fbpx
NaslovnicaCovid19U zdravstvenom sistemu zaraženo 20 radnika

U zdravstvenom sistemu zaraženo 20 radnika


Podgorica, (MINA) – U zdravstvenom sistemu Crne Gore zaraženo je ukupno 20 radnika, saopštio je rukovodilac Kriznog medicinskog štaba Ranko Lazović, dodajući da je epidemiološka situacija pod kontrolom.

On je na konferenciji za novinare kazao da je koronavirusom zaražena jedna radnica na održavanju higijene, jedan farmaceutski tehničar, šest ljekara, jedan stomatolog, a ostatak su medicinske sestre.

„Njihov mehanizam zarazivanja je išao kapljičnim putem, odnosno preko kontakta sa korona pozitivnim osobama“, objasnio je Lazović.

Na pitanje da li su nakon obezbjeđivanja velike količine opreme može konstatovati da su zdravstveni radnici opremljeni i zaštićeni po preporukama Svjetske zdravstvene organizacije, Lazović je odgovorio da su Krizni štab i zdravstvena ustanova Montefarm opskrbili zdravstvene ustanove za period od tri do četiri sedmice.

„Za sada svi imaju dovoljno medicinskih sredstava, pri čemu Montefarm i Krizni štab zajedno snabdijevaju Vojsku, Upravu policije i kompletan zdravstveni sistem“, dodao je Lazović.

On je kazao da su ekipe Instituta za javno zdravlje svakodnevno na terenu i da testiraju sve kontakte u cilju gašenja svih žarišta epidemije.

„Sa kliničkog i epidemiološkog aspekta situacija je pod kontrolom“, rekao je Lazović.

Kako je naveo, od ukupnog broja oboljelih u Crnoj Gori 39 bolesnika je hospitalizovano, od čega šest u Opštoj bolnici u Nikšiću, 12 u barskoj bolnici, a u beranskoj bolnici četiri pacijenta.

„Na Infektivnoj klinici leži 13 pacijenata, tri su danas otpuštena. U korona intenzivnoj njezi leže tri pacijenta, od kojih su dva na mehaničkoj potpori i jedan na dijalizi. Tri bolesnika su na internom odjeljenju Interne klinike i za sada su stabilnog zdravstvenog stanja“, precizirao je Lazović.

On je rekao da je danas u porodilištu privatne bolnice Kodra rođena beba čija je majka pozitvna na koronavirus.

„Dijete je danas testirano i odvojeno od majke. Sjutra će ponoviti još jedan test koji će biti potvrdni ili ćemo imati sreću da oba testa za dijete budu negativna“, naveo je Lazović.

Kako je saopšteno, u slučaju da se žena koja doji zarazi koronavirusom dijete se odvaja od majke i odmah se radi analiza.

Ukoliko je negativno, narednih 14 dana je odvojeno od majke koja je pozitivna na koronavirus i stanje dijete kontinuirano se prati.

Govoreći o trenutnoj epidemiološkoj situaciji u Nikšiću, Lazović je naveo da se u nikšićkoj bolnici nalazi šest pacijenta i da su svi dobrog zdravstvenog stanja.

Kako je kazao, nijedan od njih nije na respiratoru, niti trenutno stanje pacijenata ukazuje na to da bi u nekom bliskom vremenskom periodu bili kandidati za respirator.

Na pitanje da li je dopremljeno 19 ili 17 tona opreme iz Kine, Lazović je odgovorio da je ograničen kapacitet aviona, tako da dvije tone nijesu mogle biti ukrcane na isti avion, ali će stići prvim narednim letom.

Na pitanje da li se virus može vratiti kod pacijenta koji je izliječen i da li ostavlja posljedice, Lazović je naveo da, prema procjenama, oni koji su izliječeni, a nijesu bili na respiratoru, neće imati posljedica.

Na pitanje da li je u planu testiranje svih građana, kako je to najavljeno u Hrvatskoj, Lazović je rekao da je to moguće.

On je istakao da trenutna procjena epidemiološke situacije ukazuje na to da još nije potrebno sprovoditi masovna testiranja.

Lazović je naglasio da je Crna Gora među prvima u svijetu po broju testiranih potencijalnih pacijenata, u odnosu na broj stanovnika.

Na pitanje da li od nadležnih imaju informaciju o tome na koji način je u javnost dospio spisak zažazenih koronavirusom u Podgorici i šta je tim povodom preduzeto, Lazović je odgovorio da je policija preduzela sve mjere iz svoje nadležnosti i da su te aktivnosti u toku.

Direktor Urgentnog centra Nermin Abdić kazao je da zdravstveni sistem Crne Gore ima dovoljno kapaciteta da pruži adekvatnu zdravstvenu zaštitu svim građanima.

Odgovarajući na pitanje da li djeca sa smetnjama u razvoju, zbog rutina koje imaju, mogu biti među izuzecima od zabrane boravka napolju nakon 13 sati u danima vikenda, Abdić je naveo da se o njima u Nacionalnom koordinacionom tijelu (NKT) veoma vodi računa.

Kako je rekao, Centar za autizam je kontinuirano otvoren za takve hitne slučajeve i ukoliko je potrebno dječji psiholozi i defektolozi odmah su na usluzi.

„Razmatra se mjera da ta djeca budu izuzetak i kada je u pitanju kretanje“, kazao je Abdić.

Na pitanje da li su zadovoljni kako lokalne samouprave sprovode propisane mjere NKT-a, Abdić je odgovorio da su se one u punom kapacitetu stavile na raspolaganje Kriznom medicinskom štabu i NKT-u i da odgovorno obavljaju sve svoje obaveze.

Na pitanje kako komentariše žalbe pacijenata na Infektivnoj klinici da su obroci nedovoljni i da su im uslovi liječenja loši, Abdić je odgovorio da su uslovi lječenja u toj klinici po svim standardima i Akcionom planu.

„Kada je u pitanju ishrana inficiranih, oni dobijaju po pet obraka dnevno u jednokratnim posudama“, naveo je Abdić.

Prema njegovim riječima, sve mjere su preduzete kako ne bi došlo do širenja virusa u samom zdravstvenom sistemu.

Najbolji odgovor, kako je dodao, je izjava prvog izliječenog, koji je nije imao nijednu zamjerku tokom liječenja.

Najčitanije