fbpx
NaslovnicaCovid19Eraković: Na respiratoru dva pacijenta

Eraković: Na respiratoru dva pacijenta

Podgorica, (MINA) – U Kliničkom centru Crne Gore (KCCG) trenutno je 20 pacijenata koji su inficirani koronavirusom, od kojih je 14 u Infektivnoj klinici, a šest u Internoj, kazao je direktor te zdravstvene ustanove Jevto Eraković, navodeći da su dva pacijenta na respiratoru.

„Njih 14 su stabilnog stanja, a od šest pacijenata na Internoj klinici, dva su na respiratoru“, rekao je Eraković na konferenciji za novinare.

Kako je naveo, drugi pacijent primljen je jutros i morao je da bude priključen na respirator.

„Od kada smo objavili prve potvrđene slučajeve prošlo je određeno vrijeme. Kada ustanovimo da su oni negativni na koronavirus i kada se budu dobro osjećali sa zadovoljstvom ćemo prezentovati i prvog pacijenta koji se izliječio u Crnoj Gori“, kazao je Eraković.

On je istakao da se svi terapijski protokoli u KCCG sprovode po svim mjerilima i iskustvima bilo koje svjetske klinike.

„Kada je u pitanju oprema, KCCG je apsolutno spreman i može da odgovori na sve potrebe koje iziskuje situacija“, rekao je Eraković.

On je kazao da je velika većina ljekara koji su zaraženi ostvarila kontakte izvan KCCG i da virus nije potekao iz zdravstvenih ustanova.

Upitan da prokomentariše informacije koje su pojedini mediji prenijeli da je tačnost testova za koronavirus nešto veća od 50 odsto, Eraković je rekao da su to interpretacije laičke javnosti i da nijesu istinite.

„Senzitivnost testova je veća od 90 odsto“, kazao je Eraković.

Govoreći o mjerama koje se sprovode na Klinici za ginekologiju i akušerstvo KCCG-a, u cilju sprječavanja širenja koronavirusa, on je naveo da se kompletan proces rada odvija potpuno nesmetano.

Eraković je kazao da je od pojave prvog slučaja obolijevanja od COVID-a 19 bilo 119 porođaja.

On je naglasio da su dosadašnje mjere veoma uticale na suzbijanje širenja virusa.

„Možemo biti ponosni na trenutak donošenja mjera i na sve ono što je Crna Gora uradila za građane“, rekao je Eraković.

Rukovodilac Medicinskog kriznog štaba Ranko Lazović kazao je da u Crnoj Gori trenutno ima ukupno 106 respiratora, od čega 61 u KCCG, a 45 u ostalim zdravstvenim ustanovama.

„Nakon KCCG-a, najviše respiratora ima u respiratornom centru u Nikšiću, 11 fiksnih i dva portabilna. U beranskom respiratornom centru nalazi se sedam fiksnih i dva portabilna, a u Baru pet fiksnih i dva portabilna“, precizirao je Lazović.

Kako je naveo, kasno večeras ili sjutra stići će pet respiratora koje je kupila država, a u petak treba da stigne još 20.

On je kazao da se 80 odsto pacijenta tretira u kućnim uslovima i da su oni pod nadzorom ljekara sa primarnog nivoa zdravstvene zaštite.

„Oni koji se liječe u kućnim uslovima, sve dok su stabilni, nastaviće liječenje tamo. Bolnice privremenog tipa su rezervisane samo za najteži scenario, ako epidemija počne da bukti“, rekao je Lazović.

On je kazao da je novozaraženi pacijent iz Nikšića, koji je hospitalizovan u nikšićkoj Opštoj bolnici i 1957. je godište, nestabilnog zdravstvenog stanja, ali nije na respiratoru.

Kako je naveo Lazović, IJZ je detektovao sve kontakte koje je taj pacijent ostvario.

„Ti kontakti su već uzorkovani i oni su u obradi u IJZ-u“, dodao je Lazović.

Kako je kazao, posteljni fond je kompletno pripremljen, a osim njega pri samom kraju je i priprema u pet privremenih bolnica koje će biti kapaciteta oko 600 postelja.

Lazović je rekao da se u Opštoj bolnici u Pljevljima nalazi 30 kreveta za potencijalne inficirane koronavirusom, Nikšiću 52, u bolnici Brezovik 60, Baru 100 kreveta i u Podgorici 174 plus šest.

„U Bijelom Polju takvi bolesnici neće biti hospitalizovani, ali ćemo sjevernu regiju zbrinuti u beranskoj bolnici koja ima 84 postelje i snabdjevena je dovoljnim brojem respiratora“, rekao je Lazović.

Na pitanje da li će Crnoj Gori u slučaju potrebe na raspolaganju biti ljekari iz drugih država i da li je neko od njih već ponudio pomoć, Lazović je rekao da mu to nije poznato.

„Ukoliko pomoć bude potrebna mi smo otvoreni prema svim država, a svi doktori dobre namjere su dobrodošli“, kazao je Lazović.

Na pitanje da li se simptomi kod zaraženih osoba javljaju postepeno i u kom vremenskom periodu, on je odgovorio da virus ima period inkubacije do 14 dana.

„Simptomi su temperatura, suv kašalj, osjećaj grebanja u grlu i teškog gutanja, osjećaj malaksalosti i umora. Oni se ne mogu razviti odjednom“, objasnio je Lazović.

Prema njegovim riječima, klinička slika oboljelog zavisi od njegove starosne dobi, a ohrabruje to što mlađa populacija bolest podnosi dobro.

„Vrlo često se dešava da takvi bolesnici na nogama preleže bolest, ali ima i onih koji nemaju kliničku sliku i oni predstavljaju najveći problem IJZ-u“, kazao je Lazović.

On je dodao da su najosjetljivije osobe stariji od 65 godina, hronični i kardiološki bolesnici, dijabetičari i oni koji imaju više bolesti u zbiru.

Ministar zdravlja Kenen Hrapović rekao je da, 15 dana od kada su potvrđeni prvi slučajevi oboliijevanja od koronavirusa, Crna Gora za sada uspješno savladava izazove koje podrazumjeva ta borba.

„Sa 1.006 do sada uzetih uzorak, sa 120 potvrđenih slučajeva obolijevanja do 16 sati, pod zdravstvenim nadzorom 6375 osoba, moramo biti svjesni da ulazimo u još ozbiljniju fazu“, rekao je Hrapović.

Kako je naveo, sve što su Vlada i Ministarstvo zdravlja radili prethodnih godina za unaprjeđenje zdravstvenog sistema, sada se na djelu može i vijdeti.

Hrapović je kazao da u posljednjih tri mjeseca politika sluša struku, i da zdravstveni sistem odlučno stoji na raspolaganju građaima.

„Spremni smo, ali nam treba pomoć građana, sada je odgovornost zajednička“, poručio je Hrapović.

On je dodao da mjere koje se preduzimaju nemaju za cilj ugrožavanje bilo kojeg prava, nego zaštitu građana.

Upitan da prokomentariše navode iz pojedinih medija, koji su, pozivajući se na istraživanje instituta IFIMES, objavili da Crna Gora prikriva podatke o oboljelima, Hrapović je kazao da je Vlada odmah saopštila da će informacije dijeliti sa građanima.

Hrapović je podsjetio i da je premijer Duško Marković odmah obavijestio javnost o prvom slučaju oboljelog.

Najčitanije