fbpx
NaslovnicaCovid19Početak školske godine u skladu sa epidemiološkom situacijom

Početak školske godine u skladu sa epidemiološkom situacijom

Podgorica, (MINA) – Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta predložilo je da školska godina počne 1. septembra, uz prisustvo djece u školama i uobičajeno trajanje školskog časa od 45 minuta, ukoliko to epidemiološka situacija bude dozvoljavala.

Taj predlog Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta iznijela je predstavnica tog resora Slavica Ilinčić na sastanku koji je održan u ponedjeljak u Ministarstvu zdravlja, na temu organizacija nastave u susret novoj školskoj godini.

„Ilinčić je izložila predlog Ministarstva da predstojeća školska godina počne 1. septembra, po nedavno usvojenom Školskom kalendaru, uz prisustvo djece u školama i uobičajeno trajanje školskog časa od 45 minuta, ukoliko to epidemiološka situacija bude dozvoljavala“, navodi se u saopštenju.

Ona je rekla da u tom pravcu razmišljaju i predstavnici UNICEF-a, sa kojima je nedavno održan sastanak na istu temu, ali da su to i preporuke Svjetske zdravstvene organizacije.

Direktor Instituta za javno zdravlje (IJZ) Igor Galić kazao je da je Institut načelno saglasan sa stavovima Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta i UNICEF-a, ali da će, zbog neizvjesnosti razvoja epidemiološke situacije, konačne preporuke dati u narednom periodu.

On je istakao da bi bilo poželjno da se svi zaposleni u prosvjeti, kao i roditelji djece koja pohađaju nastavu, vakcinišu.

„Na taj način ćemo najbolje sačuvati djecu od obolijevanja, a samim tim očuvati sistem obrazovanja i izbjeći moguće restriktivne mjere, koje će zavisiti od nivoa epidemije“, poručio je Galić.

Iz Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta saopštili su da su u toku provjere snabdjevenosti škola svim potrebnim dezinfekcionim sredstvima i maskama.

„Sa obzirom na činjenicu da u tom pogledu neće biti promjena, dakle nošenje maski, mjerenje temperature na ulazu i korišćenje dezinfekcionih sredstava će biti obavezno i u narednoj školskoj godini“, rekli su iz tog resora.

Kako su naveli, na sastanku je dogovoreno da se od početka školske godine, u saradnji sa IJZ, nastavi sa vođenjem evidencije o broju zaraženih u prosvjeti, kako zaposlenih, tako i djece.

Iz Ministarstva su kazali da će podaci biti generisani i objavljeni na kraju svake sedmice na sajtovima skolskastatistika.edu.me i covid19.edu.me.

Državna sekretarka u Ministarstvu zdravlja, Anka Vukićević, rekla je da je u načelu saglasna sa navedenim stavovima.

Ona je istakla da će se Ministarstvo zdravlja, kao i do sada, voditi preporukama IJZ-a, kao nadležne institucije za tu oblast.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije