fbpx
NaslovnicaCovid19U nikšićkoj bolnici preminula tri kovid pacijenta

U nikšićkoj bolnici preminula tri kovid pacijenta

Nikšić, (MINA) – U Opštoj bolnici u Nikšiću liječe se 102 osobe oboljele od koronavirusa, od kojih je 25 sa težom kliničkom slikom, a u protekla 24 sata od posljedica infekcije preminulo je troje pacijenata, saopšteno je iz te zdravstvene ustanove.

Vršilac dužnosti direktora Opšte bolnice, Marko Mitrović, rekao je agenciji MINA da je 13 pacijenata na neinvanzivnoj ventilaciji, a da se na Dječijem odjeljenju liječi dvoje djece inficiranih koronavirusom, uzrasta dvije i deset godina, koji su stabilnog zdravstvenog stanja.

On je kazao da su u protekla 24 sata preminula tri pacijenta iz Nikšića, koji su imali 74, 75 i 77 godina.

“Za protekla 24 sata imali smo 18 prijema na Internom kovid odjeljenju i jedan na Dječijem, ali na respiratoru trenutno nema pacijenata. Ti podaci kazuju da je trenutno povećan broj oboljelih kojima je neophodno bolničko liječenje, ali je situacija stabilna”, ocijenio je Mitrović.

Kako je istakao, svi pacijenti su bezbjedni i situacija je pod kontrolom, jer zdravstveni radnici daju sve od sebe kako bi talas epidemije prevazišli sa najmanje posljedica.

“U bolnici svi pacijenti dobijaju kiseonik koliko im je određeno, i riječ je o pojedinim špekulacijima da postoji kvar na kiseoničkom sistemu i respiratorima, kao i da nema kiseonika, ni kiseoničkih mjesta”, istakao je Mitrović.

Prema njegovim riječima, kiseonični sistem funkcioniše kao i prethodnih mjeseci, “a cilj pojedinih kontinuiranih dezinformacija je da se pokuša otežati epidemiološka situacija u Crnoj Gori”.

“Iz Opšte bolnice je transportovano pet pacijenata u Klinički centar u Podgorici, što je uobičajena procedura da se oboljeli sa teškom kliničkom slikom i većim protocima kiseonika upućuju u tu zdravstvenu ustanovu”, kazao je Mitrović.

I u Specijalnu bolnicu za plućne bolesti u Brezoviku prebačena su četiri pacijenta sa nešto lakšom kliničkom slikom, jer je to, kako je objasnio, uobičajena procedura.

Mitrović je naveo da se u Opštu bolnicu iz Brezovika šalju pacijenti težeg zdravstvenog stanja, dok se u Brezovik transportuju inficirani sa nešto lakšom kliničkom slikom.

“Radimo kako nam savjest nalaže i dajemo maksimum, jer nam je cilj da se prevaziđe epidemiološka situacija. Pozivamo sve na striktno poštovanje propisanih mjera kako bi imali manji broj zaraženih i smanjilo se opterećenje na zdravstvene ustanove u Nikšiću”, rekao je Mitrović.

On je saopštio da se u nedavno otvorenoj Dnevnoj kovid bolnici u područnom odjeljenju škole “Braća Ribar” u Zavrhu za sada liječi 39 oboljelih od koronavirusa, koji dolaze i primaju terapiju dva puta dnevno.

Mitrović je podsjetio da Dnevna bolnica raspolaže sa 30 kreveta i najsavremenijim uslovima, i da se njenim otvaranjem rasterećuju kapaciteti Opšte bolnice.

Najčitanije