fbpx
NaslovnicaCovid19U susret praznicima restriktivnije mjere

U susret praznicima restriktivnije mjere

Podgorica, (MINA) – U Crnoj Gori će u susret novogodišnjim i božićnim praznicima koji, usljed okupljanja većeg broja ljudi nose rizik od širenja epidemije koronavirusa, na snazi biti i restriktivnije epidemiološke mjere, saopštio je direktor Instituta za javno zdravlje (IJZ) Igor Galić.

On je u Jutarnjem programu Televizije Crne Gore kazao da će nove mjere biti predložene u predviđenom roku, a u slučaju pogoršanja epidemiološke slike moguće i ranije.

Kako je naveo, tokom praznika neće biti dozvoljeno organizovanje poslava.

“S obzirom na to da nam predstoje praznici i da bilo kakva okupljanja nose rizik od širenja epidemije, svakako da će mjere biti restriktivnije. Moramo misliti o periodu nakon praznika, o zdravlju građana. Pošto imamo visoku aktivnost virusa u zemlji, svakako da će mjere biti restriktivne”, rekao je Galić, prenosi portal RTCG.

Galić je naveo da se u Crnoj Gori bilježi široka rasprostranjenost epidemije, s visokim stopama obolijevanja u svim gradovima, ali je trend, ipak stabilan.

On je podsjetio da je od donošenja novih epidemioloških mjera prošlo nedjelju dana, i da Crna Gore dalje ima visok nivo obolijevanja od virusa korona.

“Ali taj nivo nije porastao, čak se zadržava ili malo pada. Rekao bih da se u ovom trenutku epidemija nalazi na visokom nivou, i na izvjesnoj klackalici, pa će od sljedećih mjera i onoga kako ćemo se mi pridržavati zavisiti kako će epidemija dalje napredovati”, rekao je Galić.

On je kazao da je dobro što Crna Gora nema takozvani eksponencijalni rast, što znači da u kratkom vremenskom periodu nema veliki broj novooboljelih.

Najčitanije