fbpx
NaslovnicaCovid19Ugovorena nabavka remdesivira vrijedna 110,4 hiljade EUR

Ugovorena nabavka remdesivira vrijedna 110,4 hiljade EUR

Podgorica, (MINA) – Zdravstvena ustanova Apoteke Crne Gore Montefarm potpisala je sa podgoričkom firmom Farmegra ugovor o nabavci lijeka remdesivir, ukupne vrijednosti 110,4 hiljade EUR.

Kako se navodi u ugovoru, u koji su Dnevne novine imale uvid, rok isporuke je sedam dana od zaključivanja ugovora.

Kako je 9. oktobra saopšteno iz Ministarstva zdravlja, Vlada Crne Gore je uz saglasnost Nacionalnog koordinacionog tijela za borbu protiv zaraznih bolesti (NKT) obezbijedila sredstva za lijek remdesivir, koji će se koristiti za liječenje građana koji su zaraženi koronavirusom, a imaju težu kliničku sliku.

Na sjednici Nacionalne komisije za kvalitet i bezbjednost zdravstvene zaštite 24. septembra usvojen je Protokol liječenja COVID-a kod starijih od 16 godina Klinike za infektivne bolesti Kliničkog centra Crne Gore.

“Protokolom se u terapiji pacijenata sa teškim respiratornim tegobama kao jednog od antivirusnih ljekova predviđeno je uvođenje lijeka nezaštićenog naziva remdesivir”, ističe se u saopštenju Ministarstva zdravlja.

Cijena remdesivira je 345 EUR po ampuli (bez PDV-a) i ista je za sve države.

Na osnovu procjene Kriznog medicinskog štaba, a u odnosu na dnevni broj COVID-19 hospitalizovanih pacijenata, posebno onih sa težom i teškom kliničkom slikom, iskazana je mjesečna potreba za 320 ampula remdesivira.

“Imajući u vidu navedeno, za nabavku lijeka na mjesečnom nivou potrebno je obezbijediti 110,4 hiljade EUR (bez PDV-a)”, kazao je ministar zdravlja Kenan Hrapović.

Remdesivir je prvi lijek koji je dobio odobrenje na nivou Evropske unije za liječenje koronavirusa.

Najčitanije