fbpx
NaslovnicaCovid19Uputiti jednokratnu pomoć građanima koji žive kao podstanari

Uputiti jednokratnu pomoć građanima koji žive kao podstanari

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Demokratska Crna Gora predložila je da se uputi jednokratna pomoć od 200 EUR svim građanima koji žive kao podstanari, a kojima je prestao radni odnos zbog mjera Vlade i čije porodice nemaju mjesečna primanja veća od 500 EUR.

Predstavnici Demokrata su kazali da bi u tu kategoriju trebalo da uđu i svi penzioneri koji žive kao podstanari.

“Kao što je poznato, u Crnoj Gori oko 60 hiljada građana žive kao podstanari. Usljed aktuelne situacije i mjera Vlade u borbi protiv koronavirusa, veliki broj građana iz podstanarske populacije ostao je bez posla”, navodi se u saopštenju.

U najvećem broju slučajeva, naročito u privatnom sektoru poslodavci neće nadoknađivati vrijeme provedeno u karantinu.

“Usljed takvog stanja na hiljade građana nema sredstava za plaćanje zakupnine imajući u vidu i činjenicu da su kućni budžeti usmjereni na kupovinu rezervi hrane kako bi se prehranile porodice u vrijeme dok traje pandemija”, rekli su predstavnici Demokrata.

Oni su rekli da ako se zna da je Vlada mogla subvencionisati na stotine stanova svojim funkcionerima, jednokratna pomoć za jednu kiriju socijalno ugroženim građanima ne bi trebalo da predstavlja problem.

“Takođe, apelujemo i na stanodavce da u ovom periodu smanje cijene zakupnina i pokažu solidarnost prema svojim stanarima. Sredstvima koja predlažemo značajno će se pomoći građanima da prebrode period krize”, zaključuje se u saopštenju.

Najčitanije