fbpx
NaslovnicaCovid19Veliki broj novooboljelih ukazuje na neophodnost poštovanja mjera

Veliki broj novooboljelih ukazuje na neophodnost poštovanja mjera

Podgorica, (MINA) – Registrovanje velikog broja novooboljelih od COVID 19 u Crnoj Gori ukazuje na neophodnost poštovanja svih mjera za suzbijanje i sprečavanje širenja virusa, rekao je direktor Instituta za javno zdravlje (IJZ) Boban Mugoša, navodeći da jedino tako može doći do poboljšanja situacije.

„Svakog dana imamo veliki broj novooboljelih, što ukazuje na to da moramo da povedemo računa o svom ponašanju, odnosno o poštovanju mjera“, kazao je Mugoša na konferenciji za novinare Nacionalnog koordinacionog tijela (NKT).

On je istakao da samo poštovanje mjera za sprečavanje širenja infekcije može da dovede do poboljšanja situacije, a, kako je naveo, jedan broj građana i subjekata ne pridržava se mjera.

Na pitanje da li je spreman da podnese ostavku ukoliko se nakon izbora pogorša epidemiološka situacija, Mugoša je odgovorio da je odgovornost na onome ko treba da poštuje mjere.

Upitan kada će javnosti biti predočene bezbjednosne mjere prilikom održavanja izbora, on je rekao da je IJZ dao preporuke Državnoj izbornoj komisiji (DIK), koje su u skladu sa donijetim naredbama.

“Ako se budu primjenjivale na valjan i propisan način, obezbijediće nesmetano sprovođenje izbora. Sve će proći kroz DIK, koji će dati detaljna uputstva zasnovana na našim preporukama i naredbama”, naveo je Mugoša.

Mugoša je rekao da se u samoizolaciji nalazi 1.538 oboljelih od COVID 19, kao i 1.473 kontakta osoba inficiranih koronavirusom.

Kako je dodao, na graničnim prelazima izdato je 870 rješenja o samoizolaciji, a 25 osoba nalazi se u karantinu.

Mugoša je ponovio da je broj prijavljenih kontakata mali.

„U nedjelju smo imali 308 uzoraka, što govori da se kontakti očito ne prijavljuju. Samim tim, dolazi do širenja infekcije više nego što bi trebalo”, kazao je Mugoša.

Prema njegovim riječima, u prethodnom talasu nije bilo problema sa prijavljivanjem kontakata.

„Molim da se prijave svi kontakti, a i kontakte da se sami prijave. Tako ćemo uspostaviti jedan sistem kontrolisanja epidemije i sprečavanja daljeg širenja virusa“, naveo je Mugoša.

Kako je kazao, sve mjere donijete su sa ciljem da se omogući život u Crnoj Gori, ali obuzdavanje epidemije koronavirusa podrazumjeva njihovo poštovanje.

Mugoša je rekao da će NKT danas imati sjednicu na kojoj će raspravljati i o daljem otvaranju granica i dao da su i turisti obavezni da poštuju mjere.

“Svaki turista koji dođe u Crnu Goru dužan je da poštuje propisane mjere, a za nepoštovanje se snosi odgovornost. Infekcija će trajati još neko vrijeme i moraćemo da živimo sa njom”, naveo je Mugoša.

Infektolog u Opštoj bolnici (OB) Berane Lidija Kljajić kazala je da je liječenje COVID 19 moguće samo uz stručan, multidisciplinarni i timski rad, koji je u toj zdravstvenoj ustanovi na visokom i profesionalnom nivou.

„Imamo 110 bolničkih kreveta i dovoljno medicinske opreme. Od samog početka bili smo spremni da odolimo ovom izazovu i odgovorimo na ovako težak zadatak“, rekla je Kljajić.

Ona je podjsetila da je OB Berane, u kojoj su trenutno hospitalizovana 62 pacijenta pozitivna na koronavirus, regionalni kovid centar za osam opština na sjeveru Crne Gore.

„Bezmalo 138 hiljada stanovnika gravitira našoj bolnici“, dodala je Kljajić.

Kako je navela, od početka junskog talasa u beranskoj bolnici hospitalizovana su ukupno 182 kovid pacijenta, a od toga je, zbog pogoršanja opšteg stanja, pet premješteno u Klinički centar.

„U stacionar u Rožajama otpustili smo 14 pacijenata, koji su zahtijevali dalje bolničko liječenje, ali su bili sa lakšom kliničkom slikom i imali su po jedan negativan test. Nažalost imali smo i 15 smrtnih slučajeva. Na respiratoru su do sada bila dva pacijenta“, navela je Kljajić.

Najčitanije

Real nakon jedanaesteraca eliminisao Mančester siti, u polufinalu sa Bajernom

Podgorica, (MINA) - Fudbaleri madridskog Reala i Bajerna iz Minhena biće rivali u polufinalu...

SC Derbi u finalu