fbpx
NaslovnicaCovid19Za osobe koje dolaze iz UK obavezan negativan PCR test

Za osobe koje dolaze iz UK obavezan negativan PCR test

Podgorica, (MINA) – Crnogorskim državljanima i strancima koji dolaze iz Ujedinjenog Kraljevstva (UK) ulazak u Crnu Goru biće dozvoljen samo uz negativan PCR test, ne stariji od 72 sata, saopšteno je na konferenciji za novinare Ministarstva zdravlja i Instituta za javno zdravlje.

Državni sekretar Ministarstva zdravlja Borko Bajić kazao je da je to jedina mjera koja je uvedena u odnosu na ranije, a da ostale ostaju na snazi do 10. februara.

„Odlučili smo da ostale mjere ostanu na snazi do 10. februara, uz svakodnevno pažljivo praćenje situacije, kako sa epidemiološkog stanovišta, tako i stanja u bolnicama, uzimajući u obzir i aktivnosti koje se dešavaju u stubu vakcinacije“, naveo je Bajić.

On je kazao da nije vrijeme za opuštanje jer je situacija i dalje vrlo ozbiljna, da se na svakodnevnom nivou registruje veliki broj novooboljelih od COVID-a 19 i da je i dalje veliki pritisak na zdravstveni sistem.

Bajić je dodao da pažljivo, na svakodnevnom nivou, prate stanje u bolnicama i u domovima zdravlja i da su u komunikaciji sa kolegama iz tih zdravstvenih ustanova.

„Opterećenost bolničkih postelja danas je oko 49 odsto, a opterećenost u jedinicama intenzivne njege je oko 25 odsto, a ranije je bila oko 28 odsto“, naveo je Bajić.

Odgovarajući na pitanje da li će prihvatiti donaciju Petrosa Statisa, Bajić je naveo da su sve donacije dobra ponuda, ali da Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) i Evropska unija savjetuju da se koriste mehanizmi koje Ministarstvo zdravlja već koristi.

„Ušli smo u direktne pregovore sa proizvođačima. Imamo pregovore sa COVAX mehanizmom, uz pomoć Svjetske zdravstvene organizacije, imamo bilateralni dogovor sa Unicefom, i to su ti zvanični kanali komunikacije“, rekao je Bajić.

On je kazao da će preko COVAX mehanizma biti obezbijeđeno oko 20 odsto vakcina za čitavo tržište.

„Upravo je prošle sedmice potpisan ugovor između COVAX inicijative i Fajzera, gdje će Crna Gora dobiti 5.850 vakcina. A ugovorima sa drugim proizvođačima dogovorili smo sasvim dovoljan broj vakcina da pokrijemo prioritetne grupe i predviđeni broj stanovništva, tako da nema potrebe da se bilo šta donira“, rekao je Bajić.

Upitan da li može da precizira datum kada će u Crnu Goru stići prve doze vakcina protiv koronavirusa, Bajić je naveo da će, kada budu znali tačan datum, to odmah saopštiti javnosti i da to zavisi od velikog broja faktora.

On je dodao da Institut za javno zdravlje (IJZ) i Ministarstvo zdravlja preduzimaju sve mjere da se pripremi dobra osnova za sprovođenje imunizacije u domovima zdravlja.

„Trenutno su na terenu ekipe IJZ-a koje rade edukaciju i pripremu, a mi paralelno sa njima se trudimo da obezbijedimo logistiku“, rekao je Bajić.

Odgovarajući na pitanje zašto je važno da prva u upotrebi bude Fajzerova, odnosno vakcina sa evropskim sertifikatom, on je naveo da je ta vakcina prva vakcina koja je dobila odobrenje SZO.

„Realno je bilo očekivati da vakcina koja je prva dobila sve te sertifikate i prošla sve kontrole bude prva vakcina koju želimo da primijenimo“, odgovorio je Bajić.

Govoreći o situaciji u bolnici u Baru, on je naveo da su kadrovski kapaciteti prilično ograničeni.

Kako je kazao, u toj bolnici trenutno nema pulmologa, ali pokušavaju na sve načine da premoste taj manjak kadra.

„U Crnoj Gori ima šest pulomologa. To je vrlo deficitarna profesija i teško je očekivati da napuste svoju bolnicu i lako pređu u drugu ustanovu“, rekao je Bajić.

Na pitanje da li će razmotriti situaciju muzičara i da li će njima biti omogućeno da rade, on je odgovorio da razumiju potrebe tog ugroženog dijela profesionalaca i da će probati da nađu najbolje rješenje.

