fbpx
NaslovnicaCovid19U bolnicama 51 kovid pacijent

U bolnicama 51 kovid pacijent

Podgorica, (MINA) – Na bolničkom liječenju u Crnoj Gori nalazi se 51 pacijent zaražen koronavirusom, od kojih su tri na mehaničkoj ventilaciji, kazala je direktorica Kliničkog centra (KCCG) Ljiljana Radulović.

Ona je, na konferenciji za novinare, rekla da je u KCCG hospitalizovano 16 pacijenata sa kovid infekcijom.

„Na mehaničkoj ventilaciji u našoj bolnici su tri pacijenta. U ostalim bolnicama u Crnoj Gori nema nijednog pacijenta koji zahtijeva takvu vrstu potpore“, navela je Radulović.

Ona je kazala da je u Opštoj bolnici (OB) Bar hospitalizovano 12 pacijenata, a u OB Pljevlja i Berane po šest.

Kako je navela Radulović, u OB Nikšić nalazi se pet pacijenata zaraženih koronavirusom, u OB Bijelo Polje tri, Specijalnoj bolnici u Brezoviku dva i u kotorskoj bolnici jedan.

„Bez obzira na generalno ukidanje kovid potvrda, i dalje su zabranjene posjete svim pacijentima koji su na bolničkom liječenju. Izuzetak su posjete životno ugroženim kovid pacijentima, i to jednom sedmično, uz negativan PCR test koji nije stariji od 72 sata“, navela je Radulović.

Direktor Instituta za javno zdravlje (IJZ) Igor Galić poručio je da, dok je pandemija u toku, uprkos manjem broju oboljelih i preminulih, mjera nošenja maske ostaje na snazi.

“S obzirom na djelotvornost, pretpostavljam da će ta mjera biti zadnja koja će se ukidati. Napomenuo bih da traje sezona respiratornih bolesti i da na nošenjem maske takođe preveniramo i te vrste bolesti”, rekao je Galić.

On je kazao da je u Crnoj Gori zabilježen manji broj oboljelih od gripa i drugih respiratornih infekcija.

“Do srijede imamo prijavljena 303 pacijenta oboljela od bolesti nalik grupu. Do utorka je testirano 385 osoba na grip, od kojih je pozitivno 110 osoba”, naveo je Galić.

On je kazao da je u 80 odsto slučajeva dominirao AH3 tip gripa.

“Upravo te brojke pokazuju da grip nije u tolikoj mjeri zastupljen kao u vremenu prije pandemije, jedan od razloga za to je svakako nošenje maski”, kazao je Galić.

On je, upitan da li se razmišlja o uvođenju obaveze vakcinacije četvrtom dozom za starije osobe, odgovorio da ta obaveza još nije odobrena.

Galić je kazao da se starijim osobama i hroničnim bolesnicima preporučuje četvrta doza, naročito prije septembra, kada je sezona respiratornih virusa.

“Starijim osobama, hroničnim bolesnicima i osobama koje imaju problem sa imunitetom se svakako poslije ovog perioda predlaže četvrta doza”, rekao je Galić.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Mandić i Knežević na vojnoj vježbi u Srbiji

Podgorica, (MINA) - Predsjednik Skupštine Andrija Mandić i šef Demokratske narodne partije (DNP) Milan...