fbpx
NaslovnicaCovid19Eraković: U bolnicama 74 pacijenta, zdravstveni sistem spreman

Eraković: U bolnicama 74 pacijenta, zdravstveni sistem spreman

Podgorica, (MINA) – U crnogorskim bolnicama od posljedica koronavirusa liječe se 74 osobe, dok su u Kliničkom centru Crne Gore (KCCG) hospitalizovana 32 pacijenta, kazao je direktor KCCG Jevto Eraković.

On je, gostujući u Dnevniku TVCG, kazao da među oboljelim ima onih sa lakših simptomima, ali i onih koji su u jako teškom i ozbiljnom stanju, koje ljekari proglašavaju čim je pacijent na respiratoru.

“Zdravstveni sistem je spreman da odgovori ovom velikom broju zaraženih, spremni smo i ako te brojke budu veće, ali nije prilika ni vrijeme da testiramo te mogućnosti, nego da se usmjerimo na preventivne mjere i to treba da bude u podsvijesti svakom građaninu, da razmišlja o svim mjerama”, poručio je Eraković, prenosi RTCG.

Prema riječima Erakovića, Nacionalno koordinaciono tijelo (NKT) je fokus mjera usmjerilo prema Rožajama i Gusinju i to se, kako je dodao, pokazalo opravdanim, jer je tamo najviše novozaraženih.

“Žarište je veliko, mjere koje se sprovede imaju za cilj da to žarište smire, a jasno nam je da mora da prođe određeno vrijeme”, naveo je Eraković.

Iako je u podgoričkom vrtiću jedna medicinska sestra zaražena koronavirusom, Eraković je kazao da za sada epidemiološka istraživanja ukazuju da to nije imalo veći epidemiloški karakter.

“Sjećate se da smo u stanju da se za jedan sat sastanemo i donesemo nove odluke”, podsjetio je Eraković.

On je kazao da je u prethodnom talasu bilo neophodno izvršiti i reorganizaciju rada u KCCG, “ali je to sada modifikovano, u skladu sa premisom da moramo naučiti da funkcionišemo sa virusom”.

Eraković je dodao da je u skladu sa tim napravljena reorganizacija rada, “određena odjeljenja su izmještena, ne u onom obimu kao prošli put”.

“Interna i Infektivna klinika su apsolutno u funkciji za Kovid pacijente. Što se tiče hirurgije, maligna hirurgija i sva akutna stanja odmah su zbrinjavana. Sada smo ostavili sedam dana pauze za pacijente sa malignom hirurgijom. Što se tiče ostalih onkoloških pacijenata i njihovih tretmana, sve procedure na Klinici za onkologuju odvijaju se regularno”, naveo je Eraković.

On je rekao da je zabrinut i zbog situacije u regionu, naročito u Novom Pazaru i Tutinu.

“Što se tiče izjave predsjednika susjedne države (Aleksandra Vučića) mislim da je to NKT danas snimcima najbolje dematovao. Naš zdravstveni sistem iz godine u godinu napreduje i ulagana su ogromna materijalna sredstva u opremu i edukaciju kadra”, naveo je Eraković.

Kako je kazao, riječ je o političkim izjavama.

“Ne želim da komentarišem izmišljotine koje imaju dominantno politički cilj. Kada želite da pobjegnete od nekog problema, najbolje je to prenijeti na političku scenu. To vidimo i u Crnoj Gori, gdje mnogi žele da ospore ili uspore rad NKT-a i Instituta za javno zdravlje, i pokušavaju da se bave politikom. Ja bih poručio svima da puste struku da radi”, kazao je Eraković.

On je dodao da je jasno da je virus došao dominantno od neodgovornih pojedinaca koji su našli način da krše zakon.

“Da se nije kršio zakon ne bismo došli u ovu situaciju”, kazao je Eraković.

On je rekao da zdravstveni sistem može da se izbori.

“Ali apelujem na građane da nam omoguće da to uradimo na lakši način, a lakši način je poštovanje mjera”, zaključio je Eraković.

Najčitanije

SNP

Kaluđerović: Bez odlaganja uvesti Amber Alert sistem

Podgorica, (MINA) - Poslanica Socijalističke narodne partije (SNP) Slađana Kaluđerović pozvala je Vladu i...