fbpx
NaslovnicaCovid19Eraković: Imamo potpunu kontrolu nad širenjem virusa

Eraković: Imamo potpunu kontrolu nad širenjem virusa

Podgorica, (MINA) – Crna Gora ima potpunu kontrolu nad širenjem koronavirusa, kazao je direktor Kliničkog centra (KCCG) Jevto Eraković i apelovao na građane da poštuju propisane mjere kako bi se takvo stanje zadržalo.

On je na konferenciji za novinare rekao da je u KCCG hospitalizovano 20 pacijenata, od čega 14 na Infektivnoj klinizi, a šest na Internoj.

„Dva pacijenta su na respiratoru, što govori o težini njihove kliničke slike i životno su ugroženi. Naročito je teško stanje jednog pacijenta koji je u srednjim životnim godinama“, kazao je Eraković.

On je naveo da je ukupno 140 potvrđenih pacijenata u Crnoj Gori i da taj broj polako raste.

To, kako je kazao, treba da bude upozorenje svima da budu maksimalno odgovorni.

„U ovom trenutku imamo potpunu kontrolu širenja virusa, ali moramo tu i da ostanemo, da budemo potpuno odgovorni. Ne smijemo da dozvolimo nijednom pojedincu da na bilo koji način naruši zdravlje bilo koga“, istakao je Eraković.

On je pozvao sve građane na maksimalnu odgovornost i pridržavanje svih mjera koje su propisane.

Na pitanje da li se djeca koja su zaražena koronavirusom liječe u KCCG, Eraković je odgovorio odrično.

Upitan da li saglasnost za dostavu životnih namirnica i ljekova građanima mogu dobiti i druge organizacije, osim Crvenog Krsta, on je odgovorio da se tu mora biti veoma obazriv.

„Ukoliko bismo dozvolili svima da dostavljaju namirnice osobama kojima su potrebne, bojim se da bismo narušili epidemiološki sklad koji trenutno postoji u Crnoj Gori“, rekao je Eraković.

Kako je naveo, osobe koje nijesu edukovane na pravi način i nijesu primile preporuke od epidemiologa, mogu da naprave mnogo veću štetu nego korist neadekvatnom distribucijom hrane.

„Ukoliko bi se napravila stihijska dostava hrane brzo bismo došli do situacije u koju niko od nas ne želi. Samo oni koji su edukovani i znaju da dostave hranu mogu da je dostavljaju“, ponovio je Eraković.

Odgovarajući na pitanje kada će u apotekama biti dostupne rukavice i maske za građane, Eraković je kazao da je logično da prvo bude snabdjeven zdravstveni sistem Crne Gore i da prvi kontigenti snabdijevanja budu usmjereni prema svakoj zdravstvenoj jedinici, policiji, vojsci i grupama koje su najrizičnije.

On je ocijenio da će veledrogerije brzo da nabave značajne kontigente zaštitne opreme i da je distribuiraju u apoteke, pa će građani moći da je kupe.

„Ako procijenimo da veledrogerije ne mogu da ispune taj zadatak, sigurno ćemo razmisliti da jedan dio zaštitne opreme distribuiramo u apoteke Montefarma“, najavio je Eraković.

Na pitanje kakvo je stanje u Nikšiću, Eraković je odgovorio da misli da je epidemiološka situacija u tom gradu stabilna.

Kako je naveo, iz Instituta su testirali sve moguće i potencijalne kontakte koje je nulti pacijent eventualno mogao da ostvari.

Upitan da li je Ministarstvo zdravlja preduzelo mjere kako bi se smanjio rizik da se medicinski radnici izlože zarazi, on je naveo da su sve mjere koje su preduzete u skladu sa svjetskim preporukama.

„Možemo biti potpuno mirni po tom pitanju. U zdravstvenom sistemu trenutno ne fali ništa od zaštitne opreme“, naglasio je Eraković.

