fbpx
NaslovnicaCovid19Mekluni: Djelovanje Crne Gore zaslužuje poštovanje

Mekluni: Djelovanje Crne Gore zaslužuje poštovanje

Podgorica, (MINA) – Crna Gora je pokazala regionalno i šire liderstvo kad je u pitanju odgovor na globalnu opasnost koja prijeti usljed širenja koronavirusa, ocijenila je stalna koordinatorka Ujedinjenih nacija (UN ) u Crnoj Gori Fiona Mekluni na sastanku sa premijerom Duškom Markovićem.

„Vaše djelovanje na dva kolosijeka, kroz odlučne zdravstveno-bezbjednosne mjere i kroz odmjerene ekonomske mjere i preporuke, zaslužuje poštovanje“, kazala je Mekluni.

Marković je, kako je saopšteno iz Vlade, kazao da solidarnost neupitno stanuje u UN, kao i ostale univerzalne vrijednosti koje služe dobrobiti čovječanstva.

„Ovo je prilika da ih osjetimo na konkretnoj opasnosti, a Crna Gora će ih uvijek i u svakoj situaciji slijediti“, poručio je Marković.

Mekluni i šefica Kancelarije Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) u Podgorici, Mina Brajović, kazale su da sistem UN u saradnji sa SZO, koja je lider u odgovoru na pandemiju, stoje na raspolaganju Crnoj Gori za ekspertsku i svaku drugu vrstu pomoći.

„U tom kontekstu, potrebno je što prije donijeti odgovarajući nacionalni plan za pripravnost i odgovor u skladu sa pravilima UN, kako bi naša zemlja mogla koristiti benefite resursa SZO i ostalih međunarodnih organizacija za pomoć u borbi protiv epidemije i saniranju njenih socijalnih i ekonomskih posljedica“, kaže se u saopštenju.

Marković je ocijenio je da je Crnoj Gori potrebna ekspertiza, analitika i znanje koje nude UN i SZO, ali da aktuelni trenutak podrazumijeva i konkretnu finansijsku i materijalno-tehničku pomoć, koju će Crna Gora na najbolji način koristiti.

On je, kako se navodi, dao nalog da se formira operativno multiresorsko tijelo koje će pripremiti nacionalni plan i kandidovati ga preko kancelarije SZO, a zbog značaja tog plana, tijelom će rukovoditi potpredsjednik Vlade Milutin Simović.

Najčitanije

Gutić: Glasanje u PSSE jasan zaokret u spoljnoj politici

Podgorica, (MINA) – Glas predstavnice vladajuće većine u Parlamentarnoj Skupštini Savjeta Evrope (PSSE) Maje...