Upitan kada se može očekivati rasterećenje primarnog nivoa zdravstvene zaštite, Bajić je naveo da se može očekivati kada se poveća stepen poštovanja mjera i počne sa imunizacijom.

On je dodao da se zdravstveni radnici u domovima zdravlja trude na sve načine da izađu u susret i nekovid pacijentima.

Direktor Instituta za javno zdravlje Igor Galić kazao je da je epidemiološka situacija u Crnoj Gori i dalje složena i da ukazuje na to da nema mjesta opuštanju.

„U posljednjoj sedmici zabilježen je lagani pad u obolijevanju. Povećan je broj oporavljenih. Takođe pada broj hospitalizovanih, kao i broj aktivnih slučajeva, koji sada iznosi 7.986, a krajem novembra je bio 11.700“, naveo je Galić.

On je rekao da je u Podgorici i na Cetinju registrovan najveći broj aktivnih slučajeva na 100 hiljada stanovnika i apelovao na građane tih opština da se striktno pridržavaju propisanih mjera za sprečavanje širenja koronavirusa.

„Prateći situaciju na dnevnom nivou pokušaćemo da iskontrolišemo i nekim novim mjerama spriječimo da ove vrijednosti budu daleko veće“, kazao je Galić i pozvao građane da se vakcinišu kako bi epidemija bila savladana.

Na pitanje zašto je negativan PCR test obavezan samo za one koji iz Velike Britanije ulaze u Crnu Goru, ako se ima u vidu činjenica da je novi soj koronavirusa registrovan i u drugim zemljama, on je odgovorio da je najveći broj slučajeva registrovan u UK i da je do 19. januara prijavljeno 16.800 slučajeva.

„U UK uspostavljena je lokalna transmisija samog virusa, dok su ostalih, oko dvije hiljade slučajeva koji su se pojavili u 60 drugih zemalja svijeta, uglavnom importovani“, objasnio je Galić.

Odgovarajući na pitanje zbog čega među prioritetnim grupama za vakcinaciju protiv koronavirusa nema novinara, on je naveo da su se prije svega bazirali na zdravstveno stanje prioritenih grupa i uzraste koji su pod najvećim epidemiološkim rizikom.

Na pitanje kako će IJZ utvrđivati prisustvo novog soja koronavirusa, Galić je odgovorio da su odmah poručili termofišer PCR testove, koji mogu da detektuju novi mutirani soj.

Te testove su, kako je naveo, dobili prošle sedmice.

„Već smo počeli da skupljamo neke pozitivne slučajeve koji su pokazali sumnju da su oboljeli od tog novog mutiranog soja. Kada se prikupi dovoljan broj, šalje se u laboratoriju u Berlinu, sa kojom IJZ ima potpisan ugovor“, objasnio je Galić.

Infektolog u Opštoj bolnici (OB) Berane Milovan Živković, govoreći o epidemiološkoj situaciji u tom gradu, naveo je da posljednji dani ulivaju optimizam jer u posljednjih četiri, pet dana broj novooboljelih ne prelazi 20.

„Epidemija se polako stišava. U OB Berane trenutno se liječi 27 bolesnika, što je neuporedivo manje u odnosu na prethodne mjesece. Smrtnost je takođe znatno manja“, rekao je Živković, istićući da nije vrijeme za opuštanje, jer „nas je korona nekoliko puta iznenadila“.

Anesteziolog u bjelopoljskoj OB, Kenan Erović, kazao je da je Bijelo Polje u određenom periodu bilo među dvije opštine sa najvećom stopom oboljelih u odnosu na ukupan broj stanovnika.

„Broj pacijenata koji su ležali na COVID odjeljenju dostizao je 50 od ukupno 58 postelja, dok je broj pacijenata sa teškom kliničkom slikom, koji su bili zavisni od mehaničke ventilacije, bio devet“, naveo je Erović.

Erović, koji je član Komisije za zaštitu stanovništa od virusa COVID-19, ocijenio je da su se mjere donosile pravovremeno, prateći aktuelnu epidemiološku situaciju.

„Iako su mjere u par navrata osporavane od dijela javnosti, sadašnji statistički podaci pokazuju da su i te kako bile opravdane i dobre, jer su u značajnoj mjeri dovele do smirivanja epidemiološke sitiacije u zemlji u smislu pada broja inficiranih“, rekao je Erović.

On je naveo da se u OB Bijelo Polje trenutno liječi 20 pacijenata, od kojih troje ima tešku kliničku sliku.

Oni su, kako je naveo, na visokim protocima kiseonika, dok nema pacijenata koji su zavisni od mehaničke ventilacije.

„Prije samo dva mjeseca situacija je bila mnogo teža“, dodao je Erović.

Najčitanije