fbpx
NaslovnicaCovid19EU stoji uz Crnu Goru i sve zemlje Zapadnog Balkana

EU stoji uz Crnu Goru i sve zemlje Zapadnog Balkana

Podgorica, (MINA) – Evropska unija (EU) stoji uz Crnu Goru i sve zemlje Zapadnog Balkana, kako bi im pomogla u rješavanju epidemije COVID-19 i njenih posljedica, saopšteno je iz Delegacije EU u Podgorici.

Zato je, kako su naveli, EU opredijelila tri miliona EUR za hitne potrebe zdravstvenog sektora.

„U saradnji sa državnim organima, počela je i pripreme za dugoročni program ublažavanja posljedica krize, vrijedan 50 miliona EUR, kroz reprogramiranje već dostupnih pretpristupnih fondova namijenjenih Crnoj Gori“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da su ta sredstva namijenjena za zdravstveni sektor, kao i za ublažavanje socijalnih i ekonomskih posljedica krize.

Šef Delegacije Aivo Orav kazao je da se Evropa suočava sa do sada neviđenom krizom javnog zdravlja i da su u ovim teškim vremenima saradnja i solidarnost ključni.

On je istakao da je EU najveći partner i donator Crne Gore i da su za podršku i reformu zdravstvenog sistema do sada već donirali 12 miliona EUR.

„I danas stojimo rame uz rame sa našim crnogorskim prijateljima. Zato smo obezbijedili tri miliona EUR koje će Crna Gora moći da iskoristi za hitne potrebe, poput nabavke opreme i higijenskih sredstava za zdravstvene ustanove“, kazao je Orav.

Kako je naveo, u skladu sa potrebama Vlade Crne Gore, osmišljavaju program vrijedan 50 miliona EUR, koji će pružiti dodatnu dugoročnu pomoć zdravstvu, podstaći ekonomiju, podržati preduzetnike, obezbijediti najugroženije i podržati ostale pogođene sektore nakon pandemije.

„Siguran sam da ćemo, zajedno, izaći jači iz ove krize“, poručio je Orav.

Kako su kazali iz Delegacije, EU takođe traži načine da uključi Crnu Goru u nove inicijative, preduzete u državama članicama kao odgovor na pandemiju COVID-19, i kako najbolje iskoristiti postojeće regionalne programe EU za pomoć regionu Zapadnog Balkana.

Prema njihovim riječima, biće ubrzana implementacija ostalih planiranih programa i projekata u Crnoj Gori koji mogu omogućiti olakšice privatnom sektoru, tržištu rada i socijalnom sektoru.

Iz Delegacije su kazali da će u narednom periodu blisko sarađivati sa crnogorskim vlastima u nadgledanju razvoja trenutne situacije vezane za pandemiju COVID 19 i u pružanju pomoći ljudima kojima je to najpotrebnije u Crnoj Gori.

Najčitanije