fbpx
NaslovnicaCovid19Kovid pacijenti i njihovi kontakti da poštuju obaveznu izolaciju

Kovid pacijenti i njihovi kontakti da poštuju obaveznu izolaciju

Podgorica, (MINA) – Opština i Dom zdravlja Herceg Novi apelovali su na građane da se tokom pandemije koronavirusa ponašaju u skladu sa epidemiološkim mjerama i konkretnim uputstvima.

U zajedničkom saopštenju Opštine i Doma zdravlja ističe se da je od presudne važnosti da se kovid pacijenti i njihovi kontakti ponašaju odgovorno i u skladu sa uputstvima, koja su više puta isticana.

„Kovid pacijenti, tačnije oni koji su oboljeli od kovid infekcije, nalaze se u obaveznoj kućnoj izolaciji. Njihovi ukućani, takozvani kontakti, moraju izdržavati dvosedmičnu izolaciju i automatski se smatraju pozitivnim na kovid infekciju, iako ona nije laboratorijski dokazana“, kaže se u saopštenju.

Iz Opštine i Doma zdravlja navode da je primijećeno je intenzivno kretanje ukućana onih koji su kovid pozitivni po gradu, brojnim gradskim ustanovama, pa čak i zgradi Doma zdravlja, što je, kako su kazali, nedopustivo.

„Osobe koje su kontakti kovid pacijenata u obavezi su da se pridržavaju mjera izolacije i ne mogu se slobodno kretati gradom i posjećivati ustanove“, ističe se u saopštenju.

Iz Opštine i Doma zdravlja su poručili da će, u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova, intenzivirati nadzor nad kovid pozitivnim pacijentima i njihovim kontaktima, kako bi uticali na ponašanje građana i osigurali poštovanje mjera.

Najčitanije