fbpx
NaslovnicaCovid19Zatvaraju se ugostiteljski objekti u četiri opštine

Zatvaraju se ugostiteljski objekti u četiri opštine

Podgorica, (MINA) – U Podgorici, Cetinju, Budvi i Ulcinju od petka u ponoć biće zabranjen rad ugostiteljskim objektima i okupljanja u objektima stanovanja osobama koje nijesu članovi zajedničkog porodičnog domaćinstva, saopšteno je iz Instituta za javno zdravlje (IJZ).

Navodi se da će ove mjere trajati najmanje 14 dana.

Iz IJZ-a su kazali da ove četiri opštine prelaze u grupu tri, u kojoj je stopa incidencije između 800 i 1.199 na 100 hiljada satnovnika.

Kako su naveli, Bar, Berane, Nikšić, Mojkovac, Kotor, Bijelo Polje, Pljevlja i Andrijevica prelaze u grupu, u kojoj je stopa incidencije između 400 i 799 na 100 hiljada stanovnika.

“Ranija procjena vrijednosti stopa kumulativne incidencije uzela je u obzir sve slučajeve infekcije registrovane između 21. oktobra zaključno sa 3. novembrom u ponoć”, rekli su iz IJZ-a.

Institut je, zbog eksponencijalnog rasta broja novooboljelih koji je stigao kao posljedica nepoštovanja mjera masovnih okupljanja u prethodnim danima, izvršio raniju procjenu vrijednosti stopa kumulativne incidencije.

“Metodologijom koja podrazumijeva “sistem semafora”, predviđeno je da će stope incidencije i listu opština utvrđivati Institut na osnovu broja novoregistrovanih slučajeva u 14-dnevnom period”, podsjetili su iz IJZ-a.

Oni su napomenuli da je ostavljena metodološka mogućnost da se procjena vrši i ranije, posebno kada obolijevanje ukazuje na ozbiljno pogoršanje epidemiološke situacije, kao što je to trenutno i slučaj u Crnoj Gori.

Iz IJZ-a su najavili da će nova procjena biti izvršena u subotu nakon čega će javnost obavijestiti o daljim koracima.

Institut, kako su naveli, predlaže mjere koje su najboljem interesu crnogorskih građana i njihovog zdravlja.

“Izuzetno smo svjesni i ostalih implikacija koje mjere mogu imati po naše društvo, ali ne treba zaboraviti da je njihova primjena direktno uslovljena stepenom poštovanja onoga što su zvanične preporuke svih ovih mjeseci”, poručili sui z IJZ-a.

Najčitanije

CEDIS

U četvrtak zbog radova isključenja struje u više opština

Zbog planiranih radova na mreži, u četvrtak 25. aprila, bez napajanja električnom energijom će...