fbpx
NaslovnicaCovid19Begić: Jedini izlaz pooštravanje mjera

Begić: Jedini izlaz pooštravanje mjera

Podgorica, (MINA) – U Crnoj Gori, zbog proteklih dešavanja, može se očekivati povećanje broja novih slučajeva koronavirusa, kazao je pomoćnik direktora Instituta za javno zdravlje (IJZ) Senad Begić, navodeći da je pooštravanje mjera jedino rješenje ako dođe do eksponencijalnog rasta novooboljelih.

„Ne vidim drugi izlaz iz ove situacije osim pooštravanja mjera. Da li će do pooštravanja mjera doći, ne znam. Očigledno je da nema drugog izlaza ako dođe do eksponencijalnog rasta novooboljelih“, naveo je Begić na konferenciji za novinare Nacionalnog koordinacionog tijela (NKT).

On je kazao da u državama regiona, ali i u svijetu dnevno broj novootkrivenih slučajeva koronavirusa raste po nekoliko puta i da sve one kreću sa pooštravanjem mjera.

„Imamo li šanse da to izbjegnemo? Mislim da imamo, ali plašim se da smo zakasnili“, naveo je Begić.

On je kazao da dešavanja na terenu apsolutno ne idu u prilog epidemiološkoj situaciji i da je za
očekivati porast broja novih slučajeva infekcije.

Begić je rekao da su u IJZ stigli rezultati uzoraka koji su poslati u privatne laboratorije i da će tokom večeri i jutra biti obrađeno oko 500 uzoraka.

On je kazao da je Podgorica na ivici da pređe u grupu tri i da četrnaestodnevna kumulativna incidencija bude iznad 800 na 100 hiljada stanovnika.

„Mislim da sa ovim brojevima od danas, subote i nedjelje i našim projekcijama dešavanja do petka, Podgorica teško može da izbjegne prelazak u grupu tri. Plašim se da sa ovolikim brojem novooboljelih ne probije 1.200 na 100 hiljada stanovnika, koje bi podrazumijevalo zatvaranje Podgorice nakon 22 sata“, naveo je Begić.

Prema njegovim riječima, mnogo veći instituti i države su već „poklekli i digli ruku“ od aktivnog traganja za kontaktima novooboljelih.

„Nadam se da ćemo moći da se i dalje borimo sa tim, ali sa obzirom na broj novooboljelih koji se registruje na dnevnom nivou, čini mi se da je taj scenario neizbježan, jer su ljudi koji rade u Institutu premoreni“, dodao je Begić.

Komentarišući reakciju zdravstvenih radnika ispred Kliničkog centra (KCCG), prilikom ispraćaja mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija, Begić je naveo da kao epidemiolog u potupnosti razumije i shvata religijska osjećanja.

Ali, kako je kazao, zdravstveni radnici ne mogu priuštiti sebe luksuz koji imaju drugi građani, jer od njih ne zavise samo njihove porodice i lični životi, već i životi svih onih o kojima brinu.

„Mislim da tu treba biti iskren i ja kao član ljekarskog esnafa mislim da je moglo drugačije, zbog pacijenata koji se liječe u KCCG“, rekao je Begić.

Upitan da li će biti skraćeno vrijeme samoizolacije sa 14 na deset dana, on je naveo da nije veliki broj država koje su skratile to vrijeme.

„Naučni dokazi ukazuju na to da je 14 dana ipak vrijeme inkubacije i koje je potrebno da kovid osoba prestane da bude zarazna po svoju okolinu“, objasnio je Begić.

Upitan da prokomentariše analizu Sindikata doktora medicine, koja je danas objavljena, i zašto je u Crnoj Gori stopa smrtnosti toliko visoka, on je odgovorio da se sirove stope mortaliteta među državama ne mogu porediti i da je to osnovno epidemiološko pravilo, jer stopa mortaliteta zavisi od strukture populacije, prvenstveno od starosti.

Mogu se, kako je naveo, porediti standardne, ali ne i sirove stope, koje većina zemalja objavljuje.

„Nijedna od zemalja nije objavila standardizovane stope mortaliteta da bismo mogli da poredimo. Mogli bismo da poredimo podatke između zemalja samo kada bismo imali svi istu starosnu strukturu“, ponovio je Begić.

Direktor Opšte bolnice u Baru Dragoslav Tomanović kazao je da je u Crnoj Gori hospitalizovan 271 kovid pacijent, od čega u KCCG 60.

„U Opštoj bolnici Berane nalazi se 27 pacijenata, pet sa teškom kliničkom slikom i pet na neinvazivnoj ventilaciji“, naveo je Tomanović.

Kako je kazao, u Opštoj bolnici u Nikšiću hospitalizovano je 57 pacijenata.

„U toj bolnici hospitalizovano je dijete rođeno 2013. godine i ono je stabilno. Sa težom kliničkom slikom je pet pacijenata, od kojih troje na neinvanzivnoj ventilaciji“, rekao je Tomanović.

On je kazao da je u Specijalnoj bolnici u Brezoviku hospitalizovano 25 pacijenata pozitivnih na koronavirus, koji su stabilno, u Kodri tri trudnice i jedan pacijent.

Tomanović je kazao da je u bolnici u Pljevljima hospitalizovano 14 pacijenata, u Bijelom Polju 32 i svi su stabilno.

„U Baru se nalaze 52 kovid pacijenta. Četiri pacijenta su u Intenzivnoj njezi, četiri na neinvazivnoj ventilaciji“, naveo je Tomanović.
On je kazao da je u Crnoj Gori na koronavirus pozitivno 75 zdarvstvenih radnika.

Najčitanije