fbpx
NaslovnicaCovid19Mugoša: Situacija u Podgorici jako ozbiljna

Mugoša: Situacija u Podgorici jako ozbiljna

Podgorica, (MINA) – Situacija u Podgorici je jako ozbiljna, i zbog toga su se morale donijeti strože mjere za suzbijanje širenja infekcije, kazao je direktor Instituta za javno zdravlje (IJZ), Boban Mugoša.

On je na konferenciji za novinare kazao da je Podgorica u fokusu pažnje prije svega zbog situacije koja je jako ozbiljna.

„Radi se o Glavnom gradu, administrativnom i privrednom centru, i morale su se primijeniti mjere koje moraju usporiti ovu epidemiju i dovesti do zaustavljanja širenja infekcije“, naveo je Mugoša, dodajući da nove mjere, iako su oštre, omogućavaju da privreda finkcioniše.

Mugoša je upozorio da sve mjere, ako se ne poštuju, neće uroditi plodom, i apelovao na građane da shvate da aktuelna situacija traži poseban odgovor, poštovanje i sopstvenu odgovornost svakog pojedinca.

Kako je naveo, kod mladih to teže ide, oni ne poštuju mjere i prema njima se mora usmjeriti pažnja, a roditelji moraju naći način da im kažu da je drugačija situacija i da zahtijeva drugačije ponašanje.

Mugoša je pojasnio da dobna distribucija oboljelih i inficiranih govori da dolazi do „pomjeranja“ infekcije ka mlađim kategorijama, a ne ka starijim.

„To je dobro, s jedne strane, zato što mladi mogu lakše da podnesu infekciju i da je prebrode. Ali ima i druga strana medalje – što oni lakše prenose infekciju“, kazao je on dodajući da ima puno asimptomatskih nosilaca.

Prema riječima Mugoše, strože mjere su donesene jer je očigledno da se drugačije ne može suzbiti epidemija.

„Širenje infekcije govori da se ne poštuje ni mjera fizičke distance, ni nošenja maski. Zato je donešena mjera, koja jeste oštra, da se maske nose i na otvorenom“, rekao je Mugoša.

Direktor Instituta za bolesti djece Saša Radović kazao je da je u Crnoj Gori trenutno hospitalizovan 141 pacijent.

“U Kliničkom centru Crne Gore (KCCG) nalaze se 32 pacijenta, od toga 17 na Infektivnoj klinici, devet u Poluntenzivnoj jedinici Internte klinike, i oni su stabilnog opšteg stanja”, naveo je Radović.

On je rekao da se u Intenzivnoj jedinici nalazi pet pacijenata, tri su na mehaničkoj ventilaciji i još dva na neinvazivnoj ventilaciji, i imaju komorbiditete.

“Jedan pacijent je na odeljenju ortopedije KCCG, razlog je povreda kičme, ali je dokazana infekcija koronavirusom”, kazao je Radović.

On je naveo da je u Opštoj bolnici Berane na liječenju 41 pacijent, od čega je šest u teškom kliničkom stanju, u Baru se nalazi 29 pacijenata, od kojih su dva sa teškom kliničkom slikom, a u Nikšiću 28 pacijenata, od toga tri sa težom kliničkom slikom.

“U specijalnoj bolnici Brezovik su dva segmenta. Jedan su pacijenti sa istitacuonalnom izolacijom, bez teške kliničke slike, a drugi segment pacijenti sa blažom slikom, njih je ukupno pet i dobrog su opšteg stanja”, naveo je Radović.

On je kazao da je u zdravstvenoj ustanovi Codra na liječenju pet pacijenata, od kojih je jedan na mehaničkoj ventilaciji.

“Ukupno u zdravstvenom sistemu 141 pacijent, 17 sa teškom slikom, šest na respiratoru”, naveo je Radović.

On je rekao da je raspoloživo ukupno 486 postelja, sa mogućnosti proširenja na 676, dok je ukupan broj respiratora 172, od čega 96 u KCCG, 76 u drugim bolnicama, a 14 je na raspolaganju za dalju distribuciju.

Prema njegovim riječima, trenutno je pozitivno 47 zdravstvenih radnika – 12 doktora, 31 zdravstveni tehičar i sestre i četiri nemedicinska radnika, a u samoizolaciji je 136 zdravstvenih radnika, od čega 27 ljekara, 93 tehničara i 16 nemedicinskih radnika.

Radović je, odgovarajući na pitanja novinara, kazao da je infekcija u junu potvrđena kod 95 djece, pri čemu je najveći broj uzrasta od 11 do 15 godina, što je posljedica socijalnih kontakata.

On je rekao da proces vakcinacije teče i treba da se odvija nesmetano, navodeći da „ćemo bez normalne vakcinacije imati težu kliničku sliku“.

Radović je kazao da su u četvrtak u Codri obavljena tri porođaja, i da je rođeno troje zdrave djece, a prvi rezultati njihovih testova na koronavirus bili su negativni.

Upitan da prokomentariše brigu o ljudima koji su na kućnom liječenju, Radović je kazao da se o njima vodi računa, ali da je veliki broj zdravstvenih radnika izložen virusu.

Mugoša je, govoreći o situaciji u opštinama na sjeveru, kazao da za svaku opštinu mora da se nađe održivo rješenje koje će omogućiti kontrolu infekcije.

“Oni koji se bave poljoprivredom, mogu, uz odbrenje nadležne službe, da obavljaju svoju aktivnost. Vodili smo računa da tim mjerama što više ograničimo fizičke kontakte i prenos infekcije”, rekao je Mugoša.

Prema njegovim riječima, u pojedinim opštinama dolazi do ublažavanja infekcije, ali će nepoštovanje mjera dovesti do problema.
“Sve predložene i usvojene mjere su samo usmjerene ka sprečavanju širenja infekcije”, kazao je Mugoša.

On je rekao da će zdravstveni sistem, pored dosadašnjih napora, imati izazovan posao kada je u pitanju način organizacije glasanja na predstojećim izborima.

Mugoša je rekao da Institut želi da preporuke budu shvaćene kao dobrobit i da su mjere kažnjavanja prisutne u izuzetnim potrebama kada moraju da se preduzmu.

“Intencija je da kazna ne bude ono što tjera ljude da poštuje mjere”, naveo je Mugoša.

Najčitanije