja.

„Možemo biti zadovoljni oporavkom pacijenata na Infektivnoj klinici, odnosno kako teče njihov oporavak od prvog dana njihove hospitalizacije“, rekao je Eraković.

Kako je kazao, na internoj klinici nalazi se četiri pacijenta.

„To su kompleksniji pacijenti, a jedan od njih je na respiratoru i u ovom trenutku je životno ugrožen“, rekao je Eraković.

On je poručio da KCCG i kadar te zdravstvene ustanove nastavljaju intenzivan tretman svih oboljelih i da su spremni da odgovore mnogo većem broju pacijenata, koje očekuju u narednom periodu.

Kako je dodao, preduzete su dobre mjere, ali neophodna je i velika odgovornost i disciplina građana.

Eraković je kazao da se veliki broj građana pridržava mjera, ali da moraju da utiču i na one koji se toga ne pridržavaju.

„Ukoliko ne budemo pokazali ličnu odgovornost i disciplinu nećemo imati rezultat kakav želimo i očekujemo“, rekao je Eraković i apelovao na građane da pokažu ličnu odgovornost.

On je istakao da je zdravstveni sistem Crne Gore i KCCG, kao nosilac tog sistema, apsolutno spremam da odgovori na zadatke koji su pred njim.

„Imamo opremu, kadar i volju, svi zdravstveni radnici su motivisani i spremni da pomognu građanima. Slijedi teži period sa većim brojem oboljelih, sa komplikacijama i ne želimo da taj period bude još teži“, zaključio je Eraković.

Rukovodilac Medicinskog kriznog štaba, Ranko Lazović, kazao je da zdravstvenom sistemu Crne Gore ne nedostaje zdravstvenih radnika nijednog profila.

Najčitanije