fbpx
NaslovnicaCovid19Glavni problem veliki udio asimptomatskih vironoša

Glavni problem veliki udio asimptomatskih vironoša

Podgorica, (MINA) – Glavni problem u epidemiji novog koronavirusa je veliki udio asimptomatskih vironoša, zbog čega bi građani trebalo da imaju stav da svako potencijalno nosi opasnost od daljeg širenja infekcije, kazao je pomoćnik direktora Instituta za javno zdravlje (IJZ) Senad Begić.

On je na konferenciji za novinare naveo da je fizička distanca u ovom trenutku jedino oružje.

Govoreći o stavu IJZ-a povodom izjave ministra prosvjete Damira Šehovića da se učenici ne vraćaju u škole do kraja školske godine, Begić je kazao da je jedna od dezinformacija na početku epidemije bila da djeca ne obolijevaju od novog koronavirusa.

“Podaci iz Kine govore da su 0,9 odsto oboljelih bila djeca do deset godina. Djeca nijesu pošteđena od koronavirusa. Udio djece do deset godina starosti je malo manji od osam odsto među svim oboljelim u Crnoj Gori”, rekao je Begić.

Prema njegovim riječima, kod većine oboljele djece količina simptoma bila je veoma mala, što ukazuje na to da ona mogu da obole i da infekciju prenesu dalje.

“Bojazan da škole i obrazovne ustanove mogu biti inkubatori infekcije je apsolutno na mjestu. Odluka o nastavku redovne nastave biće donešena u saglasnosti sa Ministarstvom prosvjete”, kazao je Begić.

On je naveo da je glavni problem sa novim koronavirusom veliki udio asimptomatskih vironoša.
“Građani treba da imaju stav da je svako potencijalno zaražen i da svako potencijalno nosi opasnost od daljeg širenja infekcije”, kazao je Begić.

Govoreći o besplatnim zaštitnim maskama za pojedine djelove stanovništva, on je rekao da će Vlada učiniti da određena količina lične zaštitne opreme bude dostupnija.

“One kategorije koje ne mogu da dođu do maske treba da koriste bilo kakvu zaštitu preko nosa i usta. Maska je učinkovita samo kod osobe koja ima simptome i koja je zaražena, ali ima dosta asimptomatskih vironoša. Zato je preporuka IJZ-a da svi nose maske ili bilo koju drugu zaštitu”, kazao je Begić.

Komentarišući vraćanje zdravstvenog sistema u redovni režim rada, Begić je rekao da je Klinički centar (KCCG) povratio dobar dio hirurškog programa koji se odnosi na malignitete.

“Program imunizacija nikada nije prestao. U izmijenjenim okolnostima prilagodićemo se situaciji. Treba učiti na greškama”, rekao je Begić.

Rukovodilac Kriznog medicinskog štaba Ranko Lazović kazao je da ne postoji jedinstven protokol za liječenje pacijenata u svijetu i da su crpljena iskustva drugih zemalja.

“KCCG je 3. aprila stupio u kontakt sa kineskim ljekarima. Protokoli crnogorskog i kineskog zdravstvenog sistema bili su skoro pa podudarni”, rekao je Lazović.

Prema njegovim riječima, zbirni protokol koji je napravljen nije fiksan, trpiće promjene i usklađivaće se sa svjetskim protokolima.

Govoreći o snabdjevenosti zaštitnom opremom, Lazović je kazao da Montefarm snabdijeva Vojsku, zdravstvene ustanove, Ministarstvo unutrašnjih poslova i Agenciju za nacionalnu bezbjednost.

“Ostatak društva snabdijeva sektor javne uprave, a staračke domove snabdijeva Ministarstvo rada i socijalnog staranja”, rekao je Lazović.

On je naveo da još nema oboljelih u staračkim domovima i da je ta populacija pod kontrolom.

Na pitanje o izgradnji Infektivne klinike i Klinike za kožne bolesti, Lazović je rekao da su obezbijeđeni idejni projekat i sredstva, dodajući da je to pitanje predočeno i predsjedniku države.

“Nemamo dilemu da ćemo naići na razumijevanje kako bismo klinike izgradili u što kraćem roku”, kazao je Lazović.

Najčitanije