fbpx
NaslovnicaCovid19Usvojiće paket mjera za saniranje negativnih posljedica koronavirusa

Usvojiće paket mjera za saniranje negativnih posljedica koronavirusa

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Vlada i Centralna banka (CBCG) danas će usvojiti i objaviti paket ekonomskih mjera za saniranje negativnih posljedica koronavirusa, piše Dan.

Neke od mjera koje bi Vlada trebalo da usvoji su odlaganje plaćanja kredita privrede i građana za 90 dana, plaćanja poreskih obaveza i jednokratna pomoć najugroženijima.
Izvršna i vrhovna monetarna vlast će paket mjera objelodaniti nakon današnje sjednice Vlade.

Premijer Duško Marković je u utorak uveče saopštio da Vlada razmatra davanje jednokratne pomoći najugroženijima, dok je, prema saznanjima Dana, jedna od opcija odlaganje plaćanja kredita građana i privrede na 90 dana, odnosno tri mjeseca.

Ovo je samo dio mjera koje će Vlada morati da usvoji kako bi sanirala poguban uticaj koronavirusa po crnogorsku ekonomiju.

Prema saznanjima Dana, jedna od mjera bi mogla da bude i odlaganje plaćanja poreza.

Građanski pokret URA je u srijedu kao najhitniju mjeru predložio Vladi i CBCG da u saradnji sa poslovnim bankama omoguće odlaganje otplate kredita do 1. juna ili dok ne potraju mjere borbe protiv širenja virusa.

Odlaganje otplate kredita odnosilo bi se na sve dužnike koji to žele, a podrazumijeva zastoj u otplati obaveza najmanje do 1. juna, uz mogućnost produženja ukoliko bi se nastavile vanredne mjere Vlade za borbu protiv koronavirusa.

Tokom tog perioda dužnik ne bi bio u obavezi da otplaćuje svoje obaveze po osnovu kredita, a banke ne bi obračunavale zateznu kamatu na dospjela a neizmirena potraživanja i ne bi pokretale postupke izvršenja.

“Svi oni koji žele imali bi mogućnost da nastave sa redovnom otplatom svojih obaveza”, naveli su iz URA.

Oni su pojasnili da bi banke imale obavezu da na svojim sajtovima i elektronskim putem informišu svoje klijente o mogućnosti odlaganja otplate kredita, ili da im na drugi način dostave ovu informaciju.

Obaveza građana bi bila da u roku od deset dana obavijesti banku da li prihvata ili odbija ponudu.

SNP je predložio Vladi da, po ugledu na Srbiju i druge države, omogući penzionerima jednokratnu pomoć, kako bi lakše preživjeli prvi udar ekonomske krize.

Izvršni direktor Montenegro biznis alijanse, Milan Dragić, smatra da treba razmotriti mogućnost podrške privredi kroz oslobađanje od obaveze plaćanja određenih dažbina prema državi tokom trajanja krize izazvane virusom i mogućnost povoljnijeg obezbjeđenja finansijskih sredstava za privredu.

„Sve zajedno nas pogađa ovaj problem, kako poslodavce, tako i zaposlene. Ovo pitanje najbolje je riješiti u komunikaciji poslodavac – zaposleni“, kazao je Dragić.

Кriza izazvana koronavirusom izazvaće manje ili veće probleme u svim privrednim sektorima jer je privreda uvezani sistem, tako da svaki sektor manje ili više zavisi od stanja i situacije u drugim sektorima.

Ipak, čini se da bi sektor turizma mogao pretrpjeti najveću štetu.

„Nažalost, mora se konstatovati da će negativni uticaj koronavirusa na ukupnu privredu svakako ostaviti negativne posljedice, kazao je Dragić.

On smatra da ekonomska kriza izazvana koronavirusom, kako na globalnom, tako i na nivou pojedinih država, neće imati negativne efekte kakve je imala kriza 2008. godine.

Dragić je saopštio da se mora konstatovati da će negativni uticaj koronavirusa na ukupnu privredu svakako ostaviti negativne posljedice.

Dragić smatra da će, i pored svih negativnih posljedica na globalnom nivou, ekonomska kriza izazvana koronavirusom biti manje izražena uz uslov da problem ne potraje.

Najčitanije