fbpx
NaslovnicaCovid19Mugoša: Situacija složena i ide ka dramatičnoj

Mugoša: Situacija složena i ide ka dramatičnoj

Podgorica, (MINA) – Situacija u Crnoj Gori je veoma složena i ide ka dramatičnoj, kazao je direktor Instituta za javno zdravlje (IJZ) Boban Mugoša, navodeći da će se, ukoliko narednih dana ne dođe do poboljšanja, preduzimati još restriktivnije mjere.

On je na konferenciji za novinare Nacionalnog koordinacinog tijela (NKT) rekao da su u Institutu smatrali da treba da se uvede lockdown.

“Ali morali smo da uvažimo sve one najavljene aktivnosti privrednih subjekata, gdje je jedan dio izrazio želju da izađe na ulicu i da se buni, čime se ponovo stvaraju uslovi za novo širenje epidemije”, naveo je Mugoša.

On je kazao da su, uvažavajući privredni i ekonomski momenat, predložili mjere koje su usaglašene na sjednici NKT-a.

“Ako se mjere budu poštovale, omogućiće zaustavljanje širenja epidemije i spuštanje broja inficiranih na niži nivo, a u predstojećem periodu sigurno će doći i do značajnog smanjenja”, rekao je Mugoša.

On je kazao da u Evropi dolazi do sve većih restrikcija, jer se epidemija širi kao požar.

“U takvoj situaciji nijesu nam potrebni novi skupovi i grupisanja jer će situacija biti samo još gora”, naveo je Mugoša.

On je apelovao na građane i nadležne institucije da urade sve što je u njihovoj ingerenciji kako bi se ispoštovale mjere.

“Situacija je složena i sama brojka od 8.828 aktivnih slučajeva govori dovoljno o ozbiljnosti situacije”, rekao je Mugoša.

On je apelovao da svi poštuju mjere pojedinačno.

“Institucije i organi rade sve što je neophodno da bi se mjere u potpunosti sprovele. Jedino tako možemo očekivati da se infekcija smanji. Ukoliko u narednim danima ne dođe do poboljšanja, moraće se preduzimati još restriktivnije mjere”, zaključio je Mugoša.

Na pitanje novinara o radu škola, Mugoša je naveo da su došli do zaključka da su škole bezbjedna mjesta i da djeca treba da se vrate u škole.

“Jedino u slučaju da uvedemo lockdown u cijeloj državi, onda bismo zatvorili škole”, rekao je Mugoša.

On je zamolio roditelje da povedu računa o druženju djece prije dolaska u školu i nakon časova.

“Škole će funkcionisati na optimalan način, prije svega, da se najmlađima omogući da idu u školu i stiču znanje. U posebnim situacijama, kao što su veliki broj inficiranih nastavnika ili zaražene djece, škole bi se zatvarale“, naveo je Mugoša.

On je kazao da će fakulteti i vrtići nastaviti da rade kao i do sada.

„Vrtići inače rade smanjenim kapacitetom. Nijesmo imali problema ni sa djecom, niti sa vaspitačima“, naveo je Mugoša.

Šef Kriznog medicinskog tima Nermin Abdić kazao je da je u zdravstvenim ustanovama koje liječe kovid pacijente hospitalizovano njih 313, navodeći da su od toga 72 hospitalizovana u Kliničkom centru Crne Gore (KCCG).

On je rekao da je 17 pacijenata na Infektivnoj klinici, od kojih je 14 zavisno od kiseoničke potpore.

“Na Infektivnom B odeljenju je šest pacijenata i svi su na kiseoničkoj potpori”, kazao je Abdić.

Prema njegovim riječima, na Internoj klinici se liječi 37 pacijenata, od kojih je 26 životno ugroženo, na poluintenzivnoj jedinci Interne klinike 22 pacijenta, na intenzivnoj njezi Interne klinike šest i na Internoj B klinici devet pacijenata.