Kako je dodao, u Crnoj Gori trenutno je deset zdravstvenih radnika oboljelo od koronavirusa, od čega šest ljekara i četiri medicinske sestre.

„Zdravstveni radnici su pod mjerama izolacije gdje se posmatra njihovo trenutno stanje, i tek nakon 14 dana mogu donijeti pravu odluku“, objasnio je Eraković.

Na pitanje da li je zbog broja oboljelih u planu produženje policijskog časa, Eraković je odgovorio da nemaju takve inicijative, ali da će nastaviti da posmatraju situaciju i u skladu sa tim donositi odluke.

Na pitanje kako je KCCG, u situaciji kada se bori sa koronavirusom, organizovan kada je riječ o ostalim pacijentima i da li ima kapaciteta za njih, Eraković je odgovorio da ta zdravstvena ustanova ne smije da zaboravi ili zapostavi bilo kog pacijenta.

Kako je istakao, za svakog pacijenta iz bilo koje grane medicine KCCG i dalje ostaje otvoren i dostupan.

„Dakle, bilo kojem pacijentu koji je hitan i zahtijeva intervenciju vrata KCCG su otvorena, a naši ljekari spremni“, poručio je Eraković.

Rukovodilac Kriznog medicinskog štaba Ranko Lazović kazao je da je privremena bolnica u Bemax areni u u završnoj fazi opremanja, odnosno postavljeni su kreveti, obezbijeđene posteljine i potrebno je da se završe „neke sitnice oko instalacija“.

On je naveo da će ta privremena bolnica u narednih dan ili dva biti kompletno spremna, a ostale četiri se pripremaju i biće spremne naredne semdice.

Upitan na koji način se pruža zdravstvena zaštita ljudima iz seoskih područja, koji pritom ne koriste elektronske usluge za produžetak terapije i slično, Lazović je odgovorio da su na vrijeme razmišljali o tom problemu.

„Postoje fiksni telefoni u svakom domu zdravlja i ljudi mogu putem telefona dobiti sve informacije, instrukcije za dalja postupanja, kao i sve oblike pomoći“, objasnio je Lazović.

On je naveo da, ukoliko se trudnice koje su koronapozitivne transportuju za porođaj civilnim automobilom, one idu u pratnji komunalne policije ili pripadnika Uprave policije do bolnice Kodra, gdje se obavljaju svi porođaji.

„Porodilište za korona pozitivne trudnice je privatna zdravstvena ustanova Kodra, koja je opremljena tehničkim i ljudskim kapacitetima“, rekao je Lazović.

Kako je kazao, ako je nekoj trudnici potreban poseban pregled u KCCG, a sumnjiva je na koronavirus, postoji kontakt telefon i ona se mora prethodno čuti sa dežurnim ginekologom i dogovoriti se sa njim o načinu pregleda.

Govoreći o epidemiološkoj sitauciji u Bijelom Polju, Lazović je naveo da je jedan oboljeli hospitalizovan u Opštoj bolnici u Beranama i stabilnog je zdravstvenog stanja, a u odnosu na ostale pacijente biće zauzet stav da li im je potrebno bolničko ili kućno liječenje.

„Ekipa je obavila svoj dio posla na terenu, pohvatani su svi kontakti“, dodao je Lazović.

Odgovarajući na pitanje novinara koliko se zaraženih koronavirusom nalazi na bolničkom liječenju, ne računajući zbrinute u KCCG-u, on je naveo da se u barskoj bolnici nalazi njih 11, u Beranama tri i u Nikšiću dva.

On je kazao da je zdravstveno stanje pacijenata koji se nalaze u barskoj bolnici za sada stabilno i ne zahtijeva respirator.

„U Opštoj bolnici u Beranama pacijenti su stabilnog zdravstvenog stanja. U Nikšiću je jedan od dva pacijenta nestabilan, ali još uvijek nije za respirator“, kazao je Lazović.

Najčitanije