fbpx
NaslovnicaCovid19Drastično kršenje mjera atak na zdravlje i živote građana

Drastično kršenje mjera atak na zdravlje i živote građana

Podgorica, (MINA) – Predstavnici nove parlamentarne većine, sveštenstvo Srpske pravoslavne crkve i dio zdravstvenih radnika ličnim primjerom nepoštovanja propisanih mjera i podsticanjem na masovno prisustvo, pokazali su neshvatljivu neodgovornost prema zdravlju i životima građana, ocijenilo je Nacionalno koordinaciono tijelo (NKT).

Iz NKT-a su naveli da će posljedice ovakvog postupanja u narednim danima izvjesno otežati epidemiološku situaciju, dodatno opteretiti zdravstveni sistem i ugroziti živote velikog broja građana.

Iz tog tijela najoštrije su osudili drastično kršenje propisanih epidemioloških mjera za zaštitu zdravlja i života građana.

“Zbog izvjesnih posljedica pozivamo građane da u narednim danima u potpunosti poštuju preventivne mjere, izbjegavaju sve kontakte koji nijesu neophodni i štite djecu i stare od vanporodičnih okupljanja”, naveli su iz NKT-a.

Na današnjoj sjednici NKT-a konstatovano je da je Uprava policije u Zakonom utvrđenoj proceduri obavijestila nadležno državno tužilaštvo o slučajevima kršenja mjera na Cetinju i u Podgorici.

Iz NKT-a su naveli da nepoštovanje i podsticanje na nepoštovanje mjera dolazi “sa onih adresa koje su najglasnije u kritici tog tijela”.

“Ogromno povjerenje građana u NKT do polovine godine bio je uspjeh koji se nije mogao oprostiti sa prepoznatljivih političkih adresa”, poručili su iz NKT-a.

U tom tijelu smatraju da “kontinuirani napadi i optužbe imaju cilj da epidemiološku situaciju učine nestabilnijom i da otežaju časnu i profesionalnu borbu za očuvanje zdravlja svih građana”.

“Svjedočili smo optužbama da virus ne postoji, da je izmišljotina Zapada i da ne predstavlja opasnost, da plaćamo pacijente da prihvate da borave u bolničkim krevetima, da su mjere koje donosimo političke”, kazali su iz NKT-a.

Prema njihovim riječima, najglasniji kritičari su najviše kršili mjere, crtali mape na koji način se ilegalno prelaze crnogorske granice i unosi virus u državu, organizovali i podržavali održavanje serije masovnih skupova, koji su trajali mjesecima

NKT je iskazalo razumijevanje za brojne inicijative i reagovanja građana i privrednika, a posebno ugostiteljskog sektora, koji su pretrpjeli mnoga odricanja i čija je egzistencija teško pogođena restriktivnim mjerama.

“Zbog toga smo preporučili da Institut za javno zdravlje dodatno sagleda opravdanost zadržavanja restriktivnih mjera koje pogađaju privrednike. U slučaju zadržavanja tih mjera. NKT predlaže Vladi da razmotri mogućnost povećanja iznosa subvencija za zaposlene u djelatnostima koje su pogođene restrikcijama”, kazali su iz tog tijela.

NKT je, kako se navodi, dalo preporuke Kriznom medicinskom štabu da u cilju sprječavanja blokade rada zdravstvenog sistema napravi plan povećanja bolničkih postelja u postojećim COVID bolnicama i aktiviranja novih, i uradi analizu rizika od obolijevanja medicinskog kadra s obzirom na visoku izloženost.

Oni su naveli da borba za zdravlje građana nije prekinuta ni poslije izbora, jer nije prestala potreba za brigom za njihovo zdravlje.

Na sjednici je konstatovano da je NKT sa nadležnim institucijama, operativnim štabovima, na lokalnom i državnom nivou, uz podršku brojnih donatora, a posebno sa odgovornim, posvećenim i požrtvovanim zdravstvenim radnicima obezbijedio da u dosadašnjim izazovima zdravstveni sistem pokaže svoju punu funkcionalnost i stabilnost.

Iz NKT su poručili da je jedini put za prevazilaženje epidemiološke krize da ukupno crnogorsko društvo pokaže punu solidarnost, zajedništvo i odgovornost, navodeći da su zahvalni svim građanima koji su dali doprinos zajedničkoj borbi protiv koronavirusa.

Najčitanije