fbpx
NaslovnicaCovid19U Brezoviku hospitalizovano 55 kovid pacijenata

U Brezoviku hospitalizovano 55 kovid pacijenata

Podgorica, (MINA) – U Specijalnoj bolnici za plućne bolesti u Brezoviku u Nikšiću hospitalizovano je 55 kovid pacijenata sa teškom i srednje teškom kliničkom slikom, kazao je direktor te zdravstvene ustanove, Predrag Pejović.

On je rekao da su svi kovid pacijenti sa obostranom pneumonijom i da je od ukupnog broja hospitalizovanih 41 na kiseoniku.

„U postkovid zoni imamo nekoliko pacijenata i zahtjevni su jer njihova hospitalizacija traje i do mjesec“, kazao je Pejović Danu.

Za razliku od prethodne sedmice, kako je ocijenio, broj kovid pacijenata u Brezoviku je u blagom padu, kao i hospitalizovanih u takozvanom čistom dijelu bolnice.

„Na početku epidemije ovdje je za kovid pacijente bilo opredijeljeno 40 kreveta, ali smo morali da povećavamo taj broj. U jednom trenutku tokom februara baš nam je bilo teško, jer smo imali i do 80 hospitalizovanih kovid pacijenata, što nam se od početka epidemije nije dešavalo“, naveo je Pejović.

On je pojasnio da je bolnica u Brezoviku od početka pandemije bila opredijeljena za kovid pacijente sa lakšom kliničkom slikom.

Kako je kazao Pejović, od septembra su počeli prijemi pacijenata sa težom kliničkom slikom, a ukoliko im se stanje pogorša premještali bi ih u Opštu bolnicu Nikšić sa kojom imaju odličnu saradnju.

Navodi se da Specijalna bolnica za plućne bolesti „Dr Jovan Bulajić” posljednjih godina ima problema sa nedostatkom ljekarskog kadra, što je u periodu epidemije za tu ustanovu bila posebno otežavajuća okolnost.

Ipak, kako je kazao Pejović, uspijevaju da odgovore izazovima koje im je nametnula pandemija.

U bolnici, koja ima četiri paviljona za hospitalizaciju i jednu polikliniku, ukupno su zaposlena 134 radnika od čega je samo 19 ljekara.

„Bilo je zaista teško, posebno u februaru i martu kada se epidemija na području nikšićke opštine razbuktala, a onda je bilo i nas inficiranih, odnosno od 19 ljekara samo jedan nije preležao koronu“, rekao je Pejović.

Kako je naveo, dobrom organizacijom uspjeli su da prevaziđu te teške trenutke i funkcionišu u skladu sa prilikama.

„Snalazimo se tako što postojeće osoblje radi više nego što bi inače“, rekao je Pejović.

U bolnici rade uglavnom pneumoftiziolozi i pneumolozi, a Pejović ističe da je nepovoljna njihova starosna struktura.

„Dosta ih je pred penzijom, pa bi bilo neophodno da se raspišu nove specijalizacije. U ovom trenutku, ali i za buduće, to bi za našu ustanovu bilo dobro“, kazao je Pejović.

Najčitanije