fbpx
NaslovnicaCovid19Radojević: Daleko smo od popunjenosti bolničkih kapaciteta

Radojević: Daleko smo od popunjenosti bolničkih kapaciteta

Podgorica, (MINA) – U Crnoj Gori hospitalizovana su 164 pacijenta pozitivna na koronavirus, a 90 odsto njih nema tešku kliničku sliku, saopštio je pomoćnik direktora Kliničkog centra (KCCG) Nemanja Radojević, navodeći da je zdravstveni sistem daleko od popunjenosti bolničkih kapaciteta.

On je, na konferenciji za novinare Nacionalnog koordinacionog tijela (NKT), kazao da su na raspolaganju 544 kovid kreveta i da su pripremljene privremene bolnice sa još 400 kreveta.

„Od 164 kovid pacijenta, njih 90 odsto nema tešku kliničku sliku. Samo tri su na repiratoru, a imamo 172 respiratora i još 64 u procesu distribucije. Daleko smo od popunjenosti bolničkih kapaciteta“, naveo je Radojević.

On je poručio da zdravstveni sistem Crne Gore i te kako ima kapaciteta da odgovori na epidemiju.

Radojević je naveo da se od ukupno 164 hospitalizovana pacijenta, u Beranama nalazi njih 59, Baru 35, KCCG 25, u Opštoj bolnici u Nikšiću 25, Brezoviku devet, Rožajama devet i u Kodri dva.

„Od 25 pacijenata u KCCG njih 16 se nalazi na Infektivnoj klinici i svi su stabilno“, kazao je Radojević.

Kako je naveo, na Internoj klinici KCCG nalazi se osam pacijenta, od kojih su tri vitalno ugrožena i na mehaničkoj potpori.

„Jedan pacijent na ortopedskom odeljenju je pozitivan, ali je on hospitalizovan iz drugih razloga“, kazao je Radojević.

On je naveo da su kovid pacijenti u beranskoj bolnici i Baru svi stabilni, dok je u Nikšiću jedan bolesnik u teškom stanju, ali još nije na respiratoru.

Radojević je rekao da je 77 zdravstvenih radnika pozitivno na COVID 19, od čega 18 doktora, 51 medicinski tehničar i sestra i osam nemedicinskih radnika.

„30 medicinskih radnika je iz KCCG, od čega 11 ljekara“, dodao je Radojević.

On je rekao da je stanje ozbiljno, ali da još nije alarmantno i da se nada da do toga neće doći.

Radojević je naveo da KCCG razmatra mogućnost otvaranja PCR laboratorije.

“U saradnji sa Medicinskim fakultetom organizovali smo prostor koji ispunjava standarde, veliki dio opreme već posjedujemo”, kazao je Radojević, dodajući da bi još jedna laboratorija znatno pomogla i povećala broj testiranja za 30 do 50 odsto.

On je naveo da bi fokus ispitivanja u toj laboratoriji bio vezan za prvenstveno zdravstvene radnike i pacijente koji dolaze na bolničko liječenje, a nijesu inicijalno iz poznatih kontakata.

Upitan da prokomentariše situaciju u staračkim domovima, on je kazao da u tim ustanovama nema pozitivnih pacijenata.

“Taj segment se drži pod kontrolom, vjerujemo da će epidemiološke mjere biti dovoljne da sačuvaju populaciju u staračkim domovima”, rekao je Radojević.

Direktor Instituta za javno zdravlje (IJZ) Boban Mugoša kazao je da Crna Gora, i pored velikog broja oboljelih od COVID 19, ima ubjedljivo bolje parametre od drugih zemalja.

“Popunjenost našeg zdravstvenog sistema je 30 odsto, a ukupno svih oboljelih manje od deset odsto. Broj umrlih je najniži kod nas, u odnosu na ostale zemlje u regionu. Epidemijom se upravlja sasvim dobro u postojećoj situaciji”, naveo je Mugoša.

Prema njegovim riječima, nivo broja oboljelih direktno je proporcionalan poštovanju pravila.

“Ovo je virus koji se veoma lako širi i zahtijeva da promijenimo ponašanje. Jedini način je da svi u društvu budemo odgovorni”, poručio je Mugoša i dodao da će virus trajati i da se neće brzo doći do vakcine.

On je kazao da su protokoli zdravstvenog sistema veoma strogi, za razliku od protokola u zemljama regiona.

“Želimo da idemo sa podacima koji su tačni i sa protokolima koji nam daju bezbjednost”, rekao je Mugoša.

On je, na pitanje o proširenju kapaciteta trenutne laboratorije i angažovanju novih stručnjaka, kazao da je IJZ podigao kapacitete za skoro deset puta i da se radi u prosjeku 475 do 550 testiranja.

“To je ogroman nivo testiranja za ovoliku zemlju. Ali, nećemo stati na tome. Odlučeno je da se osnuje molekularna laboratorija koja će omogućiti dodatno testiranje u slučaju potrebe”, naveo je Mugoša.

Prema njegovim riječima, sve što je moglo da se uradi, uradilo se, a ni kadra ne fali.

On je ukazao na to da jedan broj inficiranih krije svoje kontakte.

“U odnosu na raniji period, broj kontakata je jako opao. Oni koje neće da daju kontakte time čine loše i kontaktima i onima oko njih. Stanovništvo treba da shvati da davanje imena kontakata ne znači da će taj kontakt biti testiran i u izolaciji”, pojasnio je Mugoša.

Kako je kazao, svako sakrivanje informacija može samo da šteti društvu.

Mugoša je naveo da se ulažu veliki napori da se sačuvaju stari.

“U staračkim domovima napravljen je poseban režim rada. Jako je bitno da svako od nas, a posebno zaposleni u domovima, vode računa o sopstvenim kontaktima. Važno je da znamo da i naši ukućani koji imaju kontakt, mogu donijeti infekciju ako nijesu pažljivi”, rekao je Mugoša.

Prema njegovim riječima, sve manifestacije i okupljanja predstavljaju rizik.

“U ovakvoj situaciji gdje imamo širenje infekcije, ostaje nam samo da ne preporučujemo da se festivali održavaju. Takve manifestacije su skopčane sa velikim epidemiološkim rizikom”, kazao je Mugoša.

Najčitanije