“Od ovog broja, devet pacijenata je na neinvazivnoj ventilaciji, a osam na respiratoru. Takođe je 19 pacijenata sa teškom kliničkom slikom i oni su zavisni od visokih protoka kiseonika”, naveo je Abdić.

On je rekao da se u Institutu za bolesti djece liječi šest pacijenata.

“Troje djece, dvoje su 2020, a jedno dijete 2019. godište, i tri majke pratilje koje su bez simptoma. Na Klinici za ortopediju liječe se tri kovid pozitivna pacijenta, na Klinici za onkologiju jedan, na Klinici za ginekologiju i akušerstvo jedna pacijentkinja i na Klinici za uho, grlo, nos jedan pacijent”, naveo je Abdić.

Prema njegovim riječima, u Opštoj bolnici (OB) u Baru trenutno se liječi 68 pacijenata, od kojih je šest u Intenzivnoj njezi, pet na neinvazivnoj ventilaciji i jedan na respiratoru.

“U OB u Beranama liječi se 35 pacijenata od kojih je sedam sa teškom kliničkom slikom. U OB u Nikšiću liječi se 56 pacijenata, od kojih je jedno dijete, rođeno 2010. godine. Pet pacijenata je na opservaciji, a šest su životno ugroženi”, naveo je Abdić.

On je kazao da se u Specijalnoj bolnici u Brezoviku trenutno liječi 19 pacijenata koji su stabilni.

“U Codri se trenutno liječi šest pacijenata, od kojih su tri porodilje, dvije trudnice i jedan pacijent. U OB u Pljevljima liječi se 20 pacijenata, od koji su tri sa teškom kliničkom slikom. U OB u Bijelom Polju liječi se 30 pacijenata, deset je na opservaciji, a tri na neinvazivnoj ventilaciji”, rekao je Abdić.

On je naveo da se u OB Kotor trenutno liječi pet pacijenata, a u OB Cetinje dva.

“Trenutno je u Crnoj Gori na mehaničkoj ventilaciji 36 pacijenata, i svi su životno ugroženi sa teškom kliničkom slikom”, kazao je Abdić.

On je rekao da zdravstveni radnici ulažu nadljudske napore da svim pacijentima pruže neophodnu pomoć, “ali ovi pacijenti su nečijom nebrigom došli u stanje da se bore za svoj život”.

“Ako ne budemo poštovali mjere, brojka od 313 pacijenata u ovom trenutku će sigurno biti veća. Ono što smo primijetili je da dolaze sve teži pacijenti. U ovom trenutku se preko 450 pacijenata na teritoriji Glavnog grada liječi putem patronažne službe”, naveo je Abdić.

Kako je kazao, krizni tim Doma zdravlja (DZ) Podgorica obavijestio je NKT da će tokom sjutra biti formirane još dvije kovid ambulante u okviru DZ na Zlatici.

“Takođe smo odlučili da se OB u Kotoru i na Cetinju, i od prije OB u Bijelom Polju aktivno uključe u liječenju kovid pozitivnih pacijenata. Riječ je o pacijentima sa težom kliničkom slikom”, rekao je Abdić.

On je predočio porast broja inficiranih zdravstvenih radnika, navodeći da on iznosi 115, kao i da je jedan dio zdravstvenih radnika na bolničkom liječenju.

Abdić je kazao da se u ovom trenutku 36 građana bori za život i zamolio sve građane da budu odgovorni i poštuju mjere.

Na pitanje da li javne zdravstvene ustanove zakonito naplaćuju brze antigenske testove, ministar zdravlja Kenan Hrapović odgovorio je da je resor na čijem je čelu javnim zdravstvenim ustanovama uputio dopis u kome se jasno navodi da prekinu sa naplatom testiranja, jer je država obezbijedila novac da bi građani dobili te usluge o trošku Fonda za zdravstveno osiguranje.

Najčitanije

CEDIS

U četvrtak zbog radova isključenja struje u više opština

Zbog planiranih radova na mreži, u četvrtak 25. aprila, bez napajanja električnom energijom će...