fbpx
NaslovnicaCovid19Begić: Nestvaran rezultat u borbi sa koronavirusom

Begić: Nestvaran rezultat u borbi sa koronavirusom

Podgorica, (MINA) – Crna Gora je u proteklih mjesec napravila nestvaran rezultat u borbi sa koronavirusom, koji za posljedicu ima nisku stopu obolijevanj i umiranja od infekcije, ocijenio je pomoćnik direktora Instituta za javno zdravlje (IJZ) Senad Begić.

On je, na konferenciji za novinare, kazao da su ostvareni rezultati “jako krhki i na staklenim nogama”, navodeći da trenutna situacija zahtijeva oprez i da se u sakladu sa tim treba i ponašati.

“Mislim da je svima jasno da smo u posljednjih mjesec napravili jedan nestvaran rezultat, koji za posljedicu ima nisku stopu obolijevanja, kao nisku stopu umiranja od infekcije izazvane koronavirusom”, rekao je Begić.

To, kako je naveo, nije rezultat ni IJZ-a, ni Kliničkog centra samostalno, već rezultat svih, uključujući i građana koji su pridržavali mjera dosljedno.

On je naglasio da mu je jasno da su svi željni i druženja i izlazaka, ali još uvijek nije pravo vrijeme za te vrste interakcija.

Begić je još jednom apelovao na sve da nastave sa održavanjem fizičke distance.

Na pitanje da li ih brine veliki broj građana na ulicama od kada su ublažene, Begić je odgovorio da ga od toga mnogo više brine bliska interakcija građana.

Govoreći o pooštravanju mjera, Begić je rekao da misli da u ovom trenutku mjeru nijesu previše ni olabavljene.

“Jedino pravo popuštanje se odnosi na dozvolu kretanje, koje je produženo do 23 sata”, dodao je Begić.

Upitan kakva je epidemiološka situacija u mjestu Biokovac kod Bijelog Polja, Begić je rekao da u protekle tri sedmice nijesu imali sekundarnog obolijevanja u tom mjestu.

“Epidemiološke službe su na terenu i kad se steknu određeni uslovi mještani Biokovca će isto kao i građanai Tuzi moći da uživaju u svim aktivnostima”, kazao je Begić.

On je dodao da je situacija u Vrelima Ribničkim slična kao u Biokovcu.

Kometarišući to da li će se predlagati dodatne mjere, s obzirom na to je 1. maj na pragu, Begić je kazao da sve zavisi od građana.

“Ali ako su uspjeli da dva najveća praznika provedu u svojim kućama, apsolutno sam siguran da će naći način da to što su planirali za 1. maj održe u neko bolje vrijeme”, pojasnio je Begić.

Upitan da li razmišljaju o uvođenju obaveznog nošenja zaštitnih maski, Begić je odgovorio potvrdno.

Na pitanje o primjeni metoda masovnog testiranja, Begić je rekao da se PCR metod ne koristi za takav vid testiranja.

“Pitanje je šta bismo dobili sa tim. To nije opravdano ni izvodljivo. Testiramo svakog sa kliničkim i epidemiološkim indikacijama, stopa testiranja je među najvišima u regionu”, kazao je Begić.

Prema njegovim riječima, Crna Gora je trenutno u fazi kontrolisane epidemije.

Govoreći o procesu vakcinisanja tokom epidemije koronavirusa, Begić je podsjetio da su prije dvije godine epidemijom malih boginja bila najviše pogođena djeca.

“Takva epidemija bi bila podjednako opasna, ako ne i opasnija od trenutne. Protiv morbila imamo učinkovito oružje. Nema razloga da se ne nastavi vakcinacija”, kazao je Begić.

On je naveo da su institucionalni karantini urodili plodom.

“Čovjek u Ulcinju koji je bio pozitivan na koronavirus nalazio se u 13. danu povratka iz inostranstva i bio je spreman za premještanje iz institucionalnog u kućni karantin. Virus je jako nezgodan protivnik, period inkubacije je 14 dana, i oboljeli je uhvaćen u zadnjem danu inkubacije”, rekao je Begić.

Direktor Instituta za dječije bolesti Saša Radović kazao je da se u Kliničkom centru (KCCG) na liječenju nalazi 17 pacijenata, od čega je deset na Infektivnoj klinici.

„Oni su dobrog opšteg stanja, a jedan pacijent je u procesu retestiranje radi planiranog otpusta do kraja sedmice“, rekao je Radović.

Prema njegovim riječima, na Internoj klinici se nalazi sedam pacijenta, od kojih su četiri dobrog stanja, a tri pacijenta su u procesu retestiranja.

Govoreći o opštim bolnicima i broju hospitalizovanih pacijenta koji su oboljeli od Covida-19, on je kazao, da se u Baru i Nikšiću nalaze po tri pacijenta, a u Beranama jedan.

Radović je kazao da je od Covida-19 oboljelo desetoro djece, a od početka pandemije ukupno 51 dijete.

„Djeca su dobrog opšteg stanja i svi su na kućnom liječenju“, naglasio je Radović.

Na pitanje kako funkcioniše poliklinika Instituta za bolesti djece u vrijeme koronavirusa, Radović je odgovorio da je rad od 25. marta organizovan tako da su uključene telefonske konsultacije za sve specijalističke i subspecijalističke ambulante.

Radović je kazao da su u Kliničkom centru trenutno angažovana 23 anesteziologa, od čega je 20 u procesu rada, troje na bolovanju, dok je njih šest na završnoj godini specijalizacije.

“U Institutu za bolesti djece radi pet anesteziologa, a četiri su na specijalizaciji. To je dovoljan broj za adekvatnu podršku i tretman”, rekao je Radović.

Govoreći o procesu vakcinisanja, on je kazao da se vakcinacije ne smiju prekidati i da je taj proces tekao sve vrijeme.

“Važno je poslati poruku da postoje i drugi izuzetno opasni virusi. I te kako nam treba normalan tok vakcinacija”, poručio je Radović.

On je naveo da se preporučuje dojenje kod majki koje su pozitivne na COVID-19.

“Rizik postoji, ali je cilj poštovanje mjera. Odluka da se dojenje na određeni period prekine je pravo roditelja, i tu odluku podržavamo”, kazao je Radović.

Najčitanije