fbpx
NaslovnicaCovid19Eraković: U KCCG više nema oboljelih od COVID-19

Eraković: U KCCG više nema oboljelih od COVID-19

Podgorica, (MINA) – U Kliničkom centru Crne Gore (KCCG) više nema nijednog pacijenta koji se liječi od COVID19, saopštio je direktor te zdravstvene ustanove Jevto Eraković.

On je na konferenciji za novinare kazao da je ostao još jedan pacijent sa koronavirusom u Opštoj bolnici Berane, koji je stabilnog stanja i ubrzo će biti otpušten kući.

Eraković je kazao da u KCCG imaju jednog pacijenta koji je od ranije negativan, ali se liječi od nekih drugih bolesti, i on bi trebalo sjutra da bude otpušten.

„Dakle, nakon 49 dana, svi zdravstveni radnici KCCG, a i širom Crne Gore, sa nestrpljenjem smo čekali ovaj dan da kažemo da nemamo više hospitalizovanih pacijenata, niti onih koji bi u najavi mogli biti hospitalizovani“, istakao je on.

To je, kako je naveo, veoma važan znak koji govori o dobroj epidemiološkoj situaciji.

Eraković je upozorio da u danima koji slijede ne smije biti opuštanja, navodeći da u nekim zemljama postoji drugi talas epidemije.

„Nadamo se da takav slučaj neće biti i sa Crnom Gorom“, dodao je Eraković.

On je rekao da se do sada od koronavirusa u KCCG-u liječio 51 pacijent, a 74 ukupno u Crnoj Gori.

Prema njegovim riječima, na Infektivnoj klinici liječeno je 35 pacijenta, na Internoj deset, intezivnoj pet i u Institutu za bolesti djece jedan.

„Pacijenti koji su bili smješteni na intezivnoj njezi imali su veoma visoku predikciju morbiditeta, što je ukazivalo da su teškom stanju“, dodao je Eraković.

Kada je upitanju oboljeli koji transportovan u bolnicu u Gracu, Eraković je rekao da je taj pacijent u teškom stanju i da je životno ugrožen.

Eraković je objasnio da se Austrija kandidovala da može da prihvati najteže i najkomplikovanije pacijenta iz Crne Gore, ali pod određenim kriterijumima.

„Dakle, mi smo mogli da pošaljemo i još drugih pacijenta da je to bilo potrebno, ali je zajednički procijenjeno da jedino taj pacijent ispunjava kriterijume za liječenje u Austriji“, naveo je Eraković.

Prema njegovim riječima, KCCG je u proteklih 49 dana primio 1.633 pacijenta, urađeno je više od 152 hiljade laboratorisjkih analiza, oko šest hiljada radioloških dijagnostika i 271 operacija.

Takođe, kako je dodao Eraković, U KCCG-u su obavljena 292 porođaja.

„U Urgentnom centru je pregledano 5.775 pacijenta, urađeno je 1.599 dijaliza, a u Poliklinici KCCG-a pregledana su 10.542 pacijenta“, istakao je Eraković.

Te brojke, kako je rekao, govore da se vodilo računa i o drugim pacijentima.

Govoreći o najavljenoj besplatnoj dodjeli maski, Eraković je kazao da je na predlog Nacionalnog koordinacionog tijela i Vlade već obezbijeđena određena količina maski za socijalno ugrožene kategorije stanovništva.

“Ima dovoljno maski, kako za zdravstvene ustanove, tako i za tu kategoriju stanovništva”, rekao je Eraković.

On je kazao da je razgovarano i o normalizaciji kompletnog procesa rada u KCCG.

Pomoćnik direktora Instituta za javno zdravlje Senad Begić kazao je da od početka dešavanja sa novim koronavirusom, zaključno sa ponedjeljkom, urađeno nešto malo manje od 8,5 hiljada laboratorijskih analiza na Covid-19.

On je rekao da se slučaj zaražene osobe iz Bijelog Polja i dalje istražuje.

“Najbliži kontakti i oboljela osoba smješteni su u inistitucionalni karantin. Epidemiološki nije identifikovan mogući izvor inficiranja“, kazao je Begić.

Prema njegovim riječima, najbitnije je da nema sekundarnog obolijevanja i indikatora na terenu koji ukazuju da se desilo masovnije obolijevanje.

„Oboljeli je izolovan i ne predstavlja opasnost po okolinu“, dodao je Begić.

Govoreći o masovnom testiranju, on je kazao da je udio pozitivnih nalaza u ukupno urađenim testovima manji u posljednjih nekoliko dana.

“Radilo se o nešto više od 1,5 hiljada analiza u posljednjih sedmicu, pri čemu je otkriveno samo par slučajeva”, rekao je Begić.

Prema njegovim riječima, glavni problem je što se u ovom trenutku ne zna ništa o imunitetu na novi koronavirus.

“Imamo u planu seroepidemiološku studiju koja će nam dati pravu sliku koliko je ljudi bilo izloženo virusu i koliko ih je steklo imunitet”, kazao je Begić.

Komentarišući planiranje otvaranja granica, on je rekao da je to jedna od mjera koja će biti popuštena menju posljednjima jer se, kako je naveo, žarišta koronavirusa nalaze svuda u svijetu.

“Svjetska zdravstvena organizacija nikada nije ni preporučivala zatvaranje granica, ali skoro da nema države u svijetu sa zabilježenim slučajevima koja to nije uradila”, kazao je Begić.

Prema njegovim riječima, mjera ograničenja odlaska na određene destinacije biće razmatrana u dogledno vrijeme.

On je kazao da je period inkubacije teško odrediti, jer se zasniva na sjećanju, navodeći da je najduža inkubacija zabilježena u literaturi 29 dana.

“Dešavalo se da osoba bude pozitivna i nakon kontakta koji je ostvarena istog dana”, rekao je Begić.

Prema njegovim riječima, kod 34 osobe nije precizno utvrđen izvor oboljevanja.

Begić je kazao da nije siguran da li će čovječanstvo pobijediti koronavirus.

“Samim tim, treba da privikavamo sebe na novu normalnost i okolnosti koje nijesmo smatrali mogućim”, rekao je Begić.

Komentarišući nošenje maski u zatvorenim prostorima, on je kazao da je pružalac usluge u obavezi da ne dozvoli ulazak u objekat osobi koja ne poštuje mjere zaštite.

“Dobili smo više prijava da se mjere ne poštuju u potpunosti. Svi treba da podijelimo odgovornost, kako građani, tako i vlasnici prodajnih objekata”, rekao je Begić.

Najčitanije

CEDIS

U četvrtak zbog radova isključenja struje u više opština

Zbog planiranih radova na mreži, u četvrtak 25. aprila, bez napajanja električnom energijom će...