fbpx
NaslovnicaCovid19Broj oboljelih će rasti, ali će i mjere dati rezultate

Broj oboljelih će rasti, ali će i mjere dati rezultate

Podgorica, (MINA) – U Crnoj Gori će rasti broj novozaraženih koronavirusom s obzirom na dešavanja u posljednja dva dana i visok broj registrovanih slučajeva i njihovih kontakata, kazao je zamjenik direktora Instituta za javno zdravlje (IJZ) Senad Begić.

On je u intervjuu Pobjedi rekao da se isto tako očekuje da mjere suzbijanja u najpogođenijim opštinama daju rezultate, ali da je potrebno vrijeme da se njihov efekat uoči na terenu.

Na pitanje da li se može očekivati, s obzirom na broj zaraženih, da će Ministarstvu zdravlja predložiti pooštravanje mjera, Begić je odgovorio
IJZ brižljvo prati dešavanja na terenu.

“I u skladu sa registrovanim trendovima obolijevanja, ali i drugim indikatorima koji prije svega služe da, uslovno rečeno, prate poštovanje mjera prevencije, vrši eventualno predlaganje novih, kao i korekciju trenutno postojećih i implementiranih mjera”, naveo je Begić.

Kako je rekao, brižljivo praćenje i monitoring dešavanja na terenu, kao i monitoring ponašanja je ključ adekvatnog i pravovremenog reagovanja i to će pored traganja za oboljelima, njihovim kontaktima i izolacijom potencijalno oboljelih biti glavni zadatak IJZ u narednom periodu.

“S obzirom na dešavanja u posljednja dva dana i visok broj registrovanih slučajeva i posebno bitno – veoma visok broj njihovih kontakata, apsolutno je za očekivati da će broj novoregistrovanih slučajeva u narednim danima rasti”, kazao je Begić.

Kako je naveo, ono što posebno zabrinjava u ovom trenutku je veliki broj kontakata koje epidemiološke službe domova zdravlja i IJZ identifikuju, kao i teritorijalna raširenost infekcije pošto su aktivni slučajevi registrovani u 15 od 24 opštine Crne Gore.

Begić je kazao da zabrinjava i činjenica da među novootkrivenim slučajevima raste udio onih koji ne mogu precizno da identifikuju izvor infekcije.

To je, kako je dodao, sa epidemiološkog stanovništa takođe očekivano, jer kako raste broj oboljelih i stepen raširenosti infekcije u zajednici i sve je veća mogućnost kontakta sa asimptomatskim nosiocem virusa, a da osoba toga nije ni svjesna.

“Samim tim na značaju dobijaju mjere prevencije koje će očigledno još dugo vremena biti i jedino oružje sa kojim raspolažemo jer je do vakcine i specifičnog lijeka očigledno dug put”, kazao je Begić.

Kako je naveo, u Crnoj Gori je od početka dešavanja do 27. juna, prosjek godina oboljelih 41,5, pri čemu je najveći broj oboljelih, 78 ili 17,11 odsto, zabilježen u uzrastu između 40 i 49 godina, a 63,5 odsto svih oboljelih je bilo mlađe od 50 godina, a 77,43 odsto mlađe od 60 godina.

Begić je dodao da je od početka juna prosječna starost među oboljelima 40, a primjećeno je da se obolijevanje zaista češće registruje među mlađima, pa je 80 odsto trenutno aktivnih slučajeva registrovano među osobama mlađim od 60 godina.

“Kada se radi o kliničkoj slici, među do sada 145 aktivnih slučajeva nije uočeno ništa što bi odudaralo od onoga što je zabilježeno tokom marta i aprila – dakle dominiraju upale gornjih respiratornih puteva sa čitavim nizom karakterističnih simptoma koji su uglavnom blagi”, kazao je Begić.

On je rekao da je stopa hospitalizacije oboljelih nešto iznad 12 odsto, ali je taj indikator jako dinamičan s obzirom na registrovani priliv novooboljelih u posljednja dva dana.

Najčitanije