fbpx
NaslovnicaCovid19Obustava putničkog međunarodnog saobraćaja

Obustava putničkog međunarodnog saobraćaja

Podgorica, (MINA) – U Crnoj Gori biće zabranjen putnički međugradski saobraćaj, osim za vozila kojima se obavljaju promet roba, snabdijevanje i dostava ljekova, hitna medicinska pomoć, odlučilo je Nacionalno koordinaciono tijelo za borbu protiv zaraznih bolesti (NKT).

Kako je saopšteno, putnički međugradski saobraćaj nije zabranjen za vozila kojima se obavljaju komunalne djelatnosti, snabdijevanje gorivom i električnom energijom, prevoz zaposlenih i osoba koje su boravila van mjesta boravka, radi povratka u to mjesto.

NKT odlučilo je da obustavi putnički međunarodni saobraćaj, osim najavljenog dolaska crnogorskih državljana, posredstvom diplomatsko-konzularnih predstavništava, Operativnom štabu Nacionalnog koordinacionog tijela, uz obavezan smještaj u karantin, u skladu sa rješenjem zdravstveno-sanitarne inspekcije.

Kako je odlučeno, apoteke, objekti za trgovinu hranom, pićem i sredstvima za higijenu, specijalizovani objekti za prodaju opreme za bebe radiće od osam do 18 sati.

To se, kako je saopšteno, odnosi i na objekte za prodaju građevinskih proizvoda, sredstava za zaštitu i prihranu bilja i sadnog materijala, proizvoda za ishranu i liječenje životinja, poljoprivrednih mašina i pogrebne opreme.

Kako se navodi, odluka se ne odnosi na dostavu na adresu kupca, koja se može vršiti u radno vrijeme, koje trgovac istakne, u skladu sa propisima.

Jedna od privremenih mjera je zabrana prisustva i zadržavanja više od dvije osobe zajedno na otvorenom javnom mjestu, kao što su trotoari, trgovi, ulice, parkovi, šetališta, plaže, osim za osobe koje obavljaju redovne radne zadatke.

NKT je donijelo privremenu mjeru koja se odnosi na mogućnost izabranog doktora da na zahtjev zaposlenog privremenu spriječenost za rad do 30 dana (koju je utvrdio izabrani tim ili izabrani doktor) i privremenu spriječenost za rad duže od 30 dana (koju je utvrdila nadležna ljekarska komisija) produži do 30. aprila ove godine.

Navodi se da su pravna i fizička lica koja obavljaju građevinske radove obavezna da organizuju rad tako što će obezbijditi poštovanje epidemioloških mjera, posebno poštujući socijalnu distancu između zaposlenih i drugih mjera zaštite i zdravlja na radu.

Naloženo je i da vlasnici, odnosno korisnici kioska za prodaju štampe, radno vrijeme organizuju od sedam do 15 sati, u dvije smjene od po četiri sata, po zaposlenom.

Jedna od mjera obavezuje nadležne organe koji kontrolišu i regulišu saobraćaj na putevima da saobraćajne dozvole kojima je istekao rok važenja smatraju važećim, ako vozač uz dozvolu posjeduje važeću polisu osiguranja i dokaz o izvršenom tehničkom pregledu vozila.

Naložena je obaveza državnih organa, organa državne uprave, organa lokalne samouprave i lokalne uprave, privrednih društava, javnih ustanova i drugih pravnih lica, preduzetnika i fizičkih lica da smatraju važećim dozvole za stalni, privremeni boravak, kao i privremeni boravak i rad stranaca, a kojima je istekao rok važenja, po osnovu kojih ostvaruju pred tim organima neko svoje pravo ili izvršavaju obavezu.

Kako su kazali, biće obustavljena naplata takse od dva EUR za građane koji su izdavanje izvoda iz registra rođenih i uvjerenja iz registra crnogorskih državljana naručili preko portala www.dokumenta.me.

Na sjednici je zaključeno da je neophodan pojačan inspekcijski nadzor i pozvane su nadležne inspekcije da paze na poštovanje svih dosadašnjih mjera, a posebno onih koji se odnose na socijalnu distancu i mjere dezinfekcije.

Navodi se da je NKT pažljivo analiziralo obraćanja predstavnika sindikatâ i zauzelo stav da je zaštita zdravstvenih radnika vitalna karika u borbi protiv pandemije koronavirusa.

Odlučeno je da na jednu od narednih sjednica budu pozvani sindikati radi sagledavanja najboljih opcija za njihovo aktivno uključivanje sa ciljem kreiranja najboljeg odgovora na izazove koji su pred Crnom Gorom.

Predsjednik NKT podsjetio je da je dijalog u protekle tri godine bio znak prepoznavanja Vlade.

„Sada su nam potrebni prijatelji na svakoj adresi, posebno među ljekarima“, dodaje se u saopštenju.

Najčitanije

putevi crna gora

Putevi mjestimično mokri i klizavi

Podgorica, (MINA) – U većem dijelu Crne Gore jutros se saobraća po mjestimično mokrim...