fbpx
NaslovnicaCovid19Proglašena epidemija u pet opština na sjeveru

Proglašena epidemija u pet opština na sjeveru

Podgorica, (MINA) – Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti (NKT) dalo je saglasnost Ministarstvu zdravlja da proglasi epidemiju zarazne bolesti na teritoriji opština Bijelo Polje, Berane, Petnjica, Rožaje i Gusinje.

Kako je saopšteno iz Vlade, NKT je danas, bez održavanja sjednice, a na osnovu pribavljene saglasnosti većine članova, odlučilo da pooštri privremene epidemijske mjere na cijeloj državnoj teritoriji, posebno u više opština Sjevernog regona.

Navodi se da konstantan rast broja novootkrivenih slučajeva infekcije koronavirusom na teritoriji cijele države, sa posebno ugroženom Sjevernim i Centralnom regionom, i činjenica da sve veći broj oboljelih ne uspijeva pouzdano da identifikuje izvor infekcije, ukazuje na raširenu lokalnu transmisiju virusa u određenim sredinama.

„Zbog čega je NKT dalo saglasnost Ministarstvu zdravlja da proglasi epidemiju zarazne bolesti na teritoriji opština Bijelo Polje, Berane, Petnjica, Rožaje i Gusinje“, kaže se u saopštenju.

NKT je produžilo do 15. jula primjenu mjera donijetih 25. juna za opštinu Rožaje, dok je primjena mjera donijetih 2. jula za opštinu Gusinje produžena do 17. jula.

Na cijeloj teritoriji države zabranjuju se u ugostiteljskim objektima zabavno-muzički programi – koncerti, živi nastupi muzičara i grupa, nastupi DJ izvođača i slično.

Rad ugostiteljskih objekata, uključujući i one na kupalištima i plažama, ograničava se na teritoriji Glavnog grada Podgorice, Prijestonice Cetinje i opština Plužine, Šavnik, Žabljak, Nikšić, Danilovgrad, Tuzi, Kolašin i Mojkovac do 22 sata.

„U Južnom regionu, odnosno u svim primorskim opštinama, ostaje na snazi juče donijeto ograničenje rada ugostiteljskih objekata do 24 sata“, kaže se u saopštenju.

NKT preporučuje da, pored obaveznog nošenja zaštitnih maski u zatvorenom prostoru, svaki građanin masku nosi i na otvorenom prostoru u onim situacijama i mjestima kada nije moguće održđavanje fizičke distance.

Odlučeno je da se nakon jučerašnje mjere zatvaranja javnih i privatnih obrazovno-vaspitnih ustanova za predškolsko obrazovanje, tokom važenja mjere, jednom od roditelja ili staratelja obezbijedi pravo na plaćeno odsustvo sa rada.

Ta odluka se, kako je saopšteno, ne odnosi na zaposlene u zdravstvu, ministarstvima odbrane i unutrašnjih poslova, Agenciji za nacionalnu bezbjednost, upravama policije i carina, Poreskoj i Upravi za nekretnine, Direktoratu za državni trezor u Ministarstvu finansija koji rade na realizaciji Programa pružanja podrške privredi i zaposlenima, u cilju ublažavanja negativnih efekata epidemije novog koronavirusa, koji je donijela Vlada.

Izuzetak su i zaposleni u upravama za inspekcijske poslove i za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove, ustanovama za smještaj lica iz oblasti socijalne i dječje zaštitu, Upravi za izvršenje krivičnih sankcija, službama zaštite i spašavanja kao i u drugim organima i službama za koje NKT ocijeni da je njihova djelatnost neophodna za vrijeme trajanja mjera.

Odlučeno je i da se prekida rad prvostepenih socijalno-ljekarskih komisija u oblasti socijalne i dječje zaštite u centrima za socijalni rad.

NKT je, na predlog Instituta za javno zdravlje, odlučilo da britanskim rezidentima bude omogućen ulazak u Crnu Goru bez ikakvih dodatnih uslova, odnosno da Ujedinjenog Kraljevstvo uvrsti u „zelenu listu“ država na kojoj su, među ostalima, zemlje članice Evropske unije.

Navodi se da je NKT, uvažavajući ekonomske potrebe Crne Gore, odlučilo da omogući ulazak u Crnu Goru rezidentima Turske, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Ukrajine i Bjelorusije koji ne pokazuju simptome i znakove infekcije koronavirusom i zadovoljavaju druge uslove koje će propisati Ministarstvo održivog razvoja i turizma.

Najčitanije