fbpx
NaslovnicaCovid19U Crnoj Gori životno ugroženo 19 pacijenata

U Crnoj Gori životno ugroženo 19 pacijenata

Podgorica, (MINA) – U Crnoj Gori trenutno je hospitalizovano 160 pacijenata zaraženih koornavirusom, od kojih je 19 životno ugroženo, saopštio je pomoćnik direktora Kliničkog centra (KCCG) Nemanja Radojević.

On je, na konferenciji za novinare Nacionalnog koordinacionog tijela (NKT), rekao da se od 160 hospitalizovanih pacijenata, 26 liječi u KCCG-u, u Baru 18, u Beranama 56, a u Nikšiću 32.

„U Brezoviku se liječi 16 pacijenata, u privatnoj zdravstvenoj ustanovi Codra i stacionaru u Rožajama po jedan, a u Pljevljima deset“, naveo je Radojević.

Prema njegovim riječima, u KCCG-u je, od hospitalizovanih 26 pacijenata, deset na Infektivnoj klinici i svi su stabilni.

„Devet pacijenata je na poluintenzivnoj njezi Interne klinike i svi su stabilni, a šest pacijenata je na intenzivnoj njezi i svi su ugroženi“, kazao je Radojević.

On je dodao da se u Institutu za bolesti djece nalazi jedno dijete koje je zaraženo koronavirusom.

„Dijete ima druge komorbiditete, ali je stabilno“, naveo je Radojević.

On je, govoreći o zaraženim zdravstvenim radnicima, rekao da je njih 69 trenutno pozitivno na novi koronavirus, od čega je deset ljekara, 46 tehničara i sestara i 13 nemedicinskih radnika.

Radojević je kazao da se u samoizolaciji nalazi 35 zdravstvenih radnika.

On je naveo da su u KCCG-u zdravstveni radnici radili sa najtežim pacijentima i da se niko nije zarazio, zato što je korišćena zaštitna oprema i poštovane mjere.

Direktor Instituta za javno zdravlje (IJZ) Boban Mugoša rekao je da je nivo epidemije relativno visok, ali se održava, ističući da je dobro da nema porasta.

“Već danima se dešava da je na nivou 15 odsto testiranih, što govori da smo došli do jedne granice gdje je prelomni trenutak i gdje će najvjerovatnije početi polako da se smiruje epidemija”, naveo je Mugoša.

On je, upitan da prokomentariše bezbjedno organizovanje izbora, kazao da su izbori kontrolisani ambijent gdje je propisano šta, ko i kako mora da radi.

„Održavanje izbora u skladu sa propisima i preporukama koje je jednoglasno usvojila Državna izborna komisija neće nikog ugroziti, samo ukoliko se poštuju“, kazao je Mugoša.

On je, na pitanje zašto Crna Gora ima najveću stopu aktivnih slučajeva na 100 hiljada stanovnika u Evropi, kazao da su na samom početku epidemije preduzete adekvatne mjere.

„Najstriktnijim mjerama uspjeli smo da obuzdamo virus u određenom vremenu, 42 dana smo bili corona free zemlja, ali smo stalno upozoravali da je virus oko nas. Znali smo da će se on pojaviti, ali nijesmo očekivali da će se javiti stotinu požara u par dana“, rekao je Mugoša.

Prema njegovim riječima, pojedini građani nijesu poštovali mjere, prelazili su granicu i odlazili u zemlje koje su imale visok nivo lokalne transmisije i vratili se bez prijavljivanja da su bili u tim zemljama.

„U međuvremenu smo imali i ilegalne prelaske granice, kao i dvije svadbe, od kojih je na jednoj bilo između 500 i 600 ljudi, a na drugoj oko 300“, podsjetio je Mugoša.

On je kazao da je, bez obzira na visok nivo lokalne transmisije, epidemija ipak pod kontrolom.

„Ali je tu trebalo upotrijebiti sve resurse koje imamo, sve je angažovano u cilju kontrole epidemije”, naveo je Mugoša.

On je kazao da je Institutu urađeno više od 20 hiljada briseva, 36 hiljada analiza u laboratoriji i da nijednom nije došlo do prenosa infekcije.

Najčitanije