fbpx
NaslovnicaCovid19Mugoša: Vjerovatno ima više oporavljenih nego što prikazujemo

Mugoša: Vjerovatno ima više oporavljenih nego što prikazujemo

Podgorica, (MINA) – U Crnoj Gori ima više oporavljenih kovid pacijenata nego što se prikazuje, jer epidemiolozi zbog obavještavanja o broju pozitivnih i kontrole njihovih kontakata ne stižu da šalju podatke o svim izliječenima, kazao je direktor Instituta za javno zdravlje (IJZ) Boban Mugoša.

On je, na konferenciji Nacionalnog koordinacionog tijela (NKT), kazao da se nada da će do kraja sedmice uspjeti da prijave tačan podatak oporavljenih.

Prema riječima Mugoše, broj oporavljenih vjerovatno je veći nego što se prikazuje.

“To je zato što je prošlo mnogo više dana nego što je potrebno za oporavak, ali i zbog toga što su nam epidemiolozi toliko zauzeti sa obavještavanjem pozitivnih i kontrolom njihovih konatakata, pa ne stižu da nam pošalju podatke o svim oporavljenim”, pojasnio je Mugoša.

On je rekao da takođe imaju veliki priliv uzoraka za testiranje i da zbog toga dolazi do kašnjenja.

Mugoša je kazao da će nova strategija testiranja biti sjutra poslata Ministarstvu zdravlja.

“Doći će do mogućnosti da se na više mjesta testira u Crnoj Gori. Oni će se raditi u Kovid ambulantama, da bi brže izlazili rezultati i pacijenti manje čekali”, rekao je Mugoša.

Predloženo, kako je kazao, da se uključi i privatni sektor u dogovoru sa Fondom zdravstva.

Mugoša je, na pitanje da li će Institut preispitati odluku o zatvaranju ugostiteljskih objekata, na predlog predsjednika NKT-a Milutina Simovića, kazao da IJZ ima zadatak da predlaže mjere, dok NKT donosi odluke.

“Oslanjali smo se na ono što je čvrst podatak. Imamo veliko razumijevanje za ugostitelje, formirali smo epidemiološki ambijent koji bi omogućio da funkcioniše i taj dio privrede. Ako NKT zaključuje da treba da prihvatimo novu procjenu, mi ćemo to razmotriti”, rekao je Mugoša.

On je kazao da je problem u broju inficiranih, kao i u opštinama sa velikom lokalnom transmisijom, navodeći da je tamo gdje su uvedene mjere jako povoljna situacija.

Mugoša je, na pitanje koliko je učenika i prosvjetnih radnika zaraženo i u samoizolaciji, rekao da na epidemiologiji nemaju veliki broj inficirane djece.

“Sistem semafora treba da omogući da sve funkcioniše uigrano kako bi se spriječla infekcija unutar i van škole. Ministarstvo prosvjete takođe vodi računa o tome”, naveo je Mugoša.

On je rekao da očekuju da dođe do pada inficiranih kako bi započeli jednu studiju na oko hiljadu građana, koji će biti odabrani slučajnim uzorkom da bi vidjeli koliko je bilo inficiranih u populaciji.

“Što se tiče scenarija, onaj od jedan odsto nije najcrnji. Ono što bi bilo teško i sa čim ne bi mogli da se izborimo je deset odsto. Mi uspijevamo da se izborimo. Zemlje koje imaju i manje inficiranih na 100 hiljada stanovnika od nas su u mnogo većoj panici”, naveo je Mugoša.

Prema njegovim riječima, očekivanja su da bi, ako se nastavi sa poštovanjem mjera, u naredne tri sedmice trebalo doći do smirivanja.

Direktor Urgentnog centra Nemanja Abdić rekao je da je Kliničkom centru Crne Gore (KCCG) hospitalizovano 58 pacijenata.

„Na Infektivnoj klinici je 13 kovid pozitivnih pacijenata i svi su stabilnog stanja, dok su na Internoj klinici 24 pacijenta, od kojih je njih 14 životno ugroženo“, naveo je Abdić.

Prema njegovim riječima, u Institutu za bolesti djece liječi se jedno dijete.

“U Baru je hospitalizovan 61 pacijent, Beranama 28, Nikšiću 84, Brezoviku 26, Pljevljima 22, Bijelom Polju 29, u Kodri šest od čega su tri porodilje i tri trudnice”, kazao je Abdić.

On je rekao da se u Crnoj Gori na mehaničkoj ventilaciji nalazi 26 pacijenta, dok je njih sedam na respiratoru.

Abdić je, na pitanje koliko je zdravstvenog osoblja pozitivno na koronavirus, kazao da je trenutno inficirano njih 96, kao i sedam nemedicinskih radnika.

Upitan kada će biti omogućeni ambulantni pregledi u Kliničkom centru, on je rekao da Krizni tim zasijeda jednom do dvaput dnevno.

“Za sada smo odlučili da produžimo obustavu specijalističkih pregleda. To se ne odnosi na hitna stanja. Nijedna hemodijaliza, hemoterapija, zračna terapija nije prekinuta”, kazao je Abdić.

On je zamolio hronične pacijente za razumijevanje i solidarnost sa teškim pacijentima, navodeći da će dosadašnj mjere biti na snazi još sedam dana.

“Trenutno je na liječenju u KCCG 58 pacijenata, a primarno imamo 110 posteljinih mjesta sa tendencijom proširenja. Za potrebe srednje teških pacijenata formirali smo Infektivno B odeljenje, u posebnom dijelu Kardiološke klinike. Na Neurohirurškoj klinici imamo 17 mjesta i šest sa centralnim kiseonikom”, naveo je Abdić.

Prema njegovim riječima, u KCCG-u i ostalim kovid centrima ima ukupno od 577 do 600 kreveta, a u svakom trenutku se taj broj može povećati sa dodatnih 150 do 200.

Abdić je kazao da nema namjeru da napusti KCCG, kao i da profesionalno i odgovorno obavlja posao ortopeda i tako će i nastaviti.

On je rekao da pacijent koji je na respiratoru ima vrlo male šanse za preživljavanje.

“Preko 80 odsto pacijenata koji su na respiratorima završava smrtnim ishodom. Od 314 pacijenata koji se trenutno liječe u zdravstenim ustanovama u Crnoj Gori, 26 je na neinvazivnoj ventilaciji i svega sedam na respiratoru”, naveo je Abdić.

Najčitanije