fbpx
NaslovnicaCovid19Razmatraju da u Novom studentskom domu budu smješteni asimptomatski pacijenti

Razmatraju da u Novom studentskom domu budu smješteni asimptomatski pacijenti

Podgorica, (MINA) – Krizni medicinski štab razmatra mogućnost da u Novom studentskom domu u Podgorici budu smješteni svi asimptomatski pacijenti koji su pozitivni na koronavirus, saopštio je pomoćnik direktora Kliničkog centra Crne Gore (KCCG) Nemanja Radojević.

On je, na konferenciji za novinare, kazao da su u toku formalno pravne aktivnosti u vezi sa tim i da vjeruje da će narednih dana, ako ne i sjutra, imati rješenje za to.

„Krizni medicinski štab razmatra da Studenski dom bude mjesto na kome se mogu smještati asimptomatski pacijetni, odnosno koji su pozitivni na koronavirus, ali nemaju tegobe“, rekao je Radojević.

On je kazao da su u Crnoj Gori hospitalizovana ukupno 42 pacijenta pozitivna na koronavirus, od čega 20 u KCCG, u Opštoj bolnici u Baru 12, Nikšiću šest i Beranama četri.

Radojević je rekao da su u KCCG na respirator priključena tri pacijenta, a u ostalim zdravstvenim ustanovama niko nije priključen na respirator.

On je kazao da je u Crnoj Gori ukupno 20 zaraženih medicinskih radnika, odnosno šest ljekara, jedan stomatolog, deset medicinskih sestara i jedna radnica na higijeni.

“U samoizolaciji je 180 zdravstvenih radnika, od čega 55 ljekara, ostalo su medicinske sestre i higijeničarke”, naveo je Radojević,

On je rekao da je njihovo zdravstveno stanje dobro, sa tim što je jedan njihov kolega hospitalizovan, ali je u stabilnom stanju.

Pomoćnik direktora Instituta za javno zdravlje (IJZ) Senad Begić kazao je da su zadovoljni kako funkcionišu sve službe IJZ-a.

„Program imunizacije funkcioniše i insistrira se na određenim administrativnim i organizacionim modifikacijama koje će omogućiti da se prilikom vakcinacije djece ostvaruje najmanji mogući kontakt“, rekao je Begić.

Kako je dodao, ostala mikrobiološka dijagnistika u IJZ-u funkcioniše na uobičajen način.

Odgovarajući na pitanje da li su zadovoljni kako funkcioniše zdravstvena zaštita od početka epidemije, Radojević je naveo da je broj pritužbi pacijenata KCCG zaista minimalan.

Kako je kazao, u KCCG maksimalno su ograničili broj elektivnih procedura i ambulantnih pregleda i sveli ih na nivo hitnosti, a građani razumiju o čemu se radi i prihvataju situaciju takvu kakva jeste.

„U KCCG već razmišljamo da u neko dogledno vrijeme, ali uz veliku dozu opreza, obnovimo određene hiruške procedure kod malignih oboljenja i to za one pacijente koji nakon operacije neće zahtijevati respiratornu podršku“, dodao je Radojević.

Odgovarajući na pitanje da li je smanjenje broja oboljelih posljednja dva dana realno stanje u populaciji ili postoji određeni broj zaraženih koji nije otkriven, Begić je naveo da razvijaju strategiju za povećanje kapaciteta testiranja.

On je rekao da jedan od elemenata strategije za proširenje kapaciteta testiranja podrazumjeva i korišćenje kapaciteta drugih laboratorija izvan IJZ.

„Postoji problem sa relativnim neiskustvom tih laboratorija kada se radi o respiratornim patogenima, jer je Laboratorija za molekularnu dijagnostiku IJZ jedina referentna nacionalna laboratorija koja ima sve sertifikate za postupanje i sprovođenje ovakvih analiza“, kazao je Begić.

Prema njegovim riječima, ako se nastavi sa ovolikom količinom uzoraka i obradom na dnevnom nivou, sve je veća vjerovatnoća da ono što registruju zaista i predstavlja pravu epidemiološku sliku u Crnoj Gori.

Begić je kazao da se u 11 institucionalnih karantina nalazi 388 osoba koje su u nekom prethodnom periodu boravile u inostranstvu, a ukupan kapacitet institucionalnih karantinskih smještaja je oko 1,2 hiljade osoba.

Na pitanje da li su zabilježeni slučajevi lažno pozitivnih i negativnih rezultata prilikom testiranja na novi koronavirus, on je odgovorio da je vjerovatnoća nastanka lažno pozitivnih ili lažno negativnih nalaza svedena na najmanju moguću mjeru.

Odgovarajući na pitanje da li je, sa obzirom na to da su jedna šestina inficiranih u Crnoj Gori djeca, to visoka stopa infekcije u odnosu na izvještaje drugih zemalja i uporednu statistiku, Begić je naveo da nije visok udio osoba mlađih od 19 godina.

„Kod nas se u najvećem broju radi o porodičnim klasterima, obolijevali su roditelji, a sa njima i djeca“, dodao je Begić.

Najčitanije