fbpx
NaslovnicaCovid19Begić: Svaki deseti stanovnik testiran na koronavirus

Begić: Svaki deseti stanovnik testiran na koronavirus

Podgorica, (MINA) – Svaki deseti stanovnik Crne Gore testiran je na koronavirus, kazao je pomoćnik direktora Instituta za javno zdravlje (IJZ) Senad Begić, navodeći da je jedna osoba, koja je bila pozitivna u prvom talasu, ponovo imala koronavirus i u drugom.

Begić je, u “Bojama jutra” na Televiziji Vijesti, kazao da je, po broju stanovnika, Berane opština koja je najteže pogođena epidemijom, gdje je stopa aktivnih slučajeva koronavirusa pet puta veća od prosjeka.

Kako je naveo, slijede Nikšić i Rožaje, a zabrinjava to što je najveći dio novooboljelih od koronavirusa iz Nikšića, što znači da će to biti najpogođenija opština u Crnoj Gori.

Begić je rekao da je jedna osoba koja je bila pozitivna u prvom talasu, ponovo imala koronavirus u drugom, ali bez simptoma.

On je kazao da je slučaj otkriven kada se taj građanin testirao prije putovanja, i da nije isključeno da postoji još takvih slučajeva.

Begić je rekao da kompletno zaključavanje gradova i aktivnosti neće biti, kao i da su nošenje maski, higijena ruku i distanca najučinkovitije mjere, i da na tome treba insistirati.

On je istakao da u IJZ trenutno nema testova na čekanju, a da je vrijeme čekanja rezultata 24 sata.

„Od početka epidemije obradili smo 64 hiljade uzoraka, što znači da je svaki deseti stanovnik testiran na koronavirus”, istakao je Begić.

On je rekao da svi pacijenti koji su pozitivni na test u privatnim labarotorijama, slučaj prijavljuju IJZ i prikazuju se u dnevnom presjeku.

Komentarišući polazak u školu, Begić je kazao da se ne smije zaboraviti da djeca nijesu bila u školi od marta, i da je obaveza čitavog društva da im omogući da idu bezbjedno u školu.

On je istakao da djeca moraju da budu u školama, jer je za njihov rast i razvoj najbolje da budu sa vršnjacima i ne postoji ništa što to može zamijeniti.

„Želja nam je da napravimo okruženje koje će biti bezbjedno i za djecu i za nastavnike, da stvorimo sistem gdje će svaka škola zasebno da procijeni i da napravi lokalne akcione planove kako bi omogući bezbjedno školovanje”, kazao je Begić.

On je rekao da je trenutno u samoizolaciji oko tri hiljade osoba.

“Imamo sve manje prijavljenih kontakata od pozitivnih osoba, a to je ključ rješavanja epidemije”, rekao je Begić.

Najčitanije