fbpx
NaslovnicaCovid19Mugoša: U 18 opština smanjuje se broj inficiranih

Mugoša: U 18 opština smanjuje se broj inficiranih

Podgorica, (MINA) – U 18 crnogorskih opština smanjuje se broj inficiranih koronavirusom, kazao je direktor Instituta za javno zdravlje (IJZ) Boban Mugoša, navodeći da je epidemiološka situacija u Crnoj Gori nešto bolja.

On je na konferenciji za novinare Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti (NKT) istakao da će tek za nekoliko dana moći da se govori o trendu koji pokazuje pad.

„Situacija je nešto bolja, ali još treba vremena da bi tvrdili da zasigurno idemo niže. Trenutni podaci pokazuju da se u 18 opština smanjuje broj inficiranih“, naveo je Mugoša.

Mugoša je kazao da su distribuirali 20 hiljada brzih testova.

On je rekao da sistem za sada uspijeva da se izbori sa lokalnom transmisijom.

„Gledajući šta se dešava oko nas, posebno u Evropi, mogu reći da smo uspjeli da sačuvamo zdravstvene kapacitete, da mogu da pruže usluge koje su neophodne kovid pacijentima, da nemamo prepunjenost bolnica, da nijesmo morali da otvaramo nove“, dodao je Mugoša.

Odgovarajući na pitanje zašto se na rezultate testova nekada čeka sedmicu, on je naveo da Crna Gora nije jedina koja je u problemu, kada je u pitanju testiranje na koronavirus.

„Vidite da je cijela Zapadna Evropa u problemu, da se i tamo čeka od tri do sedam, pa i više dana“, kazao je Mugoša.

Zbog nedostatka plastike, kako je rekao, imali su problem sa kašnjenjem u testiranjima, ali očekuju isporuku neophodnog materijala.

Mugoša je naveo da do kraja sedmice očekuju da će biti potpisan ugovor između Fonda za zdravstveno osiguranje i privatnih klinika za PCR testiranje.

On je podsjetio da su kapaciteti IJZ-a podignuti za 12 puta.

„Povećali smo broj radnika, kao i ukupne kapacitete kada su u pitanju mašine i prostor. Ubijeđen sam da je država uradila koliko je mogla. Uvijek su želje neograničene, a resursi imaju svoje limite“, istakao je Mugoša.

Kako je naveo, i dalje smatraju da je škola bezbjedno mjesto.

„Ukupno je samo 97 djece bilo pozitivno na koronavirus, kao i 92 profesora, a 558 učenika je bilo u samoizolaciji zato što su bili kontakti zaraženih“, rekao je Mugoša.

Upitan da prokomentariše žalbe pacijenata da ne mogu da dobiju nikakvu terapiju dok čekaju pozitivan nalaz, on je kazao da se znaju klinički protokoli i da nema razloga da se čeka test da bi se dala terapija.

“Prema protokolima svih relevantnih institucija, skener pluća je mnogo specifičniji od testa i na osnovu rendgena se može zaključiti da li se radi o kovid upali, ili nekoj drugoj i može se dati terapija”, naveo je Mugoša.

Prema njegovim riječima, broj uzoraka koji se obrađuju se svaki dan mijenja, ali je oko dvije hiljade.

“Ako nam danas dođe sva isporuka robe, onda ćemo sve četiri automatske mašine staviti u pogon i za nekoliko dana ući ćemo u testiranje od 24 do 48 sati. Tu su i brzi testovi, tako da se nadam da će biti potrebna samo 24 sata, koliko je najkraće moguće, da se izdaju nalazi”, kazao je Mugoša.

On je upozorio da ne treba testirati izdržljivost sistema i pozvao na poštovanje mjera.

Na pitanje da li ima podatak koliko kovid pacijenata u Crnoj Gori umre u kućnim uslovima, Mugoša je odgovorio da to što Crna Gora ima najveću stopu hospitalizacije kovid pacijenata u regionu pokazuje da se vodi računa o tome da svako ko treba bude u bolnici.

„Svi kojima je potrebna bolnica dođu u bolnicu, ima slučajeva da se neke osobe ne javljaju, da čekaju do posljednjeg časa. Mali je broj smrtnih slučajeva koje se dešavaju kod kuće, a u vezi su sa kovid 19“, naveo je Mugoša.

Direktor Interne klinike Kliničkog centra Crne Gore (KCCG) Sreten Kavarić kazao je da su svi koji su srednje teško ili teško oboljeli hospitalizovani u kovid bolnicama i KCCG.

On je rekao da je u Crnoj Gori hospitalizovano ukupno 240 kovid pozitivnih pacijenata, od čega 26 sa teškom kliničkom slikom.

„Dvadeset četiri pacijenta su na neinvazivnoj ventilaciji, a dva su intubirana i nalaze se na respiratorima“, naveo je Kavarić.

On je apelovao na građane da pomognu zdravstvenim radnicima, tako što će poštovati jednostavne mjere za suzbijanje koronavirusa.

Najčitanije