fbpx
NaslovnicaCovid19Koriste nedovoljno pouzdane testove

Koriste nedovoljno pouzdane testove

Beograd, (MINA) – U Srbiji se za dijagnostikovanje koronavirusa koriste testovi za koje je sam proizvođač upozorio da ne mogu biti osnovno dijagnostičko sredstvo, piše danas.rs.

Kako je pojašnjeno, nedovoljna pouzdanost tih testova u praksi znači da osoba koja je zaražena koronavirusom, može da dobije negativan nalaz.

To je, kako se navodi, bojazan koja muči doktore koji pregledaju sve veći broj pacijenta sa sličnim simptomima koji upućuju na koronavirus.

Situaciju dodatno komplikuje i činjenica da veliki broj osoba kod kojih postoji sumnja na koronu ne mogu dođi do infektologa ni u jednoj od državnih ustanova.

Prema novom protokolu koji definiše testiranje građana, umesto PCR testova primarno sredstvo u dijagnostici infekcije Covid 19 postali su serološki brzi testovi koji određuju prisustvo IgM antitijela.

Ako ti testovi otkriju da pacijent posjeduje pomenuta antitijela, on se dalje upućuje na testiranje PCR testom, što treba da potvrdi ili ospori nalaza dobijen serološkim testiranjem.

Problem je što se IgM antitela razvijaju nekoliko dana po izloženosti infekciji, pa serološki test može da pruži negativan nalaz koji je u stvari lažan jer je osoba u tom trenutku zaražena.

Istovremeno, u praksi se dešava da serološki testovi pokažu pozitivan nalaz koji se kasnije ospori PCR testom, što unosi dodatnu zabunu

Brze testove koji se posljednjih dana koriste u Srbiji proizvodi Innovita (Tangshan) Biological Technology Co., Ltd, i proizvođač sam navodi u uputstvu da se testovi ne mogu koristiti „kao osnov za postavljanje i isključivanje dijagnoze Covid 19“.

Specijalista opšte medicine na Studentskoj poliklinici Marijana Pešić potvrdila je rezerve koje proizvođač navodi u uputstvu, odnosno činjenicu da ti testovi mogu da daju lažno negativan rezultat.
(kraj) sni/žug

Najčitanije

Ministarstvo zdravlja, Opšta bolnica (OB) Bijelo Polje, Fondacija HEMIAS i UNICEF, porodilište, rekonstrukcija

Počinje rekonstrukcija porodilišta u bjelopoljskoj bolnici

Podgorica, (MINA) – Ministarstvo zdravlja, Opšta bolnica (OB) Bijelo Polje, Fondacija HEMIAS i UNICEF...